• Business

    TSMC: Άλμα κερδών έφεραν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

    • NewsRoom
    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang

    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)


    Εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 9% τα κέρδη της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) το α’ τρίμηνο του 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης για προηγμένα μικροτσίπ και ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

    Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 225,49 δισ. νέα δολάρια Ταϊβάν (18,87 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

    Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προηγμένων επεξεργαστών στον κόσμο, ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 592,64 δισεκατομμύρια νέα δολάρια Ταϊβάν.

    Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο των προβλέψεων της ίδιας της TSMC.

    «Για το β’ τρίμηνο του 2024, αναμένουμε την επιχείρησή μας να υποστηριχθεί από την ισχυρή ζήτηση για κορυφαίες στον κλάδο τεχνολογίες 3 νανομέτρων και 5 νανομέτρων, εν μέρει αντισταθμισμένη από τη συνεχιζόμενη ζήτηση για smartphone», δήλωσε ο CFO Wendell Huang.

    Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος CC Wei σημείωσε ότι η TSMC αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια «υγιής» χρονιά ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από «την ηγετική μας θέση στην τεχνολογία και την ευρύτερη πελατειακή μας βάση».

    «Σχεδόν όλες οι εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης συνεργάζονται με την TSMC, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακόρεστη ζήτηση που σχετίζεται με αυτό», τόνισε  ο Wei, ενώ εκτίμησε ότι τα έσοδα από τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης «υπερδιπλασιαστούν φέτος».

    Τα έσοδα του β’ τριμήνου εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 19,6 και 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι πελάτες της TSMC είναι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Nvidia και η Apple, καθώς είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων επεξεργαστών στον πλανήτη.

    Η εταιρεία παράγει επί του παρόντος τσιπ 3 νανομέτρων και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων το 2025.

    Συνήθως, ένα μικρότερο μέγεθος νανομέτρων αποδίδει πιο ισχυρά και αποδοτικά τσιπ.

    Η ισχυρή ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που οδήγησε στη δημιουργία εφαρμογών όπως το ChatGPT, προκάλεσε εκτόξευσε της μετοχή της TSMC κατά 56% τον τελευταίο ένα χρόνο.

    Διαβάστε επίσης: 

    TSMC: Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή – Σύμμαχος η τεχνητή νοημοσύνη

    Kάθι Γουντ: Γιατί πουλά μετοχές της Nvidia και της TSMC

    EasyJet: Ικανοποιητικές κρατήσεις για το καλοκαίρι – Αλλαγές φέρνει η ακύρωση των πτήσεων προς Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ