• Business

    Το μεγάλο στοίχημα της Cosmote TV για τα δικαιώματα του Champions League και τι θα κάνει η Nova

    Μιχάλης Τσαμάζ (πρόεδρος και CEO ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (CEO Nova)

    Μιχάλης Τσαμάζ (πρόεδρος και CEO ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (CEO Nova)


    Στα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στρέφεται το βλέμμα των παρόχων, καθώς με το συμβόλαιο της Cosmote TV να λήγει το καλοκαίρι του 2024, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη τριετία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της TEAM, η οποία είναι η αναθέτουσα αρχή για τον διαγωνισμό, συναντήθηκε πριν λίγο καιρό με στελέχη των Cosmote και Nova, ξεκινώντας έτσι ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές από τους διεκδικητές δεν έχουν κατατεθεί ακόμα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Πηγές της αγοράς με γνώση των πραγμάτων, τόνισαν στο mononews ότι «αυτός που ουσιαστικά «καίγεται» για τα δικαιώματα των Champions League, Europa League και Conference League είναι η Cosmote. Αν δεν καταφέρει να ανανεώσει το συμβόλαιο με την UEFA, θα απογυμνωθεί από αθλητικό περιεχόμενο».

    Πού θα κριθεί η μάχη

    Ο ΟΤΕ σίγουρα θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΤEAM και την επόμενη τριετία (2024-2027), διατηρώντας ως έχει το περιεχόμενό του και φυσικά το πιο δυνατό του χαρτί που είναι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Conference League).

    Η Nova από την άλλη, τα τελευταία δύο χρόνια έχει κλείσει πολύ σημαντικά για το περιεχόμενό της συμβόλαια (όπως τη Euroleague και την αγγλική Premier League) και το πρόγραμμά της είναι «κλειστό» τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

    Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι «το γεγονός ότι έχει κλείσει το περιεχόμενό της δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσει για το Champions League. Αρχικά γιατί το Champions League είναι το κορυφαίο αθλητικό προϊόν παγκοσμίως και αποτελεί δέλεαρ για κάθε πάροχο αλλά και γιατί μπορεί να ασκήσει πίεση στην Cosmote κυρίως με δύο τρόπους».

    «Πρώτον αν μπει σε αυτή τη μάχη και καταφέρει να τη κερδίσει, θα αποδυναμώσει σημαντικά την Cosmote TV. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρει να «διώξει» σημαντικό αριθμό συνδρομητών από την Cosmote TV και να τους φέρει στην EON. Παράλληλα όμως, η Nova μπορεί να ανεβάσει τη δική της προσφορά, αναγκάζοντας την Cosmote να δώσει ακόμα υψηλότερη, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, προκαλώντας επίσης πλήγμα στη συνδρομητική και τον πάροχο».

    Πως διαμορφώνεται η πίτα στο αθλητικό περιεχόμενο

    Νεότερα για τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αναμένεται να υπάρχουν στα μέσα Νοέμβρη, όταν και θα κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Όσον αφορά τη συνδρομητική, η Cosmote TV ηγείται της αγοράς με 647.897 συνδρομητές (βάσει εξαμήνου) ενώ αυτή τη στιγμή οι συνδρομητές της Nova προσεγγίζουν τους 425.000.

    Ο ΟΤΕ έχει συμβόλαια με τις τρεις μεγάλες ομάδες της ελληνικής Super League, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (τις δύο τελευταίες τις ανανέωσε το περασμένο καλοκαίρι) και ακόμα τέσσερις ελληνικές ομάδες, έχει το NBA, ενώ ανανέωσε και το Κύπελλο Ελλάδας. Ωστόσο πλέον το μείζον ζήτημα και το επόμενο βήμα της Cosmote είναι να διεκδικήσει και να διατηρήσει τα δικαιώματα για τους αγώνες των μεγάλων διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τους οποίους σίγουρα θα μεταδίδει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

    Η Nova το καλοκαίρι που μας πέρασε κράτησε τις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ – Άρη και ανανέωσε τις υπόλοιπες ομάδες της Super League. Ωστόσο το σημαντικότερο επίτευγμα της ήταν η ανανέωση του συμβολαίου για την μετάδοση των αγώνων της μπασκετικής Euroleague τον προηγούμενο Φερβρουάριο.

    Επιπλέον από πέρυσι έχει κλείσει την Premier League μέχρι το 2028 ενώ έχει κλείσει το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καθώς και το γερμανικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς διαμορφώνεται το μερίδιο των μεγάλων στη συνδρομητική

    Συνδρομητική τηλεόραση: Στο στόχαστρο των Αρχών η πειρατεία

    Μιχάλης Τσαμάζ: Σενάρια απόσυρσης από την Ρουμανία εξετάζει ο ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ