• Business

    Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων παρουσιάζει ο Γιάννης Στουρνάρας στις διοικήσεις των τραπεζών – Όλες οι λεπτομέρειες

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας


    Απώλειες κεφαλαίων με αντιστάθμισμα την εξυγίανση των ισολογισμών τους και τη δημιουργία ενός θετικού turn around story για την αντιστροφή της κατρακύλας των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, προβλέπει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μείωσης των κόκκινων δανείων με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

    Οι κεφαλαιακές απώλειες υπολογίζονται στις 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο ανά τράπεζα και μεταφράζονται σε νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από 3 έως και 5 δις ευρώ, που μπορούν σύμφωνα με το σχέδιο να αναπληρωθούν με  εκδόσεις ομολόγων και εφόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον στις «αποσκευές» τους την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τον κύριο όγκο των κόκκινων δανείων, που σήμερα φθάνουν τα 88 δις ευρώ.

    Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Κεντρική Τράπεζα, από τις λεπτομέρειες του οποίου θα κριθεί και η επιτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό αφήγημα ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο των πωλήσεων από τους επενδυτές, που αμφισβητούν την ικανότητα των τραπεζών να επιστρέψουν σε σταθερή κερδοφορία.

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα μισά περίπου από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν σήμερα στους ισολογισμούς τους, δηλαδή περί τα 40 – 45 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88 δις ευρώ. Το σχέδιο έχει ως βασική παραδοχή ότι η τιμή στην οποία τα δάνεια αυτά θα μεταφερθούν στο SPV, θα είναι αυτή στην οποία τα έχουν στα βιβλία τους, μετά από τις προβλέψεις, δηλαδή στο 50% της ονομαστικής τους αξίας κατά μέσο όρο. Ο στόχος είναι τα δάνεια αυτά να πουληθούν σε ξένους επενδυτές μέσω τιτλοποίησης, δηλαδή έκδοσης ομολόγων για τις διαφορετικές κατηγορίες δανείων.

    Στην εξίσωση που έχει «τρέχει» η ΤτΕ προβλέπει ότι η τιμή στην οποία θα πουληθούν αυτά τα δάνεια θα είναι κατώτερη από την τιμή μεταβίβασής τους. Ως αντιστάθμισμα για να αγοραστούν τα δάνεια αυτά από επενδυτικά funds, το σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση του μισού αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα υπολογίζεται στα βασικά κεφάλαια των τραπεζών. Σύμφωνα με το σενάριο προβλέπεται η εκχώρηση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που οδηγεί ουσιαστικά στη μεταβίβαση 20 δις ευρώ με discount 7,5 δις ευρώ, δηλαδή στην τιμή των 12,5 δις ευρώ, αναγνωρίζοντας το ποσό αυτό ως ζημιά για τις τράπεζες.

    Εκχωρώντας το μισό αναβαλλόμενο φόρο, στον οποίο σήμερα στηρίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι τράπεζες θα πρέπει να υποκαταστήσουν μέρος αυτού του κεφαλαίου με νέο. Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 27 δις ευρώ βασικών κεφαλαίων που έχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο αναβαλλόμενος φόρος συμβάλει με 16 δις ευρώ στο «χτίσιμο» του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με ποσοστό που διαφοροποιείται ανά τράπεζα.

    Με βάση τους υπολογισμούς της ΤτΕ, τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και κάθε τράπεζα θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να υποκαταστήσει αυτή την απώλεια, απευθυνόμενη στις αγορές για την άντληση ομολόγων κατηγορίας Tier II, αλλά από ισχυρότερη θέση μετά το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Τα υπέρ και τα κατά των δύο προτάσεων για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Στουρνάρας: Mέχρι τα μέσα του 2019 θα μπορούμε να άρουμε τα capital controls

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατι χαίρεται ο Μυτιληναίος και τι συζητούσαν Αράπογλου και Μυλωνάς



    ΣΧΟΛΙΑ