• Business

    Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων τον Νοέμβριο – Ξεπέρασε την Volkswagen για 4η συνεχή χρονιά

    • Bloomberg
    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota Motors (Πηγή: global.toyota)

    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota Motors (Πηγή: global.toyota)


    Τον τίτλο της ως η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, διατηρεί η Toyota, ξεπερνώντας τη Volkswagen για τέταρτη συνεχή χρονιά, αφού η σταθερή ζήτηση σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη βοήθησε τις πωλήσεις και την παραγωγή να φτάσουν σε νέα ρεκόρ τον Νοέμβριο.

    Οι παγκόσμιες πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών Hino Motors και Daihatsu Motor, αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 986.262 μονάδες, τις περισσότερες ποτέ για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στις 1.067.446 μονάδες.

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο κατασκεύασε και πούλησε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αυτοκινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξασφαλίζοντας περαιτέρω την κυριαρχία της με υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ φιλοδοξεί να φτάσει την Tesla του Έλον Μασκ και την κινεζική BYD, στη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

    Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Daihatsu βρέθηκε στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου, μετά από έρευνα που αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα οχήματά της δεν είχαν ελεγχθεί σωστά στον τομέα της ασφάλειας σύγκρουσης, με αποτέλεσμα η θυγατρική της Toyota να αναστείλει τη λειτουργία της έως τον Ιανουάριο και να αποζημιώσει τους συνεργάτες της για τις απώλειες που θα υποστούν.

    Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα κοστίσει το τελευταίο σκάνδαλο, όσον αφορά την παραγωγή, τα έσοδα και την εμπιστοσύνη των πελατών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Toyota βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ακόμη σκάνδαλο πέρυσι με την άλλη μεγάλη θυγατρική της, την Hino, για παραποιημένα στοιχεία εκπομπών ρύπων.

    Επισημαίνεται ότι η Daihatsu προμηθεύει αυτοκίνητα και ανταλλακτικά στη Mazda Motor, τη Subaru, και μια σειρά από άλλες μεγάλες μάρκες.

    “Μάστιγα” οι ανακλήσεις οχημάτων

    Την ίδια στιγμή, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν αρκετές ανακλήσεις οχημάτων το τελευταίο διάστημα.

    Περισσότερα από 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν ανακληθεί παγκοσμίως, λόγω μιας ελαττωματικής αντλίας καυσίμου που παρέχεται από την Denso,  σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Kyodo News.

    Αυτό περιλαμβάνει οχήματα που φέρουν και πωλούνται από την Toyota και τη Honda Motor

    Τον Ιούλιο, η Nissan Motor ανακάλεσε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων που επιτάχυναν ξαφνικά μετά την έξοδο από το cruise control και ενός βραχυκυκλώματος που μπορούσε να προκαλέσει παύση των κινητήρων κατά την οδήγηση.

    Εντούτοις, η παραγωγή της Nissan αυξήθηκε 27% από έτος σε έτος στις 317.233 μονάδες τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 83% στην Κίνα σε περισσότερες από 88.000 μονάδες.

    Παράλληλά, οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24%.

    Η παγκόσμια παραγωγή της Honda αυξήθηκε 27% στις 414.429 μονάδες, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

    Οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν 13% στις 58.263 μονάδες.

    Η Toyota είδε επίσης τις πωλήσεις της στην Κίνα να αυξάνονται κατά 17% στις 164.524 μονάδες, ενώ η παραγωγή εκεί αυξήθηκε κατά 14%.

    Εν τω μεταξύ, καθώς η BYD πρόκειται να ξεπεράσει την Tesla ως ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, τα υβριδικά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ιαπωνία.

    Αναμένεται να ξεπεράσουν σε πωλήσεις άλλου είδους οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ντίζελ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Όπως ανακοίνωσε η Toyota, οι πωλήσεις υβριδικών της αυξήθηκαν 52% τον Νοέμβριο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών, αυξήθηκαν κατά 227%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Daihatsu: «Φρένο» σε παραγωγή και αποστολές έως το τέλος Ιανουαρίου

    ΕΥ: Η Ελλάδα στις τρεις κορυφαίες αγορές ΑΠΕ

    Σπάνε το φράγμα των 1,5 δισ. τα έσοδα από Golden Visa το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ