• Business

    Τσεν Τιανκιάο: Από το online gaming, μεγαλογαιοκτήμονας στις ΗΠΑ και…δισεκατομμυριούχος

    • Bloomberg

    Chen Tianqiao (Πηγή: Bloomberg)


    Από τους σημαντικότερους μη Αμερικανούς κατόχους γης στις ΗΠΑ, αναδείχτηκε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος, Τσεν Τιανκιάο, καθώς μία “σκιώδης” νομοθεσία σχετικά με τις ιδιοκτησίες, του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει χιλιάδες στρέμματα στη χώρα.

    Ο Τιανκιάο κατέχει σχεδόν 800.000 στρέμματα δάσους στο Όρεγκον, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του Land Report. Στη λίστα βρίσκεται στο “Νο. 820”.

    Ο 50χρονος, απέκτησε την έκταση από την Fidelity National Financial Ventures για 85 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

    Τα φορολογικά αρχεία του Όρεγκον τον περασμένο μήνα αποκάλυψαν το όνομα του πραγματικού ιδιοκτήτη ως Shanda Asset Management, το ίδιο όνομα με τον όμιλο συμμετοχών του Τιανκιάο με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Μόνο η οικογένεια Irving του Καναδά – Νο. 6 στη λίστα του Land Report με πάνω από 4,5 εκατομμύρια στρέμματα στο Μέιν – κατέχει περισσότερη έκταση.

    Το νομοσχέδιο που έμεινε “στα χαρτιά”

    Η ξένη ιδιοκτησία γης στις ΗΠΑ – ιδιαίτερα της γης που χρησιμοποιείται για γεωργία – έχει γίνει ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

    Περίπου 160 εκατομμύρια στρέμματα αμερικανικής καλλιεργήσιμης γης, ανήκουν σε μη αμερικανικά συμφέροντα από το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, με οντότητες από την Κίνα να κατέχουν το ισοδύναμο του 0,03% της συνολικής καλλιεργήσιμης γης των ΗΠΑ.

    Καθώς εντόπισαν το πρόβλημα, ορισμένοι νομοθέτες έχουν πιέσει για τη θέσπιση εθνικών κανόνων που θα περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις σε αμερικανικά αγροτικά ακίνητα.

    Τον Ιούλιο, η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευση της πώλησης γεωργικής γης πέραν μιας συγκεκριμένης έκτασης ή αξίας σε άτομα ή επιχειρήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά το μέτρο τελικά παρέμεινε “στα χαρτιά”.

    Σημειώνεται ότι σχεδόν τα μισά από όλα τα κράτη έχουν κάποιου είδους περιορισμούς όσον αφορά τη ξένη ιδιοκτησία.

    Από το online gaming, δισεκατομμυριούχος

    Με καταγωγή από την επαρχία Τσετσιάνγκ, ο Τιανκιάο ξεκίνησε μια εταιρεία online gaming, τη Shanda Interactive, το 1999.

    Μέσα σε πέντε χρόνια είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες της Κίνας και εισήχθη στον Nasdaq.

    Το 2012, ο Τιανκιάο έκανε την εταιρεία ιδιωτική και μετέφερε την έδρα από την Κίνα στη Σιγκαπούρη.

    Οι επενδύσεις του καλύπτουν, εκτός άλλων, μετοχές διαφόρων ειδών, επιχειρηματικά κεφάλαια και ακίνητα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Shanda.

    Μαζί με τη σύζυγό του Chrissy Luo έκαναν μια αρχική δωρεά 115 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση του Tianqiao and Chrissy Chen Institute for Neuroscience στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια το 2016 με αποστολή την προώθηση των ερευνών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

    Αντιστάθμιση του κινδύνου πληθωρισμού

    Οι πάμπλουτοι επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν αντιστάθμιση του κινδύνου πληθωρισμού, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για γεωργικές εκτάσεις και άλλες αγροτικές ιδιοκτησίες τα τελευταία χρόνια.

    Η μέση αξία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε 8,1% πέρσι και έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1/3 από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

    Τα κέρδη προέρχονται από τη ζήτηση στα τρόφιμα και τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και από το ενδιαφέρον για σπάνια ακίνητα, όπως τα κλασικά δυτικά ράντσο, τα οποία προσφέρουν αναψυχή καθώς και δυνατότητες απόδοσης της επένδυσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της χώρας είναι η οικογένεια Emmerson, ιδιοκτήτες της αυτοκρατορίας της Sierra Pacific Industries, ακολουθούμενη από τους δισεκατομμυριούχους John Malone, Ted Turner και Stan Kroenke.

    Διαβάστε επίσης: 

    Φρεντερίκ Αρνό: Ποιος είναι ο «θερμόαιμος» διάδοχος που ανεβάζει τα Tag Heuer

    Rolls Royce: Πωλήσεις ρεκόρ το 2023

    Ριμπολόβλεφ κατά Sotheby’s: Γιατί ο Ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατέθεσε αγωγή εναντίον του οίκου



    ΣΧΟΛΙΑ