• Business

    Τρέχουν να προλάβουν τον νόμο Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες


    Πολλοί είναι οι δανειολήπτες που σπεύδουν πριν το τέλος του έτους να ζητήσουν την ένταξή τους στον «νόμο Κατσέλη», καθώς η εφαρμογή των νέων διατάξεων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαριου του 2016 τα κριτήρια υπαγωγής σε ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι πολύ αυστηρότερα.

    Όσοι… προλάβουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου γλιτώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που σχετίζονται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς και τη μείωση της ανώτατης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για προστασία από πλειστηριασμούς (από τα 300.000 ευρώ για άγαμο στα 120.000-180.000 ευρώ, και από 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια σε 200.000-260.000 ευρώ). Και μάλλον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφυγών για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τον τελευταίο μήνα – μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας τα 100 νούμερα που εκδίδονται κάθε μέρα προς τους αιτούντες εξαντλούνται σε μία ώρα, από τις 6.30 έως και τις 7.30 το πρωί, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομίας να δώσει παράταση ενός μήνα για την υποβολή των δικαιολογητικών, ωστόσο οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης στα Ειρηνοδικεία δεν αλλάζει και είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015 – αυτό που αλλάζει είναι μόνο η προθεσμία για τη συγκέντρωση και την υποβολή των δικαιολογητικών.

    Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η παράταση του ενός μηνός προστίθεται στην αρχική προθεσμία των 15 ημερών που είχε ήδη δοθεί από τον νόμο, με βάση την οποία οι γραμματείς των αρμόδιων κατά τόπους Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες. Έτσι, η συνολική προθεσμία για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών φθάνει πλέον τις 45 ημέρες. Εντός δύο εργάσιμων ημερών θα πρέπει άλλωστε η γραμματεία των Ειρηνοδικείων να εξετάσει το κατά πόσον η αίτηση έχει όλα τα τυπικά δικαιολογητικά, ανεβάζοντας τον συνολικό χρόνο από την κατάθεση της αίτησης για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις 47 ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ