• Business

    Κοσμάς Φέσσας (Total Eren)- Αριστοτέλης Χαντάβας (Enel): Κριτική στις προθέσεις του υπουργείου να επιβαρύνει τις ΑΠΕ

    Κοσμάς Φέσσας, Total Eren Hellas, Αριστοτέλης Χαντάβας ENEL


    Καθοριστικός για τις μελλοντικές επενδύσεις είναι ο ρόλος των αποφάσεων του υπουργείου Ενέργειας για το ΕΛΑΠΕ, τόνισαν χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση, οι επικεφαλής των ελληνικών θυγατρικών των διεθνών εταιρειών Enel Αριστοτέλη Χαντάβας και Total Eren Κοσμάς Φέσσας.

    Τόνισαν τη σημασία της σχέσης αξιοπιστίας κράτους και επενδυτών και είπαν ότι δεν πρέπει οι όποιες λύσεις προτείνει το υπουργείου να διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης και το επενδυτικό κλίμα.

    Διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους στο υπουργείο ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθοριστεί το μέλλον των επενδύσεων και του κλάδου.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total Eren Κοσμάς Φέσσας, σημείωσε ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι καθοριστικό για τη συνέχιση των επενδύσεων όπως και η ρύθμιση του προβλήματος χωρίς να θιγεί η αξιοπιστία του κράτους απέναντι στους επενδυτές. Τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμβολή όλων και όχι μια λύση που θα επιδεινώσει το επιχειρηματικό κλίμα.

    Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power θύμισε ότι όταν το 2014 οι επενδυτές είχαν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις ταρίφες τους, προκλήθηκε πάγωμα στις επενδύσεις για 5 χρόνια. «Αν επαναληφθούν τέτοιες μειώσεις θα προκαλέσουν σοβαρή αστάθεια στην αγορά με άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση έργων αλλά και στη συνέχιση της παρουσίας σημαντικών παικτών στην ενεργειακή αγορά», σχολίασε ο κ. Χαντάβας.

    Επίσης τόνισε ότι «το γεγονός ότι σήμερα ο καταναλωτής απολαμβάνει χαμηλές τιμές ρεύματος ανά την Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτές συνέβαλαν στη μείωση της οριακής τιμής συστήματος καθώς δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργούμε τόσα πολλά κοστοβόρα θερμικά εργοστάσια».

    Σήμερα κατέληξε,  βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, υπάρχει ένα έλλειμμα και η φημολογία που έχει δημιουργηθεί δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές.

    Όπως είπε το δρόμο για την ελληνική αγορά δείχνουν κάποια στοιχεία από τις άλλες αγορές που αποτελούν και τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ και είναι:

    • Δέσμευση στην υποστήριξη των ΑΠΕ, κάτι που όπως είπε θεωρεί ότι υπάρχει.
    • Διαρθρωτικές αλλαγές που περιόρισαν το ρόλο των μονοπωλίων, φέρνουν ανταγωνισμό, μείωση τιμών και επενδύσεις.
    • Διατήρηση ενός σταθερού  και ασφαλούς επενδυτικού πλαισίου χωρίς να δημιουργείται ανασφάλεια στους επενδυτές.

    “Μόνο κερδισμένοι θα ήμασταν αν παίρναμε παράδειγμα από τις άλλες χώρες”, σημείωσε.

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ