• Business

    Viohalco: Θετικό το momentum για στήριξη της βιομηχανίας, αλλά η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει το 2023, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας η Viohalco, σύμφωνα με πηγές, καθώς παρά την αβεβαιότητα για την πορεία της ζήτησης και τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι το διαφοροποιημένο της χαρτοφυλάκιο προϊόντων και οι σημαντικές επενδύσεις αύξησης της παραγωγικότητας, μπορούν να εξασφαλίσουν ανοδική πορεία των μεγεθών του ομίλου  και φέτος.

    Σχολιάζοντας, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που έχει δημιουργήσει ο νόμος IRA των ΗΠΑ, που στρέφει αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες στις ΗΠΑ, πηγές του ομίλου, σημειώνουν ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτή στην Ευρώπη η σημασία της βιομηχανίας, για τη συμβολή της στην οικονομία και την ανάπτυξη.

    Και μάλιστα ότι, υπάρχει ένα θετικό μομέντουμ για τη λήψη αποφάσεων στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όμως “η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί”, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως παραγωγική βάση νέων βιομηχανικών επενδύσεων, τονίζεται ότι γι αυτό και η όμιλος προσανατολίζεται, στη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ, μια συνεργασία την οποία οι δύο όμιλοι συζητούν εδώ και ενάμισι χρόνο.

    Οι επενδύσεις του ομίλου Viohalco, ήταν 350 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 αναμένονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ωστόσο, σημαντικές επενδύσεις θα πραγματοποιήσει, η θυγατρική του ομίλου Hellenic Cables που έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της εταιρίας ως καθοριστικού παράγοντα στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

    Οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρία να εκτελέσει ένα υψηλό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών, που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς επίσης να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

    Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της Cenergy (στην οποία ανήκει η Hellenic Cables  και η Σωληνουργεία Κορίνθου) ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

    Οι επιδόσεις του 2022

    Το 2022 ο όμιλος είχε ισχυρές επιδόσεις παρά το απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τις εξαιρετικά ασταθείς τιμές μετάλλων, τις πληθωριστικές πιέσεις, τα αυξανόμενα επιτόκια, τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco ανήλθε σε 6.986 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι του 2021 (5.375 εκατ. ευρώ), αποτυπώνοντας την αύξηση των τιμών πώλησης.

    Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 52% σε 649 εκατ. ευρώ για το 2022 (2021: 426 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών και των υψηλότερων περιθωρίων κερδοφορίας. Το ενοποιημένο EBITDA αυξήθηκε κατά 26% στα 646 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 121,3 εκατ. ευρώ (2021: 95,9 εκατ. ευρώ), αντανακλώντας την αύξηση των επιτοκίων. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος για τη χρήση ανήλθαν σε 375 εκατ. ευρώ, έναντι 276 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ (2021: 195 εκατ. ευρώ); τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,03 ευρώ, (2021: 0,75 ευρώ).

    Στρατηγική του ομίλου είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητας της μετοχής του, τόσο με τη συνεχή αύξηση των μεγεθών του όσο και με την ενίσχυση της  μερισματικής του πολιτικής και γι αυτό, για το 2022 θα διανείμει αυξημένο μέρισμα κατά 30% στα 0,12 λεπτά από 0,09 ευρώ πέρσι.

    Διαβάστε επίσης

    Viohalco: Στα 6,98 δισ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ