• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: Πωλείται το 27% των μετοχών – Την Δεύτερα το βιβλίο προσφορών

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Το 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, αποφάσισε να πουλήσει το δημόσιο.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το 27% θα πουληθεί χωρίς να υπάρχουν αιρέσεις (πχ 20%+7% η 22%+5%) καθώς το ενδιαφέρον είναι ούτως η αλλιώς τεράστιο.

    Αύριο θα συνεδριάσει το ΤΧΣ προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στον σύμβουλο αποκρατικοποίησης που είναι η Bank of America για να προχωρήσει στις σχετικές διεργασίες.

    Το βιβλίο προσφορών, εκτός απροόπτου, ανοίγει την Δευτέρα το πρωί στις 10:00.

    Η ζήτηση  προδιαγράφεται ισχυρή, τόσο από την πλευρά των διεθνών funds όσο και από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια ιδιωτών και θεσμικών.

    Η μετοχή της Πειραιώς σήμερα στο ΧΑ έκλεισε κάτω από τα 4 ευρώ,  στα 3,98 ευρώ με απώλειες 2,06% και 4,27 εκατ. κομμάτια.

    Όπως όλα δείχνουν η διάθεση των μετοχών θα επιδιωχθεί να γίνει με μικρό discount της τάξεως του 5% ή και κάτι παραπάνω, από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

    Γεγονός που με τα σημερινά δεδομένα δίνει τιμολόγηση πέριξ των 3,70-3,80 ευρώ ανά μετοχή.

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι αποτιμήσεις των θέσεων του ΤΧΣ και του Πόλσον

    Η ισχυρότατη ζήτηση που υπάρχει για το placement δείχνει ότι τα διεθνή funds και οι Έλληνες επενδυτές ποντάρουν ένθερμα στη δυναμική, αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας.

    Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ υπάρχουν τώρα 337.599.150 μετοχές της Πειραιώς, που αντιστοιχούν στο 27% της τράπεζας. Εξ αυτών οι 306.703.672 μετοχές αποκτήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, με την καταβολή 352,7 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα αυτό το μετοχικό «πακέτο» αποτιμάται χρηματιστηριακά σε… 1,248 δισ. ευρώ.

    Το ΤΧΣ βέβαια για το σύνολο της μετοχικής του θέσης έχει καθαρό κόστος κτήσης 9,843 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα έσοδα που προσπορίστηκε από τη διάθεση των Warrants και τους τόκους των CoCos. Τα οποία, λόγω αθέτησης, μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε 394,4 εκατ. μετοχές, αρχικής αξίας 2,366 δισ..

    Εν συνεχεία και με το reverse split που έγινε στις αρχές του 2021, o αριθμός αυτός συρρικνώθηκε σε 23,9 εκατ. μετοχές που αξίζουν τώρα περί τα  97,3 εκατ. ευρώ.

    Θέση ισχυρού μετόχου στην τράπεζα  έχει ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζόν Πόλσον, το family office του οποίου κατέχει το 18,62% της τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 232.758.919 μετοχές.

    Στην προ τριετίας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο Πόλσον ήταν βασικός επενδυτής τοποθετώντας κεφάλαια 265 εκατ. ευρώ, που τώρα λόγω της ανόδου της μετοχής έχουν γίνει… 937,9 εκατ. ευρώ.

    Έχοντας συμμετάσχει και στις προηγούμενες τρείς ανακεφαλαιοποιητικές αυξήσεις κεφαλαίου (των ετών 2013,2014 και 2015) ο Πόλσον είχε τοποθετήσει κι άλλα 420 εκατ. ευρώ.

    Με την έννοια των καθαρών τοποθετήσεων και εξαιρουμένων των περίπου 40 εκατ. ευρώ που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από μετακύληση κερδοφόρων θέσεων στα ομόλογα, καθώς επίσης και από τα έσοδα μιας συγκριτικά μικρής ρευστοποίησης μετοχών.

    Με  αυτά τα δεδομένα το γενικό σύνολο των «καθαρών» τοποθετήσεων  ανέρχεται στα 685 εκατ. ευρώ. Γεγονός που παραπέμπει σε ένα μέσο κόστος κτήσης της τάξεως των 2,94 ευρώ. Με συνέπεια τώρα να μετρά υπεραξίες 38,4% μεταφραζόμενες σε περίπου 262 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πόλσον θα παραμείνει στην μετοχική του θέση χωρίς να έχει συμμετοχή στο placement. To οποίο πέραν των άλλων θα συντελέσει και στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς της μετοχής.

    Σήμερα το free float της Πειραιώς λογίζεται από το χρηματιστήριο στο 55% .

    Με την διάθεση του 27% η ελεύθερη διασπορά θα ανέβει στα επίπεδα του 81% και μαζί με αυτό θα αυξηθεί και βαθμός επιδραστικότητας της μετοχής στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη.



    ΣΧΟΛΙΑ