• ΑΓΟΡΕΣ

    Διπλασιάζει το σορτάρισμα στις ευρωαγορές ο Ray Dalio

    Ray Dalio


    Στα 10,5 δις αυξάνει με θέσεις short σε τίτλους ευρωπαϊκών εταιρειών το στοίχημά της το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου, Bridgewater, του Ray Dalio.

    Όλες οι εταιρείες στις οποίες σορτάρει η Bridgewater περιλαμβάνονται στον Euro Stoxx 50. Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια ώρα που η οικονομία της Ευρώπης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, εν μέσω πληθωρισμού σε τρόφιμα και καύσιμα.

    Μία εβδομάδα μετά την διαρροή ότι ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, διάσημος short-seller, σορτάρει στις ευρωαγορές, η εταιρεία του διπλασιάζει το στοίχημα και αυξάνει τις εταιρείες στις οποίες στοιχηματίζει στην περαιτέρω πτώση τους, εν μέσω βύθισης των ευρωπαϊκών δεικτών.

    Τα  στοιχήματα είναι έναντι 28 εταιρειών, με το καθένα ξεχωριστά να είναι άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι εταιρειών όπως ASML Holding NV, TotalEnergies SE, Sanofi και SAP SE, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Το συνολικό στοίχημα αυξάνεται από 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 18 εταιρειών την περασμένη εβδομάδα, σε 10,5 δις δολάρια έναντι 28 εταιρειών.

    Οι πωλητές short προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών των μετοχών πουλώντας δανεικές μετοχές και αγοράζοντας τες πίσω όταν πέφτουν.

    Τα στοιχήματά αυτά σε μία εποχή αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού ποντάρουν στις πιθανότητες ύφεσης.

    Δεν είναι σαφές, πάντως εάν τα στοιχήματα της Bridgewater στοχεύουν σε καθαρό κέρδος ή πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου.

    Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Greg Jensen, ο συν-διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων της εταιρείας, είπε ότι το sell-off των μετοχών είναι ακόμη περιορισμένο και ότι αναμένονται μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

    Αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρωπαϊκά στοιχήματα της Bridgewater.

    Υπενθυμίζεται ότι Bridgewater φημίζεται για τις θέσεις short που έχει λάβει και στο παρελθόν, καθώς το 2020 έχτισε σορτάρισμα ύψους 14 δις. δολαρίων έναντι ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ το 2018 είχε κάνει το ίδιο με σορτάρισμα ύψους 22 δις. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Jumbo, κοιτάζει τις 840 μονάδες – Μουδιασμένη κίνηση με τις τράπεζες και πάλι αδύναμες

    Société Générale: Γιατί το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ευρωπαϊκών ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ