• Real Estate

    Β. Φουρλής: Μέρισμα δύο φορές το χρόνο από το 90% των κερδών της Trade Estates

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Δημήτρης Παπούλης, CEO – Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος – Γιώργος Αλεβίζος, CFO της Trade Estates


    Η διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο μέσω και προμερίσματος τον Ιούλιο από το 80% έως το 90% των κερδών είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που θέτει η Trade Estates, ΑΕΕΑΠ που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή και ετοιμάζεται για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου.

    Σημειωτέον ότι ο νόμος ορίζει ότι υποχρεωτική είναι η διανομή του 50% των κερδών των ΑΕΕΑΠ.

    Όπως είπε ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος της Trade Estates, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε ενόψει της IPO, βασικός στόχος είναι επίσης να επιτευχθεί μεγάλη διασπορά, «που φέρνει επενδυτική υγεία». Στο κάδρο είναι το placement, έτσι ώστε το ποσοστό να υποχωρήσει κάτω του 50% σε οριζόντια διετίας – από το 62% που θα έχει διαμορφωθεί μετά την IPO -, σύμφωνα με όσα επιδιώκει η Fourlis κι έχει εκφράσει επανειλημμένα η διοίκηση.

    Να σημειωθεί, βέβαια, πώς κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την πάροδο των έξι μηνών, όταν δηλαδή θα λήξει το lock up, η υποχρεωτική διακράτηση μετοχών για 180 ημέρες από τους υφιστάμενους μετόχους (Fourlis, Autohellas και Latsco). Επιπλέον, η διοίκηση θα επιδιώξει να διανέμει μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 5% της τιμής της μετοχής.

    Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι να φτάσει η ελεύθερη διασπορά στο 40%, μεσοπρόθεσμα, αφού μετά την ΑΜΚ θα έχει φτάσει σε 26,5%. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει από 1 έως 3 Νοεμβρίου και οι μετοχές της εταιρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από τις 8 Νοεμβρίου. Ο όμιλος Φουρλή εκτιμάται ότι θα κατέχει το 63,03% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ενώ τα ποσοστά των Autohellas και Latsco Hellenic Holdings θα διαμορφωθούν σε 9,73% και 3,12%, αντίστοιχα.

    Θυμίζουμε επίσης πως η ΑΜΚ θα γίνει με δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (greenshoe), ώστε οι μετοχές να διατεθούν σε τελικούς επενδυτές για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης κατά τη δημόσια προσφορά.

    Λόγος έγινε για την υπεραξία της συμφωνίας με τη Reds για την εξαγορά του εμπορικού στα Σπάτα. Το Smart Park εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατομμυρίων από τη Reds (το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου), ενώ η αξία του αποτιμήθηκε σε 127 εκατομμύρια. Όπως διευκρινίστηκε από τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ, αυτή η υπεραξία των 17 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξήσει την καθαρή θέση της εταιρείας.

    Αυτό σημαίνει πως η αξία της μετοχής θα διαμορφωθεί σε περίπου 2,7 ευρώ ανά μετοχή από 2,49 που είναι τώρα. Με δεδομένο ότι η ανώτατη τιμή εισαγωγής ορίστηκε σε 2,13 ευρώ, το discount με το οποίο θα εισαχθεί η μετοχή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο φτάνει στην πραγματικότητα το 21%.

    «Πρόκειται για μεγάλο discount» είπε ο Βασίλης Φουρλής, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Shopper Park Plus Zrt (επενδυτική ακινήτων με παρόμοια δραστηριότητα), η οποία εισήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, με discount 11% στην τιμή της μετοχής.

    Στόχος της Trade Estates είναι η άντληση εσόδων 62 εκατ. ευρώ. «Μας πλησίασαν και μας ρώτησαν πώς εν μέσω πολέμου προχωράμε σε IPO, είναι γεγονός ότι κάνουμε μία προσπάθεια σε πολύ δύσκολους καιρούς. Στις μέρες μας, όμως, δεν υπάρχει σιγουριά και πιστεύουμε πως όταν έχεις κάτι καλό να κάνεις πρέπει να το κάνεις σήμερα και να μην περιμένεις.

    »Η εταιρεία θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο για το μέσο Έλληνα που θα αποδώσει πολλά στο μέλλον», είπε ο Βασίλης Φουρλής και πρόσθεσε πως «τα χρήματα τα αντλούμε για περαιτέρω ανάπτυξη κι όχι για αποπληρωμή δανεισμού. Τα 62 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τον αντίστοιχο δανεισμό για επενδύσεις 150 εκατομμυρίων».

    Το επενδυτικό πλάνο

    Το μεσοπρόθεσμο πλάνο της Trade Estates περιλαμβάνει την αποπεράτωση έργων ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας έως 700 εκατ. έως το 2027, χωρίς σε αυτά τα projects να υπολογίζονται νέες εξαγορές. Μέχρι στιγμής, τα έσοδα προέρχονται κατά 85% από εμπορικά πάρκα και κατά 15% από logistics, ενώ το 75% των μισθωμάτων προέρχεται από ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία έχει παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο.

    Τα σχέδια στο εξής θέλουν την ανάπτυξη τεσσάρων νέων έργων εκ των οποίων τα τρία είναι retail parks. Το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι έργο 27 εκατομμυρίων, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, και θα φιλοξενεί το ΙΚΕΑ της πόλης και έως 7 λιανέμπορους και θα ανοίξει τις πόρτες του έως τις αρχές του 2025, ταυτόχρονα με το retail park της Κρήτης, επένδυση 21 εκατομμυρίων.

    Το σημαντικότερα από τα έργα που δρομολογεί είναι η επένδυση 70 εκατ. ευρώ για το retail park του Ελληνικού, στο οποίο θα στεγαστούν έως 9 επιπλέον καταστήματα και θα ανοίξει τις πόρτες του στα μέσα του 2027. Στο πεδίο των logistics centers, η εταιρεία αναπτύσσει αποθήκες 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα για την Κωτσόβολος, ένα έργο 45 εκατ. που θα παραδοθεί στα τέλη του 2025.

    «Πριν από 5 χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι έλειπαν από την Ελλάδα σύγχρονοι χώροι λιανικής για μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ή και νέες που εισέρχονται στην ελληνική αγορά. Το μεγάλο έλλειμμα εντοπιζόταν στα εμπορικά πάρκα, δηλαδή σε χώρους που είναι πολύ διαδεδομένοι σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα ελλείψει πολεοδομικών σχεδίων και μεγάλων εκτάσεων.

    »Μιλάμε για ανεξάρτητους ανοιχτούς χώρους με δωρεάν πάρκινγκ και καταστήματα που απευθύνονται στις βασικές ανάγκες του μέσου νοικοκυριού. Στην Αμερική τα λένε power centers. Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι δεν υπήρχαν μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα, κάτι που έγινε φανερό μέσα στην πανδημία. Τριπλασιάσαμε την εταιρεία αποκτώντας ή δημιουργώντας το 80% των εμπορικών πάρκων της Ελλάδας. Και στο εξωτερικό, τα REITS εξειδικεύονται σε έως τρεις τομείς», είπε ο κ. Φουρλής.

    «Τα πρώτα χρόνια πριν την ίδρυση της εταιρείας γυρίσαμε σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, είδαμε τη ραγδαία εξέλιξη αυτών των προϊόντων και την ανταπόκριση των καταναλωτών, έτσι αποφασίσαμε ότι ο σωστός δρόμος ήταν η εξειδίκευση σε αυτούς τους δύο τομείς», είπε ο Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που παρουσίασε το επενδυτικό πλάνο. Σύμφωνα με αυτό, είναι εξασφαλισμένες μακροπρόθεσμες χρηματοροές από τη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης που κατά μέσο όρο φτάνει τα 12,2 χρόνια.

    Η διοίκηση αναφέρθηκε επίσης στην απόκτηση του Smart Park, με τον κ. Παπούλη να σημειώνει πως προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates με 100% πληρότητα, 30 υποψήφιους ενοικιαστές να αναζητούν χώρους και με εξαιρετική απόδοση στην επισκεψιμότητα. Το πρώτο εξάμηνο η επισκεψιμότητά του αυξάνεται κατά 18% στα 6,1 εκατομμύρια επισκέψεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σε υψηλό όλων των εποχών ανέβηκε η τιμή της χρυσής λίρας

    Τυχερά παιχνίδια online: Πάνω από 8 δισ. ο παράνομος τζόγος το 2023-541 εκ. ευρώ τα δημόσια έσοδα από τους νόμιμους

    Χρηματιστήριο: Οι 5+3 μετοχές που βγάζουν άμυνα και το στοίχημα για υπέρβαση των 1.200 μονάδων



    ΣΧΟΛΙΑ