• Business

    Total: Σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα στις ΑΠΕ


    Μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο γαλλικός κολοσσός TOTAL, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να μετεξελιχθεί από έναν όμιλο πετρελαίου σε έναν ενεργειακό όμιλο.

    Σηματοδοτώντας το  μετασχηματισμό αυτό εξάλλου αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του ομίλου από Total σε TotalEnergies.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διοίκηση του γαλλικού ομίλου που ετοιμάζει φέτος μεγάλες επενδύσεις διεθνώς στο χώρο των ΑΠΕ έχει ήδη έρθει σε επαφή με έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να ενημερώσει για τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση της μεγάλης επένδυσης.

    Σημειώνεται ότι η Total δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα από το 2013 ενώ το 2017 απέκτησε την Eren. Σήμερα η Eren-Total διαθέτει στην Ελλάδα, 350 MW σε λειτουργία και σε κατασκευή. Λειτουργεί 13 αιολικά πάρκα και 8 φωτοβολταϊκά ενώ ακόμη 4 φωτοβολταϊκά είναι σε φάση κατασκευής και διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 500 MW.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου Total στις ΑΠΕ διεθνώς το 2021 ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.

    Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο όμιλος το 2021 σχεδιάζει συνολικά επενδύσεις 12 -15 δισ. δολάρια, από τα οποία το 50% θα αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στρατηγική του ομίλου είναι να επενδύει  σε κερδοφόρα έργα που μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα και σταδιακά θα μετατρέψουν τον όμιλο σε διεθνή ενεργειακό όμιλο. Το 50% των  αναπτυξιακών επενδύσεων του ομίλου θα διατεθεί σε ανανεώσιμες πηγές και ηλεκτρική ενέργεια.

    Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο

    Εν τω μεταξύ την Παρασκευή ο όμιλος TOTAL ανακοίνωσε ότι αλλάζει και όνομα και πρόκειται να προτείνει το νέο του όνομα TotalEnergies στις 28 Μαΐου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. (Την ίδια μέρα που για το μετασχηματισμό σε ενεργειακό όμιλο πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση και τα ΕΛΠΕ).

    Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 1924 ως Compagnie francaise des petroles, έχει ήδη αρχίσει να επενδύει περισσότερο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, αλλά πιέζεται από τους μετόχους του να κάνει περισσότερα καθώς η ενεργειακή μετάβαση γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

    « Πρόθεσή μας είναι να μετατραπεί η TOTAL σε μια εταιρεία πολλαπλών μορφών ενέργειας για να ανταποκριθεί στη δίδυμη πρόκληση: περισσότερη ενέργεια και λιγότερες εκπομπές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne την Παρασκευή.

    Ο όμιλος έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 σε όλα τα προϊόντα που παράγει και την ενέργεια  ενώ έως το 2030, έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών κατά 40%.

    H υιοθέτηση του ονόματος TotalEnergies  σηματοδοτεί την επέκταση της στις ΑΠΕ σε παγκόσμια κλίμακα, και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα προτείνει την έγκριση και της στρατηγικής μετάβασης προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

    Η  εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ  του ομίλου φέτος ανέρχεται σε 7,8 gigawatts από 3 gigawatts πριν από ένα χρόνο και η καθαρή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 4,7 TWώρες  από 3,2 TWώρες  πέρσι.

    Στρατηγική του ομίλου είναι να αυξάνει συστηματικά το  χαρτοφυλάκιό του σε ΑΠΕ εστιάζοντας σε ευκαιρίες ΑΠΕ σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ