• Business

    Τρόμος στα χρηματιστήρια λόγω Κίνας. Μεγάλη βουτιά και στην Αθήνα. Τι λέει ο Soros

    • NewsRoom


    Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε επενδυτές και αναλυτές για την πορεία των αγορών με πολλούς να κάνουν λόγο για μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με αυτή του 2008, μετά τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, διακοπή της συνεδρίασης στα κινεζικά χρηματιστήρια.

    Χαρακτηριστικό των ανησυχιών είναι ότι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.

    Η Κίνα καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς καθώς η αγορά υποχώρησε και πάλι 7%, μετά την απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς. Η μεγάλη πτώση ενεργοποίησε ξανά τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

    Στην πτώση συμμετέχουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί πάνω από 3%, σε χαμηλά τριών μηνών.

    illustrate stock -open plan office

    Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια) κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Μεγάλη πτώση και για τις μεταλλευτικές μετοχές, πρώτων υλών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυτελών αγαθών.

    Στην Αθήνα, οι απώλειες περιορίστηκαν στο τέλος ελαφρώς, με το δείκτη να βρίσκεται βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στη δίνη των αναταραχών των διεθνών αγορών, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του νέου έτους στο 6,43%.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,35% στις 590,75 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 582,86 μονάδες. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 28,85% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 102,20 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 11,26 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

    Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 4,58%, στις 169,19 μονάδες, ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,60% στις 790,62 μονάδες.

    Αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και 5,62%, τελικά στο τέλος οι απώλειες του γενικού δείκτη περιορίστηκαν, με την αγορά να διαφυλάττει τα επίπεδα των 590 μονάδων. Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει στα χρηματιστηριακά γραφεία η σφοδρότητα της επιρροής του παγκόσμιου sell off στην εγχώρια αγορά. Στις τρεις συνεδριάσεις του 2016 ο γενικός δείκτης έχει χάσει 6,43%, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ενεργοποιήθηκαν κάποιες δυνάμεις διαφύλαξης των κεκτημένων, αφήνοντας μια θετική προσδοκία.

     

    George Soros

    George Soros

    Στο μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής G.Soros, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Σι Λάνκα, είπε ότι οι αναταραχές που βλέπουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κίνας να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μοιάζει με τις συνθήκες που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικοομική κρίση.

    «Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ