• Business

    Το… κερασάκι στην τούρτα για την οικογένεια Ευμορφίδη η απόφαση του ΚΑΣ για το γκρέμισμα 2 ορόφων στο ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    παυλος ευμορφιδης

    Πωλ Ευμορφίδης, συν-ιδρυτής της Coco-mat, Μπλε Κέδρος


    Η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ιδιοκτησία κατά 100% της οικογένειας Ευμορφίδη (βασική μέτοχος και στη γνωστή Coco Mat) διαθέτει 29 ακίνητα εκ των οποίων τα 7 είναι ξενοδοχεία και τα 10 καταστήματα. Οι δύο αυτές κατηγορίες ακινήτων της αποφέρουν περίπου το 91% των ετήσιων εσόδων της.

    Είναι προφανές πως σε συνθήκες κορονοϊού η υπόθεση του ξενοδοχείου της ΑΕΕΑΠ επί των οδών Φαλήρου και Παρόδου Συγγρού 34 κάτω από την Ακρόπολη για το οποίο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε πως πρέπει να αποκοπούν δύο όροφοι, είναι πολύ σοβαρή, σημαίνει επιπλέον κόστη, ενώ δεν είναι η μοναδική που απασχολεί την περίοδο αυτή διοίκηση και ιδιοκτήτες.

    Το εν λόγω ξενοδοχείο κτίσθηκε με νόμιμη άδεια, όπως παραδέχθηκε χθες και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε την γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Όπως εκτιμάται η Μπλε Κέδρος θα προσφύγει ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υφίσταται, εφόσον δεν έχει πράξει παρανομία, ενώ πιθανότατα να ζητήσει με προσφυγή της στη δικαιοσύνη και την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ. Το ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 2.672 τ.μ. ξεκίνησε να λειτουργεί πριν ένα χρόνο με μισθώτρια εταιρεία την Hotel Cluster A.E., ενώ το ακίνητο αποκτήθηκε από την Μπλε Κέδρος το 2016.

    Η ίδια η εταιρεία και οι μέτοχοί της δεν προέβησαν σε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος η ΑΕΕΑΠ μελετά το θέμα και τις κινήσεις της και προς το παρόν δεν επιθυμεί να λάβει θέση με κάποια δήλωση.

    Ωστόσο, με βάση τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος, είναι από τις ΑΕΕΑΠ που «κτυπά» ιδιαίτερα η πανδημία του κορονοϊού. Τα ξενοδοχεία είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν (ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το επίμαχο στην Ακρόπολη) ενώ και τα καταστήματά της (τα περισσότερα Coco mat – δηλαδή διπλό κτύπημα για τους μετόχους) μένουν κλειστά με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση των μισθωμάτων.

    Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ η οποία δεν έχει ακόμα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο διαθέτει 29 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 90,494 εκατ. ευρώ, με ετήσια έσοδα από μισθώματα 5,822 εκατ. ευρώ και συνολική απόδοση 7,6 % (στοιχεία 2019). Τα ετήσια έσοδα προέρχονται κατά 70,70% από τα ξενοδοχεία, 19,22% από τα καταστήματα και 10,08% από τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και γραφεία.

    «Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός – το ξενοδοχείο – και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», δήλωσε χθες σχετικά η υπουργός Πολιτισμού, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το αν είναι πιθανόν η ΑΕΕΑΠ να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός σημείωσε: «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα στα οποία το μείζον αγαθό παίζει τον κυρίαρχο ρόλο».



    ΣΧΟΛΙΑ