• Business

    Toyota: Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για ετήσια κέρδη

    • NewsRoom

    Akio Toyoda,πρόεδρος Toyota


    Αναβάθμισε την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη της η Toyota Motor κατά σχεδόν 9% την Τρίτη, αφού οι υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων και το ασθενέστερο γιεν ενίσχυσαν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

    Η κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο αύξησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη για το τρέχον έτος στα 4,9 τρισεκατομμύρια γιεν (32,99 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι 4,5 τρισεκατομμυρίων που αναμενόταν προηγουμένως.

    Τα λειτουργικά κέρδη της Toyota για τους τρεις μήνες έως τις 31 Δεκεμβρίου ανήλθαν συνολικά σε 1,68 τρισεκατομμύρια γιεν, αυξημένα κατά 75,7% από 956,7 δισεκατομμύρια γεν πέρσι και ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση κερδών 1,3 τρισεκατομμυρίων γιεν, σε δημοσκόπηση εννέα αναλυτών της LSEG.

    Η αντίθεση με τους ανταγωνιστές

    Την ίδια στιγμή, ο υψηλότερος στόχος έρχεται σε αντίθεση με τις αρνητικές προοπτικές που παρέχουν πολλοί από τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων, ανακοινώνοντας μάλιστα περικοπές στα τμήματα παραγωγής φέτος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

    Ωστόσο, η Toyota, που υστερεί σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, φαίνεται ότι ξεπερνά τους ανταγωνιστές φέτος, ωθούμενη από την ισχυρή ζήτηση για υβριδικά οχήματα, στα οποία πρωτοστάτησε πριν από περισσότερο από 25 χρόνια με το μοντέλο Prius.

    Τα υβριδικά αντιπροσώπευσαν περίπου το 1/3 των συνολικών πωλήσεων, ήτοι περισσότερων από 10 εκατομμυρίων οχημάτων της Toyota και της πολυτελούς μάρκας Lexus πέρσι.

    Επιπλέον, διατήρησε την πρωτιά της ως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, αφού σημείωσε ετήσιες πωλήσεις ρεκόρ 11,2 εκατομμυρίων οχημάτων για το 2023.

    Αντιμέτωπη με σκάνδαλα

    Όμως, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά σκανδάλων, που αφορούν θυγατρικές του ομίλου, σχετικά με διαδικασίες δοκιμών πιστοποίησης προϊόντων που απειλούν να βλάψουν τη φήμη της στο θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας.

    Εξαιτίας της υπόθεσης παρατυπιών στις δοκιμές πιστοποίησης ιπποδύναμης των πετρελαιοκινητήρων δέκα μοντέλων της Toyota, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί και κατασκευάζονται από τη θυγατρική Toyota Industries, Ιάπωνες αξιωματούχοι έκαναν ξαφνικούς ελέγχους στο εργοστάσιο της Toyota Industries στο Hekinan, στην επαρχία Aichi, στην κεντρική Ιαπωνία.

    Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, ζήτησε συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα για την ταλαιπωρία και την ανησυχία που προκλήθηκε στους πελάτες.

    Υποσχέθηκε ακόμη να αποτρέψει την εταιρεία από το σκάνδαλο και να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες του ομίλου της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα επιμείνουν στην “κατασκευή καλών αυτοκινήτων”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Toyota: Πρωτιά στις παγκόσμιες πωλήσεις για 4η συνεχή χρονιά

    Volkswagen: Επενδυτικό σχέδιο 180 δισ. ευρώ έως το 2028

    John Paulson: Δικαστική απόφαση σοκ για τον μεγαλοεπενδυτή στο Πουέρτο Ρίκο



    ΣΧΟΛΙΑ