• Business

    Συνδρομητική τηλεόραση: Στο στόχαστρο των Αρχών η πειρατεία

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Για τις καταστρεπτικές συνέπειες της πειρατείας στην συνδρομητική τηλεόραση μίλησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις…επιβεβαιώθηκε.

    Χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, με τα κέρδη να είναι τεράστια.

    Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τα μέλη της οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 1,2 εκατ. ευρώ, με τα διαφυγόντα έσοδα για τους νόμιμους παρόχους να υπολογίζονται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Επίσης σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και 41.000 ευρώ σε μετρητά.

    Και οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν τονίσει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η πειρατεία στο streaming, καθώς δεν χάνουν μόνο οι ίδιοι αλλά και το ελληνικό δημόσιο, πιέζοντας για αυστηρότερα μέτρα.

    Πλέον η προσοχή για τη χρήση παράνομων συνδέσεων στρέφεται και στους χρήστες, που απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα και πρόστιμα έως 15.000 ευρώ.

    Μάλιστα προσφάτως την πόρτα του ανακριτή πέρασαν οκτώ χρήστες, για να καταθέσουν σχετικά με τις πειρατικές συνδέσεις που κατείχαν. Έτσι φαίνεται να σφίγγει ο κλοιός τόσο για τους προμηθευτές παράνομων συνδέσεων όσο και για τους χρήστες, όπως άλλωστε ισχύει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

    Πάγιο αίτημα παρόχων – Αυστηρότερα μέτρα

    «Από την δράση των πειρατών χάνει πολλαπλά όλη η αγορά» τονίζουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι εκτιμήσεις της Cosmote κάνουν λόγο για πάνω από 600.000 πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης με την Nova ωστόσο να υπολογίζει ότι ξεπερνούν τις 900.000. Οι εκτιμήσεις «δείχνουν» ότι οι πειρατικές συνδέσεις αποτελούν αν όχι τον μεγαλύτερο, σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους «παρόχους» περιεχομένου στην Ελλάδα, με τα διαφυγόντα έσοδα να είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Συγκεκριμένα βάσει εκτιμήσεων, τα έσοδα που χάνει το δημόσιο ετησίως από την παράνομη δράση των πειρατών της συνδρομητικής, προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. Τα οποία προκύπτουν κυρίως από το ΦΠΑ (24%) που επιβαρύνει τους νόμιμους παρόχους. Έτσι προκύπτει ότι τα διαφυγόντα έσοδα για τις νόμιμες εταιρείες που υπολογίζεται ότι πάνε στους πειρατές, ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συνδρομητική του ΟΤΕ έχει πάνω από 648.000 συνδρομητές, η Nova ξεπερνάει τους 400.000, ενώ η Vodafone έχει περίπου 170.000 χρήστες.

    Ωστόσο με τις πειρατικές συνδρομές να κυμαίνονται από 600.000-900.000, (ίσως και παραπάνω καθώς δεν μπορούν να αποτυπωθούν με ακρίβεια) αποτελούν σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους στην Ελλάδα.

    Το παράδειγμα της Αγγλίας

    Πριν από μερικές ημέρες, εξαρθρώθηκε στην Αγγλία οργάνωση που έδινε παράνομα συνδέσεις streaming.

    Συγκεκριμένα η βρετανική δικαιοσύνη καταδίκασε πέντε άτομα σε φυλάκιση άνω των 30 ετών συνολικά για τη λειτουργία παράνομων δικτύων ζωντανής μετάδοσης αγώνων ποδοσφαίρου της Premier League, δίωξη που αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής παγκοσμίως που έχει ασκηθεί για πειρατεία. Μάλιστα τα μέλη φαίνεται πως είχαν έσοδα που ξεπερνούσαν τις 7 εκατ. λίρες μέσα σε μια πενταετία.

    Η οργάνωση είχε συνολικά 30 υπαλλήλους και πάνω από 50.000 πελάτες, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν παράνομα αγώνες της Premier League, τηλεοπτικά κανάλια απ’ όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Για τις υπηρεσίες τους χρέωναν τους πελάτες τους με 10 λίρες μηνιαίως, την ώρα που οι νόμιμες συνδρομές σε Sky Sports ή BT Sports κοστίζουν από 60 έως 80 λίρες τον μήνα.

    Η σύσταση της Κομισιόν

    Θέση για την καταπολέμηση της πειρατείας έχει πάρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς πριν από ένα μήνα εξέδωσε σύσταση σχετικά με την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων εμπορικής κλίμακας, όπως συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

    Συγκεκριμένα καλεί τα κράτη μέλη, τις εθνικές αρχές, τους κατόχους δικαιωμάτων και τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών να λάβουν αποτελεσματικά, ισορροπημένα και κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση των μη εγκεκριμένων αναμεταδόσεων τέτοιων εκδηλώσεων, σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Η σύσταση επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς που αφορούν την έγκαιρη διεκπεραίωση των ειδοποιήσεων που σχετίζονται με ζωντανές εκδηλώσεις, δυναμικές προσωρινές διαταγές και τις μπορικές προσφορές και ευαισθητοποίηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Σενάρια απόσυρσης από την Ρουμανία εξετάζει ο ΟΤΕ

    Πάνω από 120 εκατ. ευρώ ο τζίρος των πειρατών στη συνδρομητική τηλεόραση

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ