• Business

    Το μεγάλο «crash test» – Ανοίγουν ΙΚΕΑ, H&M, Zara, Notos Com, Jumbo, Καλογήρου και Attica Stores


    Στην «ενεργό δράση» επιστρέφει από σήμερα η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου, ύστερα από απραξία σχεδόν δυο μηνών.

    Η αγωνία στην αγορά είναι μεγάλη, καθώς όλοι περιμένουν την αντίδραση των καταναλωτών στην επαναλειτουργία των περισσότερων καταστημάτων που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

    Συνολικά, σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία και επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή.

    Μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν το αγοραστικό κοινό, με επάρκεια προϊόντων και μεγάλες προσφορές ενώ τονίζουν πως έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας. Οι πύλες των περισσότερων καταστημάτων αναμένεται να ανοίξουν μεταξύ 9:00 και 11:00, ενώ κάποια θα ανεβάσουν ρολά στις 12:00 ενώ η διάρκεια λειτουργίας διαφοροποιείται ανά κατάστημα.

    Ειδικότερα, οι παρακάτω επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

    IKEA

    Στις 11:00 το πρωί θα υποδεχθεί η σουηδική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ τους πελάτες των καταστημάτων ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί και την Κυριακή). Ωστόσο, τα ΙΚΕΑ Bistro  αλλά και τα σουηδικά καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν στους ίδιους χώρους θα ανοίξουν μια ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:00. Τα καταστήματα θα κλείσουν τις πύλες τους στις 19:00.

    H&M +ZARA

    Στις 11:00 θα ανεβάσει ρολά η επίσης σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M στα περισσότερα καταστήματα που διατηρεί στην ελληνική επικράτεια. Δεν θα ανοίξουν όσα καταστήματα λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα. Το ίδιο ωράριο θα ακολουθήσουν και τα ZARA.

    Jumbo

    Με ένα ιδιαίτερης έμπνευσης σποτάκι, -αυτά που συνηθίζει τελευταία η αλυσίδα-, τα Jumbo δηλώνουν έτοιμα να καλωσορίσουν και πάλι τους καταναλωτές στα φυσικά καταστήματά τους στην Ελλάδα, με εξαίρεση αυτό στο Avenue Mall στο Μαρούσι. (Στην Κύπρο τα καταστήματα είναι ανοιχτά από την περασμένη Δευτέρα). Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας, όπως ενημερώνει η εταιρεία τα καταστήματα Αττικής και Θεσ/κης θα ανοίξουν στις 10.00 ενώ τα καταστήματα της υπόλοιπης Ελλάδας θα ανοίξουν στις 09.00.

    Όμιλος Φάις – Καλογήρου

    Πανέτοιμος να υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό από το ευρύ δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει και την ποικιλία των brands είναι ο όμιλος Φάις. Τα καταστήματα του ομίλου, στα οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα σήματα Καλογήρου, Haralas, Under Armour, Salvatore Ferragamo, Geox, Adidas, Puma, Mango, θα λειτουργήσουν με το ωράριο που έχει προγραμματιστεί για τα υπόλοιπα καταστήματα από τους εμπορικούς συλλόγους.

    Attica Stores

    Από την Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων Attica. Το συγκεκριμένο κατάστημα θα ανοίξει τις πύλες του στις 12:00 και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις 20:00 το βράδυ για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές. Τα καταστήματα στην Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά καθώς όλα τους βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, τα οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

    Notos Com

    Η αντίστροφη μέτρηση τελείωσε, και από σήμερα στις 11:00 τα καταστήματα της Notos Com ξεκινούν την επαναλειτουργία τους. Τα καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν στις 11:00 ενώ της Καλαμάτας στις 10:00. Η ώρα κλεισίματος διαφέρει ανά περιοχή. Έτσι στην Αθήνα τα καταστήματα της Notos Com θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 16:00, του Πειραιά μέχρι τις 15:00, της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 18:00 και της Καλαμάτας μέχρι τις 16:00.

    Όλες οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ώστε οι καταναλωτές να νιώσουν απόλυτα ασφαλείς κατά την διάρκεια των αγορών τους.

    Κανόνες

    Αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν ως εξής:

    Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

    Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου
    – Έως 20τμ: 4 άτομα
    – Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
    – Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

    Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
    – Υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
    – Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
    – Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ