• Business

    Τη «Μέρα της Μαρμότας» ζει η Ελλάκτωρ: Προς νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση έπειτα από αίτημα των εφοπλιστών

    Ελλάκτωρ: Τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill απορρίφθηκαν

    Γιάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος


    Προς νέα Γενική Συνέλευση οδεύει η Ελλάκτωρ σε περίπου 40 μέρες έπειτα από αίτημα που υπέβαλε προχθές μέσω εξωδίκου η Greenhill Investments Limited, συμφερόντων Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη.

    Τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση και ψηφοφορία είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που είχε θέσει η Reggeborgh στη συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου κατά την οποία υπερψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις της  ολλανδικής εταιρείας και με μεγάλη πλειοψηφία.

    Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Ολλανδοί ζητούσαν να γίνει διαχειριστικός έλεγχος τα τελευταία δύο χρόνια, για το διάστημα δηλαδή που στο τιμόνι του Ομίλου ήταν οι Αν. και Δημ. Καλλιτσάντσης, ενώ τώρα οι δύο εφοπλιστές ζητούν να γίνει για τα τελευταία 10 χρόνια εστιάζοντας την κριτική τους στην επιστροφή ορισμένων στελεχών από την περίοδο πριν την αλλαγή που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2018.

    Το γεγονός πάντως ότι έχει μεσολαβήσει ελάχιστος χρόνος από την προηγούμενη συνέλευση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κίνησης των εφοπλιστών, ενώ η απάντηση από κύκλους της διοίκησης της Ελλάκτωρ, με επικεφαλής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο, είναι ότι «πρόκειται για επικίνδυνες αστειότητες».

    Υπενθυμίζεται ότι η Greenhill Investments κατέχει ποσοστό 16,95% του μετοχικού της κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και μέσω σχετικής συμφωνίας με την μέτοχο Pemanoaro Ltd, ελέγχει επιπλέον 8,63% των δικαιωμάτων ψήφου. 

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα η Ελλάκτωρ το αίτημα είναι να τεθούν προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

    1. Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
    2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών).
    3. Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου.
    4. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου.
    5. Απόφαση για διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου για τις 10 τελευταίες χρήσεις.

    Στελέχη της αγοράς των κατασκευών παρατηρούσαν σχετικά ότι ενδεχομένως η επιδίωξη των δύο εφοπλιστών είναι να διαπραγματευτούν με την Reggeborgh πιθανή συμμετοχή τους στη διοίκηση του Ομίλου ή ακόμα και την πώληση των μετοχών τους, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να αναμένουν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί μεταξύ των μετόχων.

    Από την άλλη πλευρά θεωρείται πιθανό η διοίκηση της Ελλάκτωρ να θέσει επιπλέον θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευση την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από 100 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    REDS: Υπογραφή δύο νέων συμφωνιών εμπορικών μισθώσεων στο Smart Park

    Ελλάκτωρ: Tι υποστηρίζουν οι εφοπλιστές στην αγωγή τους – Ανύπαρκτη η εταιρεία των εφοπλιστών, λένε κύκλοι του ομίλου

    Ελλάκτωρ: Τι απαντά για την αγωγή Μπάκου και Καϋμενάκη-Διαψεύδει την πώληση της ΑΚΤΩΡ



    ΣΧΟΛΙΑ