• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Πώς σκοπεύει να μειώσει κατά 12 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια έως το 2019

    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επισήμανε στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας λίγο μετά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνου.

    Η διοίκηση θεωρεί ως μια «επιτεύξιμη πρόκληση» τον στόχο για τη μείωση των NPEs, επιθυμώντας οι διαγραφές να ανέλθουν σε 5 δισ. ευρώ, οι πωλήσεις σε 4 δισ. ευρώ και οι ρυθμίσει σε 3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θέτει ως στόχο την μείωση των NPEs, μέχρι τα τέλη του 2019, στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.

    Τα δάνεια που θα «θεραπευτούν» υπολογίζονται σε 9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αντισταθμίσει τις νέες εισροές από NPEs τα οποία η η διοίκηση της Τράπεζας υπολογίζει μέχρι τα τέλη του 2019 σε 6 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και ρυθμισμένα δάνεια 300 – 400 εκατ. ευρώ που θα ξαναγίνονται “κόκκινα”. Έτσι θα υπάρξει μια καθαρή μείωση της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων.

    Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Σεπτεμβρίου 2017 η Τράπεζα είχε στόχο για ρυθμίσεις 2,7 δις. ευρώ και πέτυχε 2,3 δις. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για redefaults στο 1,9 δις. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 2 δις. ευρώ.  Ωστόσο πλέον και τα δάνεια που ξαναγίνονται “κόκκινα” βαίνουν μειούμενα, και οι ρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις αναπληρώνονται.

    Πέρα από τις πιο δραστικές ρυθμίσεις, σημαντικό βάρος θα πέσει στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρθηκε ο αρχικός στόχος για τις πωλήσεις στο πλάνο που υποβλήθηκε στον SSM ανερχόταν σε 2 δις. ευρώ και πλέον έχει αυξηθεί στα 3,5 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018, η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου NPLs ύψους 2 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δις. ευρώ θα αφορά καταγγελμένα, εξασφαλισμένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 0,5 δις. ευρώ ανεξασφάλιστα καταναλωτικά. Όπως ανέφεραν, έχουν ήδη προσελκύσει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών. Το ένα πακέτο αφορά δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και το άλλο καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τοποθέτησαν χρονικά την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του πρώτου 6μηνου του 2018.

    Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η Τράπεζα ενημέρωσε τους αναλυτές ότι θα συμμετάσχει στην ηλεκτρονική δημοπρασία της 6ης Δεκεμβρίου με 20 από τους 50 πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν.

    Για το 2018 οι πλειστηριασμοί στους οποίους θα προχωρήσει η Τράπεζα θα είναι ύψους 800 – 900 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό θα ανέβει στο 1,8 – 1,9 δις. ευρώ το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Στα 844 εκ. ευρώ εκτόξευσε τα κέρδη στο 9μηνο η στρατηγική του Χρήστου Μεγάλου



    ΣΧΟΛΙΑ