• Business

    Τρέχουν 6 διαγωνισμοί για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ – Επένδυση άνω των 56 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής

    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής


    Τον αναξιοποίητο πλούτο που διαθέτει μέσω δεκάδων εμβληματικών ακινήτων στο Κέντρο της Αθήνας ετοιμάζεται πλέον να εκμεταλλευτεί ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr, πρόκειται για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία πέντε ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχειακών μονάδων και ενός οικοπέδου για την ανέγερση κτιρίου με καταστήματα και γραφεία. Μόνο το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων για την ανακατασκευή των ακινήτων υπολογίζεται ότι ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ.

    Στόχος του e-ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπλαση και αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα, νεοκλασικά κυρίως, κτίρια – φιλέτα, αλλά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Ταυτόχρονα, προχωράει με γοργά βήματα η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (real estate) που θα αναλάβει τον αναξιοποίητο ακίνητο πλούτο των ταμείων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

    Η εταιρεία αυτή θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει και τα οποία θα κληθεί να διαχωρίσει σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ώστε να μισθωθούν και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου.

    6+1 φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας

    1. Το πλέον ιστορικό ακίνητο που επιχειρείται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης είναι το Μέγαρο Σλήμαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη.

    Πρόκειται για ακίνητο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερρίκο Σλήμαν, αποτελώντας μέρος του συμπλέγματος τεσσάρων κατοικιών που είχε ανεγείρει ο ίδιος στην οδό Πανεπιστημίου. Το συγκρότημα των 7.115 τ.μ. φιλοξενεί τον κινηματογράφο Ιντεάλ στον προαύλιο χώρο του, ενώ σε έτερο τμήμα προς την οδό Φειδίου 3 στεγάζει το Παλαιό Ωδείο κι έχει παραχωρηθεί στο υπ. Πολιτισμού.

    Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, με ελάχιστο ύψος επένδυσης για εργασίες αναβάθμισης τα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 60.000 ευρώ. Η παραχώρηση θα είναι μέγιστης διάρκειας 45 ετών (35+10), ενώ οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 9 Νοεμβρίου.

    1. Σε ξενοδοχείο προβλέπεται να διαμορφωθεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και προβλέπει την υποβολή προσφορών έως τις 30 Νοεμβρίου.

    Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 41.000 ευρώ και η παραχώρηση θα είναι διάρκειας 45 ετών. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 6.878 τ.μ. για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου τουλάχιστον 4 αστέρων.

    1. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη, για ακόμη μία φορά, διαγωνισμού μακροχρόνιας εκμίσθωσης για το κτίριο του πρώην εφετείου, επί της οδού Σωκράτους 65-67, το οποίο πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1960 ως ξενοδοχείο Ambassadeur.

    Το ακίνητο των 10.247 τ.μ. θα παραχωρηθεί για περίοδο 40 ετών (30+10) προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Ο επενδυτής θα πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης του κτιρίου, ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 30.000 ευρώ. Το κτίριο παραμένει κενό και αναξιοποίητο από το 2001.

    1. Προκηρύχθηκε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός του διατηρητέου ακινήτου επιφάνειας 152 τ.μ. για 12 έτη έναντι μηνιαίου μισθώματος 15.303 στις οδούς Παπαρρηγοπούλου 2 και Πραξιτέλους 16.0

    Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και ήταν άγονος. Προγραμματίζεται η επαναπροκήρυξη με αλλαγή στην χρήση του ακινήτου, προκειμένου να λειτουργήσει ως τουριστικό κατάλυμα τις επόμενες εβδομάδες.

    1. Έχει προγραμματιστεί η υποβολή εκ νέου δεσμευτικών προσφορών στον e-ΕΦΚΑ για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του διατηρητέου μικρότερου «ασφαλιστικού» ακινήτου 246 τ.μ. στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, επί της οδού Κατακουζηνού 3, για μακροχρόνια εκμίσθωση 30+10 ετών.

    Πρόκειται για ακίνητο κατοικίας του 1890 στο ιστορικό κέντρο, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και στην περίπτωση αυτή η εκτέλεση εργασιών επισκευής ανακαίνισής του ελάχιστου ύψους είναι 470.000 ευρώ προ ΦΠΑ, με σκοπό «τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος». Είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός στις αρχές Οκτωβρίου και ήταν άγονος.

    1. Ένας ακόμη σημαντικός διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση (από τον ανάδοχο) πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων.

    Με βάση τους όρους δόμησης, κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη κτιρίου της τάξεως των 2.000 τ.μ. Το ελάχιστο ποσό της επένδυσης ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ. Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού είναι 1.500 ευρώ και ο διαγωνισμός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

    1. Τους επόμενους μήνες προωθείται η αξιοποίηση πενταώροφου ακινήτου 3.854 τ.μ. στην οδό Σταδίου 28, που σήμερα διαθέτει χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου (πρώην Αστορ). Συγκεκριμένα, ζητείται η εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης με εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του διατηρητέου ακινήτου.

    Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.854 τ.μ., στο οποίο σήμερα στεγάζονται ένα εμπορικό κατάστημα (Tezenis) και ένας κινηματογράφος («Αστορ»). Αναφορικά με τη μελέτη αξιοποίησης για τη μακροχρόνια παραχώρηση θα κατατεθούν δύο προτάσεις αξιοποίησης, η μία για την εκμετάλλευση του συνόλου του ακινήτου και η δεύτερη για την εκμετάλλευση του συνόλου του ακινήτου πλην των εκμισθωμένων χώρων του, ενώ για τα άλλα ακίνητα όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί ο μισθωτής-επενδυτής θα αναλάβει τις δαπάνες ανακαίνισης, π.χ. για τουριστικό κατάλυμα ή κτίριο γραφείων – καταστημάτων.

    Εταιρεία real estate

    Με «προίκα» 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και 40 νέους υπαλλήλους, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ» τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οριστικοποιείται ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας για την ίδρυσή της. Η νέα εταιρεία θα αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των πρώην ασφαλιστικών ταμείων και θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια.

    Η νέα εταιρεία θα κληθεί να διαχωρίσει την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα (ώστε να μισθωθούν) και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση (που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου).

    Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

    Ο e-ΕΦΚΑ έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 20% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο.

    Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εκπονεί μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα, ειδικά για τα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή χώρους γραφείων.

    Στο έργο της νέας εταιρείας θα συνδράμουν 40 νέοι υπάλληλοι που θα προληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) με έλεγχο του ΑΣΕΠ και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή. Επικεφαλής της εταιρείας θα είναι manager από τον ιδιωτικό τομέα, με γνώση του τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων και μισθό έως 7.000 ευρώ.

    Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει  οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα. Ο φορέας σήμερα πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει μέσω της εταιρίας να εκμισθώσει η να πουλήσει τα ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα»- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.

    Διαβάστε επίσης:

    Πατάει γκάζι ο όμιλος Βασιλάκη: Από το βενζινάδικο της Texaco στα deals με τους κολοσσούς της αυτοκίνησης



    ΣΧΟΛΙΑ