ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις φθορές που έχουν καταγραφεί σε κτίρια στην περιοχή της Κυψέλης και στην προληπτική αναστολή των εργασιών διάνοιξης της Γραμμής 4 του Μετρό από το ΤΒΜ «Νίκη» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο όμιλος ΑΒΑΞ στην οικονομική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2026.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία, οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας στο τμήμα Άλσος Βεΐκου–Ευαγγελισμός από τον μετροπόντικα «Νίκη» ανεστάλησαν προληπτικά τον Μάιο του 2026, λόγω της εμφάνισης απρόβλεπτων τοπικών γεωτεχνικών συνθηκών και μετακινήσεων του εδάφους που παρατηρήθηκαν στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, καταγράφηκαν φθορές σε 14 κτίρια εντός της ζώνης επιρροής του έργου στην περιοχή της Κυψέλης. Κατά την ΑΒΑΞ, πρόκειται κατά κύριο λόγο για φθορές επιφανειακού χαρακτήρα, οι οποίες βρίσκονται υπό τεχνική αξιολόγηση.
Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναθέσει σε ανεξάρτητους εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους τη διερεύνηση του φαινομένου, καθώς και τον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται για την ασφαλή επανέναρξη της διάνοιξης. Οι σχετικές εκθέσεις, σύμφωνα με την ΑΒΑΞ, βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης από ανεξάρτητο σύμβουλο της Ελληνικό Μετρό.
Παράλληλα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει πραγματογνωμοσύνη για την αξιολόγηση της έκτασης και της σοβαρότητας των φθορών στα κτίρια.
Η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η ΑΒΑΞ, έχει ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των επιφανειακών φθορών σε κτίρια, με τις σχετικές εργασίες να συνεχίζονται κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες.
Η επανέναρξη της διάνοιξης της σήραγγας θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, με γνώμονα, όπως αναφέρει η εταιρεία, την ασφάλεια των κτιρίων και των κατοίκων.
Δεν αναμένεται ουσιώδης επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις από τις φθορές στα κτίρια, η ΑΒΑΞ αναφέρει ότι η ανάδοχος κοινοπραξία διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για το έργο.
Οι ασφαλιστές έχουν ήδη αναθέσει σε πραγματογνώμονα τη διερεύνηση και παρακολούθηση των σχετικών ζημιών.
Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική κάλυψη, η διοίκηση της ΑΒΑΞ εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Παράταση της Γραμμής 4 έως τον Σεπτέμβριο του 2032
Στην ίδια οικονομική έκθεση, ο Όμιλος ΑΒΑΞ αναφέρεται και στις εξελίξεις γύρω από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Γραμμής 4.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, στις 9 Φεβρουαρίου 2026, με απόφαση του Κυρίου του Έργου, εγκρίθηκε παράταση με αναθεώρηση της συνολικής προθεσμίας του έργου, με τη νέα ημερομηνία περαίωσης να τοποθετείται στις 3 Σεπτεμβρίου 2032.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου είχαν προηγηθεί παρατάσεις συγκεκριμένων τμηματικών προθεσμιών της σύμβασης με
αναθεώρηση, χωρίς δηλαδή να αποδίδεται υπαιτιότητα ή αποκλειστική υπαιτιότητα στην ανάδοχο κοινοπραξία.
Οι παρατάσεις αυτές συνδέονται, μεταξύ άλλων, με καθυστερήσεις στην παράδοση χώρων και με άλλες ενέργειες που αφορούν τον Κύριο του Έργου ή τρίτους.
Τι αναφέρει η ΑΒΑΞ για το πριμ των €41,6 εκατ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσθετη καταβολή, το λεγόμενο πριμ, που προβλέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για αναδόχους έργων και συνδέεται κυρίως με την τήρηση του αρχικού εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Για τη Γραμμή 4, η ΑΒΑΞ είχε αναγνωρίσει πρόσθετη καταβολή ύψους 41,6 εκατ. ευρώ ως δεδουλευμένο έσοδο στη χρήση του 2022.
Μετά την παράταση της συνολικής προθεσμίας εκδόθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία, η υπ’ αριθ. 57383/07.04.2026 υπουργική απόφαση. Όπως αναφέρει η ΑΒΑΞ, κατά την εξέταση ειδικά του ζητήματος της επιστροφής του πριμ συνεκτιμήθηκαν οι καθυστερήσεις στην παράδοση των χώρων του έργου και οι επιπτώσεις τους στη δυνατότητα τήρησης των συμβατικών προθεσμιών.
Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, κατά την ΑΒΑΞ, κρίθηκε ότι δεν συνέτρεχε τότε λόγος επιστροφής της πρόσθετης καταβολής.
Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει, επικαλούμενη και σχετικές γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της, ότι καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στη μη έγκαιρη παράδοση ελεύθερων χώρων εργασίας εμπίπτουν στη συμβατική ευθύνη του Κυρίου του Έργου και συνιστούν γεγονός που προσιδιάζει σε ανωτέρα βία για την ανάδοχο.
Ως εκ τούτου, η θέση της ΑΒΑΞ είναι ότι η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για λόγους που δεν αποδίδονται στην ανάδοχο δεν αίρει το δικαίωμα λήψης του πριμ ούτε δημιουργεί υποχρέωση επιστροφής του.
Η διοίκηση σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τις σχετικές αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της εταιρείας, εξακολουθεί να εκτιμά πως κατά την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων δεν συντρέχει λόγος επιστροφής των 41,6 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ΑΒΑΞ επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τυχόν μεταβολές στις συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκτίμησή της.
Διαβάστε επίσης:
Y/KNOT Invest: Από 3 έως 5,5 εκατ. δολάρια τα έσοδα από τη ναύλωση του δεξαμενόπλοιου AMETHYST
Έξι ξενοδοχεία διαθέτουν ήδη τα MiM Hotels του Μέσι – Τα επόμενα σχέδια με τη Meliá
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.