• Business

    Bernard Charlès: Από ασκούμενος στον όμιλο Dassault, στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων

    • NewsRoom

    Ο Μπερνάρ Σαρλς, πρόεδρος και CEO της Dassault Systemes (κέντρο) με την οικογένεια Ντασό. Από αριστερά η Μαρί Ελέν, Ο Ολιβιέ, ο Τιερί και ο Λοράν. Πηγή:Twitter


    Το 1983, η οικογένεια Dassault -μία από τις ισχυρότερες της Γαλλίας- προσέλαβε ως ασκούμενο τον Bernard Charlès, αναθέτοντάς του την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

    Σαράντα χρόνια μετά, ο Charlès είναι πρόεδρος και CEO της Dassault Systemes SE, της μεγαλύτερης εταιρείας της αυτοκρατορίας των Dassault, ηγείται της κούρσας για να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειας τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται πλέον και ο ίδιος στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

    Η Groupe Industriel Marcel Dassault, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της γαλλικής δυναστείας, κατέχει μερίδιο 40% στην εταιρεία τεχνολογίας Dassault Systemes, έναν κολοσσό με χρηματιστηριακή αξία 48 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ο χαμηλού προφίλ Charlès άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία αμέσως μετά τη δημιουργία της ως ένα spinoff από την ιστορική επιχείρηση αεροναυπηγικής της δυναστείας Dassault.

    Το 1986 ίδρυσε ένα ειδικό τμήμα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Στρατηγικής και το 1988 διορίστηκε Πρόεδρος Στρατηγικής, Έρευνας και Ανάπτυξης. Κατέχει τη θέση του CEO της Dassault Systèmes από το 1995 και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Ιανουάριο του 2023.

    Είναι απόφοιτος της σχολής μηχανικών του Ecole Normale Supérieure στο Κασάν και έχει διδακτορικό στη μηχανολογία με κατεύθυνση τη μηχανική αυτοματισμών και την επιστήμη της πληροφορίας.

    Ο Charlès είναι ξένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογίας. Κατέχει τον βαθμό του Διοικητή στη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής.

    Ως μέρος της αμοιβής του, ο Charlès λαμβάνει μετοχές της εταιρείας, οι οποίες έχουν στόχο «να του προσφέρουν ένα μετοχικό μερίδιο συγκρίσιμο με αυτό των ιδρυτών εταιρειών του ίδιου τομέα και γενικότερα των ομοτίμων του σε εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

    Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, αμείβεται με 1,5 εκατομμύρια μετοχές ετησίως. Κατείχε 24,5 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους, με την αξία τους να ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. δολάρια με βάση την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

    Η αμοιβή του για το 2022 ήταν περίπου 33 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αξίας των μετοχών που του παραχωρήθηκαν, ποσό που τον έχει αναδείξει σε ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index η περιουσία της οικογένειας Dassault ανέρχεται σε περίπου 26 δισ. δολάρια.

    Η επιχείρηση της οικογένειας Dassault έχει τις ρίζες της έναν αιώνα πριν, όταν ο ιδρυτής και αεροναυπηγός Marcel Bloch σχεδίασε έναν νέο τύπο προπέλας που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Όταν η Γερμανία κατέλαβε μέρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρνήθηκε να συνεργαστεί και φυλακίστηκε με την οικογένειά του, προτού σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Μετά την απελευθέρωση, το 1945, ο Marcel άλλαξε το όνομά του σε Dassault και επέκτεινε τις επιχειρήσεις του χτίζοντας μια αυτοκρατορία.

    Ο γιος του Serge ανέλαβε αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1986. Συνέχισε το έργο του αναπτύσσοντας μαχητικά αεροπλάνα, αγόρασε τη Le Figaro και υπηρέτησε ως δήμαρχος και γερουσιαστής.

    Ο Serge απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος, ο Olivier, ο μοναδικός με πτυχίο μηχανικού, προοριζόταν να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, όμως σκοτώθηκε κατά τη συντριβή ελικοπτέρου το 2021, αφήνοντας πίσω τρία παιδιά από τρεις διαφορετικές συντρόφους.

    Tα τρία του αδέλφια Laurent, Thierry και Marie-Helene, μαζί με την κόρη του Olivier, Helene αποτελούν το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας χαρτοφυλακίου στην οποία εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις της αυτοκρατορίας, η αεροναυπηγική, τα μέσα ενημέρωσης, τα ακίνητα, το λογισμικό, οι αμπελώνες και ένας οίκος δημοπρασιών τέχνης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οικογένεια Ντασό: Σε αναζήτηση διαδόχου η αυτοκρατορία των μαχητικών Rafale

    Chanel: Επενδύει στο σχέδιο εξόδου από το χρηματιστήριο της τράπεζας Rothschild



    ΣΧΟΛΙΑ