• Business

    Viohalco: Επενδύσεις και ισχυρές επιδόσεις και στο β εξάμηνο – Χρονιά ρεκόρ το 2022

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Με κινητήριο δύναμη την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της και την αυξημένη παραγωγική της δυναμικότητα το 2022 εξελίσσεται σε μια χρονιά ρεκόρ για τη Viohalco. Ο μεγάλος μεταλλουργικός όμιλος που παρουσίασε τζίρο 3,6 δισ. ευρώ στο εξάμηνο και κέρδη προ φόρων στα 293 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ανάλογη πορεία και στο β εξάμηνο του έτους και συνολικά να αποδειχθεί μια χρονιά ρεκόρ για τα μεγέθη του το 2022.

    Οι εταιρίες της Viohalco σημείωσαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αξιοποιώντας τη βελτιστοποιημένη παραγωγική δυναμικότητα, τα διευρυμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα τους λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας.

    “Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στο β΄εξάμηνο  καθώς η μεγα τάση της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ ισχυρή και  τροφοδοτεί τη ζήτηση καλώδια και έργα αλλά και η ζήτηση σε προϊόντα συσκευασίας κινείται ανοδικά και γι αυτό ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται”, σημειώνει πηγές της εταιρείας. Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στις ώρες αιχμής, από την εταιρεία σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες της Βιοχάλκο ανήκουν στις κρίσιμες βιομηχανίες ενώ μπορούν να λειτουργούν νυχτερινές ώρες καταναλώνοντας ενέργεια από λιγνίτη, να συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος.

     Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αν και αυξάνει το συνολικό κόστος των προϊόντων, δεν επηρεάζει την πορεία των μεγεθών των βιομηχανιών της Viohalco, αφού είναι ισχυρές οι παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης κρατούν σταθερά υψηλά τη ζήτηση, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες του ομίλου να μετακυλύουν τα υψηλότερα κόστη της περιόδου. Σχετικά με

    Συνεχίζονται οι επενδύσεις

    Η εταιρεία, πραγματοποιεί συνεχείς επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των χαρτοφυλακίων προϊόντων, κυρίως στους κλάδους αλουμινίου και καλωδίων, ενισχύουν περαιτέρω την αποδοτικότητα και την επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 163 εκατ. ευρώ και με ανάλογο ρυθμό θα προχωρήσουν οι επενδύσεις και στο δεύτερο εξάμηνο.

    Συνεχίζονται οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Elval στα Οινόφυτα για το ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής. Μετά την
    επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου, η Elval θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της, αξιοποιώντας τον προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και την ενισχυμένη παραγωγική δυναμικότητα για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στρατηγικής ανάπτυξης και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά αλουμινίου. Στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασης, αποκτήθηκαν εγκαταστάσεις logistics παραπλεύρως του εργοστασίου της Elval.

    Επένδυση της τάξης των 25-30 εκ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Cenergy στον κλάδο των καλωδίων για να προσθέσει μαι γραμμή παραγωγής υποθαλάσσιου καλώδιου στη μονάδα της στην Κόρινθο.

    Το πρώτο εξάμηνο

    Το σύνολο των θυγατρικών της Viohalco  παρουσίασε αύξηση μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.597 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 45% έναντι 2.489 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
    Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) ανήλθε σε 355 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
    Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ έναντι 253 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι 137 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2021: 108 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου που περιλαμβάνει το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, τις επενδύσεις στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και τις επενδύσεις για τη βελτίωση υποδομών του κλάδου χάλυβα.
    Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 67% ή 673 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021, κυρίως ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλων και της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παράλληλα με την οργανική
    ανάπτυξη των εταιριών.
    Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών της Viohalco αυξήθηκε σε 2.196 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2021: 1.684 εκατ. ευρώ) πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, κυρίως λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 2.175 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2021: 1.664 εκατ. ευρώ).



    ΣΧΟΛΙΑ