• Real Estate

    Noval Property: Από το «Eldorado» του Αμαρουσίου εγκαινιάζονται οι επενδύσεις 316 εκατ.

    Παναγιώτηε Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Γκάζι στην επένδυση που θα μεταμορφώσει τα γραφεία της θυγατρικής της Viohalco, Steelmet, στο Μαρούσι σε βιοκλιματικό κτίριο, πατάει η Noval Property, κόβοντας το νήμα του επενδυτικού των 316 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δρομολογήσει.

    Πρόκειται για έργο στο οποίο η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας θα δαπανήσει 22 εκατ. ευρώ έως το 2025, με την τελευταία εξέλιξη να είναι η ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς διαβούλευση.

    Εντός 12μήνου – αν όχι νωρίτερα – ξεκινούν, μάλιστα, και οι εργασίες για την επένδυση που ετοιμάζει παραπλεύρως του παραπάνω project η Noval, σε κοινοπραξία με τη Brooklane. Στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak στην οδό Χειμάρας 12 – ακίνητο που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η Ektasis Development του Παναγιώτη Ευθυμίου – θα ανεγερθεί συγκροτήματος κτιρίων γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ., το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές αειφορίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού, μία επένδυση άνω των 77 εκατομμυρίων.

    Αυτό επιβεβαίωσε κατά τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο θα θυμίζει campus και θα αποτελεί μία ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αφού άλλωστε χρηματοδοτείται και από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε το 2021 η εταιρεία.

    Τι περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο project της Χειμάρας

    Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, ττο κτίριο γραφείων, που στεγάζει γραφεία και έκθεση της θυγατρικής εμπορίας μετάλλων του ομίλου Στασινόπουλου στη Χειμάρας 16, θα προστεθεί νέο τριώροφο κτίριο γραφείων με ηλιακό αίθριο, φυτεμένα δώματα και τέσσερα υπόγεια, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ.

    Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το γραφείο Vikelas Architects και βάσει αυτού, προβλέπεται επικοινωνία των δύο κτιρίων στο επίπεδο του ισογείου της προσθήκης με το επίπεδο α’ ορόφου του υφιστάμενου κτιρίου μέσω ράμπας και σκαλιών. Οι συνολικές θέσεις στάθμευσης είναι 341, εκ των οποίων 39 προβλέπονται υπαίθριες και 302 σε υπόγειους χώρους του νέου κτιρίου, ενώ 155 υπαίθριες θέσεις καταργούνται και δημιουργούνται 23 ΑΜεΑ, 173 ηλεκτρικών οχημάτων και 22 ποδηλάτων.

    Σύμφωνα με τη Noval, η υλοποίηση του έργου στοχεύει να καλύψει τμήμα της ζήτησης που έχει διαφανεί για χώρους γραφείων σε πράσινα κτίρια, αφού ο αριθμός των εργαζομένων που εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν στο κτίριο θα ξεπεράσει τους 400.

    «Όλο μας το επενδυτικό πρόγραμμα αποτελείται από πράσινα ακίνητα ή ακίνητα που πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας. Το πράσινο ομόλογο δείχνει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη έχει έρθει και στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Καπετανάκος.

    Επενδύει 100 εκατ. στο Μαρούσι

    Η Noval φέρεται να ποντάρει στο καλό χαρτί της αθηναϊκής κτηματαγοράς που διαφαίνεται να είναι το Μαρούσι. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δήμου είχαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Στην περιοχή δημιουργήθηκε σημαντική κίνηση commuters, καθώς εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί στο Μαρούσι κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000 την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 18 εκατ. κινήσεις ετησίως, ενώ το ίδιο σημαντική είναι και η κίνηση από τα εμπορικά της Lamda Development (The Malls Athens και Golden Hall) που δεχόνται περισσότερους από 18 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.

    Το ίδιο συνυπογράφει μελέτη της Cerved Property Services, αφού βάσει των ευρημάτων της «στις περιοχές με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων, όπως ο άξονας γύρω από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων, η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίστηκε στο 6,76%. Σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής τους οι ελεύθεροι προς ενοικίαση χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%».

    Η εξασφάλιση χρηματοδότησης και ο δρόμος προς το Χρηματιστήριο

    Η Noval έχει ανοίξει ήδη το δρόμο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς το ομόλογο εισήχθη στην κατηγορία των τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χ.Α., ενώ μέχρι 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εισαχθούν και οι μετοχές της.

    Αναφορικά με τη χρηματοδότηση που έχει ήδη εξασφαλίσει, αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΕΕΑΠ σύναψε πέρσι δύο συμβάσεις αλληλόχρεου λογαριασμού με την Εθνική, ποσού έως 55 εκατ., ενώ τον Φεβρουάριο έγινε αναχρηματοδότηση και μετατροπή από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό ποσού του παραπάνω λογαριασμού, μέσω έκδοσης ομολογιακού 69 εκατομμυρίων.

    Γύρισε σε κερδοφορία

    Κατά τη δεύτερη ολοκληρωμένη χρήση της, η ΑΕΕΑΠ έγραψε καθαρά κέρδη 35,2 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών 1,5 εκατ. το 2020. Τα έσοδα της από μισθώματα έφτασαν το 2021 τα 18,6 εκατ., έχοντας, πάντως χάσει περί τα 2,5 εκατομμύρια λόγω πανδημίας. Το EBITDA ανήλθε σε 9,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 33,3%.

    Στο ραντάρ της Noval – η οποία έχει χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων αξίας άνω των 400 εκατ. – βρίσκονται νέες εξαγορές σε γραφεία, κέντρα logistics, data centres, ξενοδοχειακά θέρετρα και κατοικίες. Εκτός των άλλων, η Noval έχει στα σκαριά επένδυση 8 εκατομμυρίων για κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων στο Μετς, project 22 εκατ. για logistics και πράσινες επενδύσεις 85 εκατομμυρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Noval Property: Στα 35,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2021 – Πρόταση για μέρισμα 0,0102 ευρώ ανά μετοχή

    Νέες εξαγορές στο ραντάρ της Noval Property



    ΣΧΟΛΙΑ