• Business

    Vodafone: Πουλά την μονάδα της στην Ισπανία στη Zegona έναντι 5 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)

    Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος Vodafone (Πηγή: vodafone.com)


    Η Vodafone Group συμφώνησε να πουλήσει τις ισπανικές δραστηριότητές της στη Zegona Communications έναντι 5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων.

    Για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η Zegona πήρε δάνειο 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και κυλιόμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

    Η Vodafone θα παράσχει χρηματοδότηση έως και 900 εκατ. ευρώ μέσω επενδυτικού οχήματος, που θα αγοράσει νέες μετοχές της Zegona.

    Η εταιρεία με έδρα το το Νιούμπερι της Αγγλίας προσπαθεί να κλείσει τη συμφωνία στην Ισπανία εδώ και περίπου δύο χρόνια.

    Ο προηγούμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Nick Read, είχε δηλώσει ότι η αγορά χρειαζόταν κινήσεις συγκέντρωσης, αλλά παρέμεινε στο περιθώριο των εξελίξεων την ώρα που διάφορες άλλες εταιρείες του κλάδου προχωρούσαν σε συγχωνεύσεις.

    Μετά από χρόνια μειωμένων κερδών, η αντικαταστάτρια του Read, Margherita Della Valle, κατέταξε την μονάδα στο λεγόμενο «cluster» των μικρότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Vodafone και την έθεσε υπό στρατηγική αναθεώρηση.

    Η Vodafone, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος στην Ισπανία, θα δώσει στη Zegona τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού της σήματος για 10 χρόνια, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

    Η Zegona με έδρα το Λονδίνο έχει ήδη διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενοποίηση του κλάδου στην Ισπανία.

    Ιδρύθηκε το 2015 και διευθύνεται από το πρώην στέλεχος της Virgin Media Ltd. Eamonn O’Hare. Η εταιρεία αγόρασε και πούλησε την ισπανική εταιρεία Euskaltel SA στη Masmovil Ibercom SA, μια συμφωνία που μείωσε τους παίκτες της αγοράς από πέντε σε τέσσερις.

    Οι επενδυτές περιμένουν τις εταιρείες στην άκρως ανταγωνιστική αγορά να συγχωνευτούν, βελτιώνοντας τις προοπτικές για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

    Η γαλλική εταιρεία Orange SA περιμένει από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση της συγχώνευσης της με την Masmovil, μια συμφωνία που θα συρρικνώσει περαιτέρω την αγορά σε τρεις μεγάλους παίκτες.

    Η ηγέτης της αγοράς Telefonica SA έχει προσελκύσει επενδύσεις από την Saudi Telecom Co. που υποστηρίζεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

    Η Telefonica είχε επίσης προσεγγίσει τη Vodafone για το ενδεχόμενο συμφωνίας που θα αφορούσε τα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ισπανία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χιλιάδες απολύσεις σε τράπεζες και εταιρείες – Γιατί «πέφτουν κεφάλια»

    Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι θα κάνουν ΟΤΕ, Nova και Vodafone

    Vodafone Posidonia: Εξερευνώντας τον πράσινο πνεύμονα μέσα στο απέραντο μπλε



    ΣΧΟΛΙΑ