• Business

    Το παρασκήνιο και οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων που θα κρίνουν τη «μητέρα των μαχών» για την «αλλαγή στην Ελλάκτωρ»

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας


    Τα… συνθήματα της αλλαγής έχουν μια διαχρονική κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Συγκεντρώνουν μάλιστα, κατά κανόνα, ένα ισχυρό ρεύμα αποδοχής ανάμεσα στους Έλληνες ψηφοφόρους.

    Για πρώτη φορά τώρα, το ίδιο σκεπτικό μεταφέρεται και στο επιχειρηματικό τοπίο. Με τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση να είναι εκείνοι που γίνονται εκφραστές της πρωτοβουλίας «Αλλαγή για την Ελλάκτωρ». Στην προκειμένη περίπτωση το «CHANGE 4 ELLAKTOR» όπως ονομάστηκε, είναι μια κίνηση που απευθύνεται στους μετόχους του κατασκευαστικού ομίλου. Ζητώντας από αυτούς να επιλέξουν στην επικείμενη γενική συνέλευση, με ποια από τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις των βασικών μετόχων θα συνταχθούν.

    Η πλευρά Καλλιτσάντση αμφισβητεί μετωπικά το υπάρχον διοικητικό μοντέλο και επιζητεί να βάλει τέλος στο ασκούμενο management από το Λεωνίδα Μπόμπολα, με συμπαραστάτη του το Δημήτρη Κούτρα.

    Στην αντίπερα όχθη, το «μπλοκ» Μπόμπολα- Κούτρα δεν εμφανίζεται καθόλου πρόθυμο να παραδώσει τα όπλα , με συνέπεια να δρομολογούνται εξελίξεις που παραπέμπουν ευθέως σε «πόλεμο των Ρόουζ». Μέσα σε έναν πολυσύνθετο επιχειρηματικό όμιλο με 3,5 δισ. ενεργητικό, 123 θυγατρικές εταιρείες, 783 εκατ. ευρώ «καθαρό» δανεισμό και περίπου 6.000 εργαζομένους.

    Πλέον η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι όποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές αισθανθεί λιγότερο δυνατή, θα ζητήσει χρονική μετάθεση της γενικής συνέλευσης, για τα τέλη Ιουλίου.

    Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κίνηση των αδελφών Καλλιτσάντση δείχνει να είναι εξαιρετικά συγκροτημένη. Άλλωστε αυτό συνάγεται από τη συμφωνία που υπάρχει με άλλα 7 πρόσωπα που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, για να μετάσχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για τον πρώην κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο και τους Ιορδάνη Αϊβάζη, Τάκη Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνα, Αλέξιο Κομνηνό, Δέσποινα Μακράκη και Ελένη Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Σάκης Καλλιτσάντσης θα είναι εκείνος ο οποίος θα αναλάβει το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντα Συμβούλου, αν βεβαίως η πρόταση της γενικής μεταρρύθμισης και της συνακόλουθης καθαίρεσης των Μπόμπολα-Κούτρα, λάβει την πλειοψηφική ψήφο των μετόχων της εταιρείας.

    Με βάση τους υφιστάμενους μετοχικούς συσχετισμούς, η πλευρά των οικογενειών Καλλιτσάντση ελέγχουν το 13,5% της Ελλάκτωρ. Την ίδια στιγμή η οικογένεια Μπόμπολα έχει περίπου το 16%, ενώ στο 7% οριοθετείται η συμμετοχή της οικογένειας Κούτρα.

    Καθοριστικό στοιχείο στη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στη γενική συνέλευση, θα διαδραματίσου τα ξένα χαρτοφυλάκια που κατέχουν περί το 30% στην εταιρεία. Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τα διεθνή Fund να την έχει Amber Capital, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας είναι το 5,5% περίπου των μετοχών της Ελλάκτωρ, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι στα 293,8 εκατ. ευρώ.

    Η συμμετοχή των ελλήνων θεσμικών υπολογίζεται στο 10%, ενώ κοντά στο 2,6% είναι οι ίδιες μετοχές.

    Το υπόλοιπο 20,9% είναι διάσπαρτο σε άλλους ιδιώτες επενδυτές και διάφορα εταιρικά χαρτοφυλάκια.

    Ουσιαστικά από σήμερα θα αρχίσει να καταμετράται η μετοχική εμβέλεια των δύο πλευρών, αν και θεωρείται βέβαιο ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν ήδη τις προκαταρκτικές επαφές, πριν αποφασίσουν να κοινοποιήσουν την πρωτοβουλία τους για «αλλαγή στον Ελλάκτωρα». Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ξένα και εγχώρια, ο Σάκης Καλλιτσάντσης έχει καταφανώς καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας.

    Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί και τι είδους μετοχικά ερείσματα θα μπορέσει να εξασφαλίσει και ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

    Σε κάθε περίπτωση παγιώνεται πλέον η αίσθηση, ότι η επόμενη μέρα στον Ελλάκτωρα θα βγάλει εκτός κάδρου, τον έναν από τους δύο αντιμαχόμενους πόλους των βασικών μετόχων. Κάτι το οποίο έχει ήδη καταγραφεί από το mononews.gr. Mε χαρακτηριστικότερο εκείνο που δημοσιεύτηκε στις 26 του μηνός του περασμένου Μαρτίου, όταν και έχει προταχθεί το μήνυμα της πλευράς Καλλιτσάντση.

    Τονιζόταν μάλιστα χαρακτηριστικά:

    «Τρεις μήνες μόνο… Αυτό είναι το αυστηρά περιχαρακωμένο χρονικό πλαίσιο προκειμένου να λυθεί, ή να κοπεί ο «Γόρδιος δεσμός» ανάμεσα στους αλληλοσπαρασσόμενους, βασικούς μετόχους του «Ελλάκτωρα». Όπως όλα δείχνουν το date line που έχει τεθεί, είναι για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση του επιχειρηματικού ομίλου, στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. «Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε βρει λύση, είτε με το καλό είτε με το άγριο» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά Καλλιτσάντση. Μήνυμα που σαφώς έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη δήλωση Μπόμπολα, ο οποίος και υποστήριξε πως «ό,τι δεν λύνεται κόβεται».

    Οι νέες εξελίξεις που δρομολογούνται, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω αναφορές. Κατά τα άλλα, η πρωτοβουλία Καλλιτσάντση για το νέο ΔΣ στην Ελλάκτωρ, σημαίνει ότι τίθενται εκτός, πέραν των Μπόμπολα, Κούτρα και oι Μαρία Μπόμπολα, Άγγελος Γιόκαρης, Θόδωρος Πανταλάκης, Εδουάρδος Σαραντόπουλος, Ιωάννης Τζιβέλης και Δημήτρης Χατζηγρηγοριάδης. Αν βεβαίως λάβει το «πράσινο φως» των μετόχων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλήρης επιβεβαίωση mononews για Λ. Μπόμπολα – Τι απαντάει στον Καλλιτσάντση για τον Ελλάκτωρα



    ΣΧΟΛΙΑ