• Business

    UBS: Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων στο τρίμηνο – Ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια

    • Bloomberg
    Ralph Hamers, CEO UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS


    Η UBS ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν στην αντιστάθμιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της αστάθειας της αγοράς.

    Η πρώτη από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανακοίνωσε αποτελέσματα, επισήμανε ότι τα καθαρά κέρδη τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,73 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 1,57 δισ. δολαρίων. Η βασική μονάδα διαχείρισης περιουσίας είχε εισροές πελατών ύψους 17,1 δισ. δολαρίων, ενώ τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν.

    Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δίνει στις τράπεζες ένα πλεονέκτημα στα έσοδα από δανεισμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση των σχεδίων επιστροφής κεφαλαίων στους επενδυτές, στο ακέραιο. Ωστόσο, οι παγκόσμιες τράπεζες βλέπουν τις μετοχές και τα έσοδα από συναλλαγές να πλήττονται από την βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

    Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου της UBS, Ralph Hamers, επικεντρώθηκε στην προώθηση της αυτοματοποίησης, στον εξορθολογισμό των βαθμίδων των στελεχών της τράπεζας και στη βελτίωση της θέσης της στις ΗΠΑ, όπου επισκιάζεται από τους τοπικούς ανταγωνιστές. Σημείωσε μία σημαντική οπισθοχώρηση τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής ρομπο-συμβούλου Wealthfront.

    Η τράπεζα είπε ότι οι επαναγορές μετοχών της θα πρέπει να φτάσουν περίπου τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    «Το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο», δήλωσε ο Hamers κατά την ανακοίνωση κερδών την Τρίτη. “Με αυτήν την αβεβαιότητα, οι πελάτες στράφηκαν σε εμάς για συμβουλές και λύσεις.”

    Στη διαχείριση περιουσίας, η UBS επωφελείται επίσης από υψηλότερα επιτόκια στα κεφάλαια που δανείζει για τις δραστηριότητες των πελατών στην αγορά. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 4% από πέρυσι στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα έσοδα από τα επαναλαμβανόμενα τέλη μειώθηκαν κατά 14% λόγω της πτώσης της αγοράς.

    Η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που επλήγησαν από την επιβράδυνση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ασία, λόγω των πανδημικών ελέγχων καθώς και της μειωμένης ζήτησης για εξαγωγές. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι για Covid στην Κίνα έχουν ανησυχήσει τους παγκόσμιους επενδυτές από την αρχή του έτους.

    Τα έσοδα στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής ακολούθησαν την πορεία των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ, με πτώση 19% εν μέσω ευρύτερης πτώσης στις συναλλαγές και στις μετοχές. Τα έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 58%. Στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τις αμοιβές διαχείρισης μειωμένες κατά 10%.

    Διαβάστε ακόμη:

    3+1 επενδυτικοί οίκοι «χαρτογραφούν» την πορεία των αγορών

    UBS: Οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές



    ΣΧΟΛΙΑ