• Business

    Ριμπολόβλεφ κατά Sotheby’s: Γιατί ο Ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατέθεσε αγωγή εναντίον του οίκου

    • NewsRoom

    Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ


    Αγωγή κατά του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη κατέθεσε ο κροίσος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό και του Σκορπιού, του νησιού των Ωνάσηδων, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Αφορμή αποτέλεσαν έργα τέχνης τεράστιας αξίας, τα οποία ενδιέφεραν τον μεγιστάνα από το 2002 έως και το 2014.

    Ειδικότερα, ο 180ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 11,4 δισ. δολάρια, ισχυρίζεται ότι ο ιστορικός βρετανικός οίκος δημοπρασιών που μετρά 280 χρόνια, διόγκωσε την εκτιμώμενη αξία των έργων τέχνης που είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων κομματιών των Κλιμτ, Μοντιλιάνι, Μαγκρίτ, Τουλούζ – Λοτρέκ και Ματίς.

    Σύμφωνα με τον Guardian, ο 57χρονος μεγιστάνας, έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ 95 εκατομμύρια δολάρια για την παραλιακή έπαυλή του στη Φλόριντα το 2008, ενώ ξόδεψε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια τεράστια «συλλογή τέχνης παγκόσμιας κλάσης».

    Ο Ριμπολόβλεφ ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά του Bouvier, στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία, κατηγορώντας τον σύμβουλο τέχνης ότι τον παραπλάνησε σχετικά με την αξία 38 έργων τέχνης ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικαστή της Νέας Υόρκης που ανέλαβε την υπόθεση, ο Ριμπολόβλεφ και οι σύμβουλοί του «ανακάλυψαν αργότερα ότι ο Yves Bouvier, ένας μεσίτης τέχνης που βοήθησε στην απόκτηση των έργων, τους είχε εξαπατήσει αγοράζοντας ο ίδιος τα έργα για μια τιμή και χρεώνοντάς τους άλλη τιμή – εκατομμύρια δολάρια υψηλότερη».

    Ο Bouvier αρνήθηκε τις αξιώσεις και τον περασμένο μήνα διευθετήθηκε η υπόθεση εξωδικαστικά.

    Σύμφωνα με τον Ριμπολόβλεφ, ο οίκος δημοπρασιών «βοηθούσε και παρακινούσε τον Bouvier στη διάπραξη απάτης και παραβίασης των καθηκόντων του».

    Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2023 ότι ο Sotheby’s πρέπει να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς του μεγιστάνα, οι οποίες σχετίζονται με απάτη για πωλήσεις τεσσάρων έργων: του Salvador Mundi, του γλυπτού Modigliani Tête, του Wasserschlangen II του Klimt και του Le Domaine d’Arnheim του Magritte.

    Η υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν σήμερα.

    Σημειώνεται ότι ο οίκος Sotheby’s αρνείται τους ισχυρισμούς.

    Ένας εκπρόσωπος του οίκου δήλωσε ότι:

    «Η Sotheby’s τηρεί αυστηρά όλες τις νομικές απαιτήσεις, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αυτών των έργων τέχνης.

    Οποιαδήποτε υπόδειξη ότι ο Sotheby’s γνώριζε την υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του αγοραστή ή την πρόθεση να εξαπατήσει τον κ. Ριμπολόβλεφ είναι ψευδής».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ριμπολόβλεφ πούλησε τον Σαλβαντόρ Μούντι του Λεονάρντο ντα Βίντσι για 450 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s το 2017, καθιστώντας τον τον πιο ακριβό πίνακα που πουλήθηκε ποτέ.

    Αγοράστηκε από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, και είχε προγραμματιστεί να αποτελέσει ατραξιόν σε μια νέα γκαλερί του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.

    Ωστόσο, δεν έχει εμφανιστεί καθώς οι ειδικοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητά του.

    Διαβάστε επίσης: 

    Gautam Adani: Η μεγάλη επιστροφή στο «Νο 1» της λίστας των πλουσιοτέρων της Ασίας

    Τιμές ρεκόρ για τα διάσημα «vintage» μπέρμπον του Κεντάκι

    ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για ομοσπονδιακό προϋπολογισμό $1,6 τρισ.



    ΣΧΟΛΙΑ