• Business

    Τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου που δεν έχετε ακούσει ποτέ

    • NewsRoom
    Gina Rinehart, Susanne Klatten, Qin Yinglin

    Gina Rinehart, Susanne Klatten, Qin Yinglin


    Στο άκουσμα της λέξης δισεκατομμυριούχος έρχονται στο μυαλό ονόματα όπως ο Bezos, ο Buffett, ο Musk και ο Gates, ωστόσο, τα πιο διάσημα ονόματα της παγκόσμιας ελίτ δεν είναι οι μόνοι μεγιστάνες στον κόσμο.

    Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν στον κόσμο σχεδόν 3.000 άνθρωποι με τεράστιο πλούτο. Μόνο οι 735 δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής συγκεντρώνουν έχουν συνολικά προσωπική περιουσία 4,7 τρισ. δολάρια.

    Αν και δεν έχετε ακούσει για τους περισσότερους από αυτούς, μπορεί να έχουν παγκόσμια επιρροή, να είναι αστέρια του κλάδου τεχνολογίας, αυτοδημιούργητοι άνδρες ή γυναίκες, κληρονόμοι ή αριστοκράτες. Ωστόσο, παραμένουν άγνωστοι για τον μέσο, μισθωτό άνθρωπο που παλεύει καθημερινά για την επιβίωση.

    Οι παρακάτω δισεκατομμυριούχοι αποτελούν την απόδειξη ότι πλούσιος δεν σημαίνει απαραίτητα και διάσημος.

    Gina Rinehart

    Η καθαρή της περιουσία ανέρχεται σε 27,2 δισ. δολάρια.

    Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κληρονόμησαν τα χρήματα τους. Αλλά η Gina Rinehart κληρονόμησε ένα χάος και το ξεκαθάρισε τόσο καλά που είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστραλία.

    Ο αείμνηστος πατέρας της, ο ισχυρός και αμφιλεγόμενος μεγιστάνας του κλάδου σιδηρομεταλλεύματος Lang Hancock, άφησε στην κόρη του μία εταιρεία με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Η Rinehart κατόρθωσε να αναδιαρθρώσει την οικογενειακή εταιρεία Hancock Prospecting, και ανέλαβε τη θέση της εκτελεστικής προέδρου το 1992. Eκείνη τη χρονιά το όνομά της εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα των 200 πλουσιότερων ανθρώπων του Business Review Weekly (BRW).

    Το 2006, έγινε δισεκατομμυριούχος και, τελικά, το 2010 κατέκτησε την πρωτιά ανάμεσα στις πλουσιότερες γυναίκες της Αυστραλίας. Το 2011, ξεπέρασε και τους άνδρες.

    Το 2015, απέκτησε το ορυχείο εξόρυξης Roy Hill, το οποίο είναι πλέον το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο, και έκτοτε έχει αποπληρώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκε για να το χρηματοδοτήσει.

    Την ίδια ώρα είναι η Νο 2 μεγαλύτερη εκτροφέας βοοειδών της Αυστραλίας, ενώ διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλη τη χώρα.

    Susanne Klatten

    Με την πρώτη ματιά, η Susanne Klatten έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής κληρονόμου, με την περιουσία της να ανέρχεται στα 24,2 δισ. δολάρια.

    Είναι κάτοχος του 19% της BMW, επειδή η μητέρα της ήταν η τρίτη σύζυγος ενός βιομήχανου που πρωτοστάτησε στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων. Ο αδελφός της Stefan Quandt, κατέχει σχεδόν το 24%.

    Ωστόσο, μία προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η  Klatten δεν επαναπαύθηκε στην τύχη της.

    Σπούδασε Χρηματοοικονομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται στη διαφημιστική Young&Rubicam στη Φρανκφούρτη, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, μέχρι το 1983. Συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στο management από το Πανεπιστήμιο του Buckingham κι ένα MBA στο IMD της Λοζάνης, με ειδικότητα στη διαφήμιση. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Δρέσδης, στο παράρτημα της McKinsey στο Μόναχο και την Τράπεζα Bankhaus Reuschel & Co.

    Κατάφερε να χτίσει την καριέρα της και να κερδίσει εμπειρίες πριν αναλάβει να ασχοληθεί με την BMW.

    Παράλληλα, μεγάλο μέρος της περιουσίας της προέρχεται από τον παππού της από την πλευρά του πατέρα της, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση μιας χημικής εταιρείας με τον όνομα Altana AG.

    Η Klatten μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο πολυεθνικό κολοσσό φαρμακευτικών και ειδικών χημικών που πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των οποίων είναι η μοναδική ιδιοκτήτρια.

    Qin Yinglin

    Ο Κινέζος μεγιστάνας με περιουσία σχεδόν 20 δισ. δολάρια, είναι αυτοδημιούργητος.

    Σπούδασε κτηνοτροφία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Χενάν. Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε μία επιχείρηση με τη σύζυγό του, Qian Ying, το 1992.

    Το ζευγάρι έκανε την αρχή με 22 χοίρους και ίδρυσε μία εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην Muyuan Foodstuff, το μεγαλύτερο εκτροφείο χοίρων, στη μεγαλύτερη αγορά χοιρινού κρέατος στον κόσμο.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το όνομά του Qin Yinglin ακόμη και στην πατρίδα του την Κίνα – και οφείλει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε μια ασθένεια. Όταν η γρίπη των χοίρων εξαφάνισε τους μισούς χοίρους της Κίνας, ο Yinglin είδε την καθαρή του περιουσία να διπλασιάζεται μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

    Η παγκόσμια έλλειψη χοιρινού κρέατος επέτρεψε στην Muyuan να αυξήσει τις τιμές του κρέατος, εκτινάσσοντας τα κέρδη της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Terry Smith: Ο Βρετανός Warren Buffett, οι φορολογικοί παράδεισοι και η περιουσία του 1 δισ. δολαρίων

    Bernard Arnault: H περιουσία του Mr Louis Vuitton ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια

    Bernard Charlès: Από ασκούμενος στον όμιλο Dassault, στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ