• Business

    To hedge fund που εκτόξευσε κατά 223% τα κέρδη του σορτάροντας μετοχές τεχνολογίας

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Το 2020, ο Mandeep Manku, ο 36χρονος τότε πρώην trader της Deutsche Bank, αποφάσισε να πάρει ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, «σορτάροντας» τις τεχνολογικές μετοχές. Μεταξύ αυτών και τη Meta Platforms του Zούκερμπεργκ, πετυχαίνοντας ύστερα από δύο χρόνια άνοδο στα κέρδη του στο 223%.

    To hedge fund του, Coltrane Asset Management, το οποίο είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση των αγορών, λόγω της πανδημίας, έψαχνε εναγωνίως τρόπους για να ανακάμψει.

    Αντί να ποντάρει όμως στην άνοδο φθηνών ευρωπαϊκών μετοχών, ο ιδρυτής του, Manku πήρε την απόφαση να στοιχηματίσει εναντίον των μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

    Πόνταρε κατά του Netflix και της Meta

    Το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις μετοχές στις οποίες είχε πάρει θέση short o Manku. H ριψοκίνδυνη θέση του, του κόστισε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα το ταμείο του να χάσει το 56% των κεφαλαίων που διαχειριζόταν.

    Κι ενώ το hedge fund του είχε φτάσει να διαχειρίζεται μέχρι και 1 δις δολάρια, τον Ιανουάριου του 2022, είχε ξεμείνει μόλις με 200 εκατ. δολάρια.

    Τότε όμως ξεκίνησε και η μεγάλη πτώση των μετοχών τεχνολογίας, η οποία βύθισε τους αμερικανικούς δείκτες.

    Το Coltrane, από μία πορεία σταθερής βύθισης εκτοξεύτηκε με 223% άνοδο στα κέρδη του, την ίδια ώρα που άλλα hedge funds, κατέρρεαν.

    H πτώση των τιμών των μετοχών σε εταιρείες, που μέχρι πριν λίγους μήνες απολάμβαναν εξωφρενικά κέρδη, όπως το Netflix και η Μeta, έφεραν τεράστια κέρδη στον Manku και τους πελάτες του.

    Ειδικότερα, οι θέσεις short που έλαβε στη Meta Platforms Inc., στην πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών Roblox Corp. και στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian Automotive Inc., συνέβαλλαν στην έκρηξη των κερδών του.

    Ένα στοίχημα εναντίον της ιστοσελίδας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana Co., της οποίας η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περίπου 90% φέτος, συνέβαλε 9 ποσοστιαίες μονάδες στα κέρδη.

    Συνεχίζει το σορτάρισμα

    Ένας από τους πρώτους επενδυτές  του fund o Stuart Roden, ανέφερε ότι ο Manku πέτυχε να «μη βγει τη λάθος στιγμής». Και εξήγησε: «Στον κλάδο μας, πολλοί άνθρωποι που είδαν την πορεία της αγοράς με ορθή κρίση, δεν κατάφεραν να παραμείνουν στη θέση τους, γιατί οι πελάτες τους πήραν τα χρήματα κι έφυγαν».

    Αντίθετα ο Manku, με τους συνεργάτες του Nick Banner και Laura Webster, είχαν προειδοποιήσει από νωρίς του πελάτες τους, ότι η εκτόξευση σε πολλές εταιρείες, δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

    Πλέον, μετά την εκτόξευση των κερδών του, το fund διατηρεί αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία των θέσεων του long, αν και συνεχίζει να «σορτάρει» κάποιες μετοχές ανάπτυξης.

    Ο Manku πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για την εξαγορά φθηνών ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Ο Mandeep Manku μεγάλωσε σε μία συνοικία της βορειοδυτικής Αγγλίας και από το Γυμνάσιο συμμετείχε σε δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με ανάλυση μετοχών.

    Ως έφηβος είχε γράψει μία επιστολή που δημοσιεύτηκε σε ένα επενδυτικό περιοδικό, προειδοποιώντας για την τότε πορεία των αγορών.

    Έχοντας περάσει ως trader από τη Deutsche Bank στο Λονδίνο και την Third Point του Daniel Loeb στη Νέα Υόρκη, ίδρυσε το 2012 το hedge fund του, με λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια, δίνοντάς του το όνομα του από τον μουσικό  John Coltrane.

    Διαβάστε επίσης:

    Διπλασιάζει το σορτάρισμα στις ευρωαγορές ο Ray Dalio



    ΣΧΟΛΙΑ