• Business

    Το επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus που αποκτά το 90% της Pasal

    O Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus


    Επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία, σκοπεύει να κάνει στην Ελλάδα ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus ο οποίος θα αποκτήσει το 90% της Pasal Development μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

    «Το ενδιαφέρον του ομίλου επικεντρώνεται σε αποθήκες και γενικότερα σε επενδυτικά ακίνητα με σταθερή απόδοση» σημειώνει μιλώντας στο mononews ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Sterner Stenhus, Ηλίας Γεωργιάδης και προσθέτει: «Η Pasal έχει τις κεντρικές αποθήκες του Σκλαβενίτη στον Ασπρόπυργο. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επενδύσαμε στην εταιρεία αυτή είναι το ακίνητο αυτό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στο μέλλον να δώσουμε στην εταιρεία ένα ευρύτερο αντικείμενο.»  

    Ο όμιλος Sterner Stenhus έχει δύο κύριες δραστηριότητες. Η μια είναι στο real estate, αγορά και διαχείριση ακινήτων. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται είναι συνολικής έκτασης 150.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γηροκομεία και κτήρια γραφείων. Η δεύτερη δραστηριότητα είναι εξωτερικές ανακαινίσεις κτηρίων και από αυτήν αποκομίζει ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ.

    Οι μέχρι τώρα επενδύσεις του σουηδικού ομίλου στη χώρα μας είναι η αγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθηκών στον Ασπρόπυργο (η μία επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένη στην FRIESLAND και η δεύτερη 7.500 τ.μ.  στην GOLDAIR) τα παραπάνω έναντι τιμήματος συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, καθώς και η απόκτηση του ΣΔΙΤ με τα 10 σχολεία έναντι 8,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αρχικό πλάνο για το Ελλάς είναι να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

    «Εξετάζουμε την ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια, από το τέλος του 2017» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης και συμπληρώνει: «Έπειτα από τα δύσκολα χρόνια που έχει διανύσει η χώρα έχει αρχίσει να «ανασαίνει». Εκτιμούμε ότι η αγορά του real estate στην Ελλάδα έχει μπροστά της θετική πορεία, αρκεί βεβαίως να μην υπερισχύσουν ακραία σενάρια απότομης και μεγάλης αύξησης των αξιών, που δεν θα δικαιολογούνται από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών. Θέλει σύνεση και επαγγελματισμό καθώς αυτή τη στιγμή οι αγοραστές στην Ελλάδα είναι κυρίως ξένοι. Η αγορά δεν θα ανακάμψει ουσιαστικά αν δεν επιστρέψουν και οι Έλληνες αγοραστές.

    Από την πλευρά μας είμαστε μακροπρόθεσμος επενδυτής και έχουμε την εμπειρία να αξιολογήσουμε ένα ακίνητο στην πραγματική του αξία. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα για να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές θα πρέπει να αποκτήσει σταθερό φορολογικό καθεστώς, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να μειώσει το κόστος για τις συναλλαγές στα ακίνητα.»

    Ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι παιδί μεταναστών στη Σουηδία. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία με τον τομέα των ανακαινίσεων στη Σουηδία το 1998 αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία με την Pasal προβλέπει ότι η Sterner Stenhus θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυσή της ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντας μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι δύο σημερινοί βασικοί της μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 62,6% (Σωτήρης και Γεώργιος Θεοδωρίδης) δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση και το ποσοστό τους θα περιοριστεί περίπου στο 10%.

    Παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Pasal θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από τον επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η ελληνική εταιρεία real estate θα χρησιμοποιήσει 22 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank Α.Ε.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Αυγούστου το Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης για την Pasal η οποία προβλέπει μερική αποπληρωμή των δανείων της εταιρείας με τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας της στις τράπεζες και διαγραφή του υπολοίπου τμήματός τους. Με τη νέα εξέλιξη που σημειώνεται η Pasal θα διατηρήσει ένα  τμήμα των ακινήτων της, καταβάλλοντας μετρητά στις τράπεζες. Μεταξύ των ακινήτων που θα μείνουν στην εταιρεία είναι οι αποθήκες στην Ελευσίνα με μισθωτή την Σκλαβενίτης, τα οικόπεδα σε Λαύριο, Χαλκίδα και Βοτανικό και η καπναποθήκη στην Θεσσαλονίκη.

    Κανονικά θα προχωρήσει η πώληση του AthensHeart στην Hines και η μετατροπή του σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο υπό την ονομασία Gazi Outlets.



    ΣΧΟΛΙΑ