• Business

    Twitter: Έπεσε κατακόρυφα η αξία του από τότε που ανέλαβε ο Μασκ

    • NewsRoom
    'Ελον Μασκ/X

    ‘Ελον Μασκ/X


    Σχεδόν κατά τα δύο τρίτα έχει μειωθεί η αξία του Twitter, από τότε που πέρασε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ τον περασμένο Οκτώβριο.

    Το X, η πλατφόρμα γνωστή στο παρελθόν ως Twitter, αξίζει σήμερα λιγότερο από το μισό από αυτό που πλήρωσε ο Μασκ πριν από ένα χρόνο.

    Η εταιρεία αποτιμάται στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια ή 45 δολάρια ανά μετοχή, ενώ πριν από ένα χρόνο, ο Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι ριζικές αλλαγές

    Μετά την εξαγορά, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Twitter απολύθηκε ή παραιτήθηκε.

    Ο Μασκ μετονόμασε την εταιρεία σε Χ, άλλαξε ορισμένους από τους κανόνες περιεχομένου της και έχασε περισσότερα από τα μισά διαφημιστικά της έσοδα.

    Την ίδια στιγμή, η Fidelity, η οποία είναι διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που κατείχε μικρό μερίδιο στο Twitter αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τον Μασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι το μερίδιό της αξίζει τώρα λίγο λιγότερο από 6,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Αυτό θα αποτιμούσε τη συνολική αξία της εταιρείας, η οποία πλέον ονομάζεται επίσημα X Holdings, σε μόλις 14,75 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian.

    Χρέη και “εγκατάλειψη”

    Επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει δυσκολευτεί οικονομικά υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

    Η αγορά του Μασκ οδήγησε την εταιρεία σε χρέη 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με την πάροδο του χρόνου η ακανόνιστη λήψη αποφάσεων και οι χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας, έχουν απομακρύνει τους διαφημιστές, συμβάλλοντας σε πτώση των πωλήσεων κατά 60%.

    Η X χρωστάει επίσης περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων ετησίως για το χρέος της, υπολόγισε νωρίτερα το Bloomberg.

    Η αποτίμηση του Twitter έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προσωπικό της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν ενώ διαπραγματεύονταν δημόσια με αποζημίωση που περιλάμβανε δικαιώματα αγοράς μετοχών.

    Ο Μασκ προσφέρθηκε να αποτιμήσει αυτές τις επιλογές σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal, μια παραδοχή ότι η αξία της εταιρείας είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τότε που ανέλαβε.

    Ο επιχειρηματίας  έχει θεσπίσει ένα κύμα αλλαγών σε κλίμακα σπάνια για μια εταιρεία με το μέγεθος και τον αντίκτυπο του κοινωνικού δικτύου.

    Μετά την ανάληψη της εταιρείας, ένα τεράστιο κύμα απολύσεων και παραιτήσεων, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το προσωπικό σε όλο τον κόσμο κατά περισσότερο από 70%.

    Αποσύρθηκαν οι διαφημίσεις

    Ωστόσο, ο περιορισμός του κόστους που εφάρμοσε ο Μασκ επισκιάστηκε από το πλήγμα στα έσοδα που προκάλεσε η “αλλοπρόσαλλη” διοίκηση.

    Οποιαδήποτε εξοικονόμηση, φαίνεται να χάνεται από τη “χαοτική” ηγεσία του Μασκ, αναφέρει το Bloomberg.

    Παράλληλα, οι περικοπές σε ομάδες που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία περιεχομένου και το κλείσιμο του προγράμματος «επαλήθευσης» του ιστότοπου, έχουν ωθήσει τους μεγάλους διαφημιστές να αποσύρουν τις δαπάνες τους.

    Τα έσοδά της μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τους μήνες μετά την εξαγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ότι θα αναλάβει η Λίντα Γιακαρίνο, πρώην στέλεχος του NBC.

    Ο ίδιος θα παραμείνει πρόεδρος και θα διατηρήσει την ευθύνη της υπηρεσίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Vodafone: Πουλά την μονάδα της στην Ισπανία στη Zegona έναντι 5 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ