• Πολιτισμός

    ΚΑΣ: Μείον δύο όροφοι για το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

    Το ξενοδοχείο στο Κουκάκι


    Καθαιρούνται δύο όροφοι του κτηρίου της οδού Φαλήρου -πρόκειται για ξενοδοχείο- στο Κουκάκι κάτω από την Ακρόπολη, ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι η προβολή του στον ιερό βράχο προκαλεί αισθητική βλάβη στο μνημείο.

    Πρόκειται για την υπόθεση που απασχολεί εδώ και ένα και πλέον χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού, από τη στιγμή δηλαδή που το κτήριο, φθάνοντας στους δέκα ορόφους και σε 33 μέτρα ύψος ξεπέρασε και το Μουσείο Ακρόπολης, αποκόπτοντας την οπτική επαφή με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα από ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού.

    Κάτι που, προφανώς, δεν συνέβαινε πριν.

    Το κτήριο, άλλωστε, όπως και όλη η πέριξ αυτού περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Αθήνας. Η απόφαση ελήφθη κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ακούστηκαν όλες οι αιτιάσεις των ενδιαφερομένων από κάθε πλευρά.

    Ιδιαίτερη παράμετρος, μάλιστα, της υπόθεσης είναι ότι ο ιδιοκτήτης, προχωρώντας στην κατασκευή του ξενοδοχείου, διέθετε τις απαιτούμενες άδειες προς τούτο και έτσι δικαιούται, μετά την συμμόρφωσή του στην απόφαση αυτή, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας εύλογη αποζημίωση.

    Αυτό επιβεβαίωσε και η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, προηγείται η σημασία και η προστασία του μνημείου. Το πολυώροφο κτήριο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και, εν τέλει, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, με απόφασή του της 1ης Νοεμβρίου 2019, ακύρωσε την άδεια δόμησης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.

    Η συγκεκριμένη άδεια αφορούσε μεταξύ άλλων και στην εκτέλεση εργασιών στο φυτεμένο δώμα του ξενοδοχείου με αύξηση του ύψους του. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και ο δήμος εμπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία σε βάθος χρόνου.

    Η αρχή της βρίσκεται στην εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού Ν. 4067/2012, σύμφωνα με τον οποίο επιτρεπόταν η αύξηση του ύψους των οικοδομών, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπ΄όψιν η θέση τους και, στην προκειμένη περίπτωση, ότι μπορεί να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης.

    Και, άρα, ότι θα πρέπει να ακολουθούν τους νόμους που προβλέπονται για την προστασία της.

    Φυσικά, ο καθένας -και δικαιολογημένα- θα ήθελε να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά και όχι μόνον, τη θέαση προς τα μνημεία, μόνον που όλη αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να γίνεται με σαφείς όρους, στους οποίους θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι συναρμόδιοι.

    Για να μην δημιουργούνται παρατράγουδα όπως αυτό.

    Αυτή τη στιγμή, πάντως, και ύστερα από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή βρίσκονται υπό αναστολή, προκειμένου να επανεξετασθεί το θέμα των όρων δόμησης.



    ΣΧΟΛΙΑ