• Bons Vivants

    Τιμές ρεκόρ για τα διάσημα «vintage» μπέρμπον του Κεντάκι

    • NewsRoom

    Βαρέλια μπέρμπον σε αποστακτήριο στο Κεντάκι το 1962 (Πηγή: Forbes)


    Τα ράφια των καταστημάτων μπορεί να γέμισαν από ποτά αυτές τις μέρες των εορτών, ωστόσο, κανείς στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από είκοσι χρόνια, ότι το bourbon με βάση το καλαμπόκι από το Κεντάκι, θα επέστρεφε ως το ουίσκι έκπληξη του 21ου αιώνα.

    Την τιμητική τους φέτος τις γιορτές, είχαν τα super premium μπουκάλια που πωλούνται από 40 δολάρια και πάνω, ενώ σύμφωνα με το Συμβούλιο Distilled Spirits, οι πωλήσεις ουίσκι στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περίπου 133% τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Με τόσες πολλές επιλογές και μια τόσο σημαντική δαπάνη μετρητών, οι καταναλωτές “διψούν” ολοένα και περισσότερο για τις συμβουλές των ειδικών, δηλαδή των barmen.

    Είναι λογικό λοιπόν να απονέμονται κάθε χρόνο τα Bartender Spirits Awards, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους ετήσιους διαγωνισμούς για την παρακολούθηση των ποτών.

    Αρχικά κυκλοφόρησε το 2019 μία κριτική, από μια ομάδα περισσότερων από δώδεκα αξιοσέβαστων παραγωγών ποτών από όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τον εν λόγω ιστότοπο, «ο στόχος του διαγωνισμού οινοπνευματωδών ποτών είναι να παρέχει ανεξάρτητες και ειλικρινείς κριτικές για τα εμπορικά σήματα των ΗΠΑ».

    Ωστόσο, τα ποτά που αγοράζονται για το σπίτι είναι σημαντικά για τους οικιακούς καταναλωτές, διότι δεν αξιολογούν απλώς προϊόντα με βάση τη δυνατότητά τους ως συστατικό  ενός κοκτέιλ.

    Εξετάζουν τα πλεονεκτήματα οποιουδήποτε ποτού με βάση τη συνολική γεύση του, καθώς και την αξία του.

    Το 2023 ο διαγωνισμός αξιολόγησε περισσότερες από 1400 καταχωρήσεις, με τη μεγαλύτερη πληθώρα συμμετοχών να αποτελούν κατηγορίες ουίσκι, βότκα, τζιν και έτοιμα ροφήματα (RTD).

    Οι κριτές έδωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο Heaven Hill Bottled-in-Bond, ένα bourbon 7 ετών που αποστάζεται από πολτό καλαμποκιού, με “πινελιές” από καραμέλα βουτύρου, βανίλια και μέλι.

    Το ομώνυμο αποστακτήριο πίσω από το ουίσκι είναι ένα σύμβολο του Κεντάκι.

    Η Heaven Hill παράγει παγκοσμίου φήμης αλκοολούχα ποτά από το 1935. Αυτή η συγκεκριμένη κυκλοφορία θυμίζει εκείνη την εποχή ίδρυσης, όταν το πιο ποτό στα ράφια έπρεπε να φέρει το Bottled-in-Bond στην ετικέτα.

    Ο χαρακτηρισμός ορίστηκε με πράξη του Κογκρέσου το 1897, θεσπίζοντας ομοσπονδιακή εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους ουίσκι παλαίωναν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, διατηρούνταν σε ένα μόνο αποστακτήριο όλο αυτό το διάστημα και εμφιαλώνονταν σύμφωνα με τους κανονισμούς.

    Και σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μόνο μπουκάλι —ένα 23χρονο Pappy— θα μπορούσε να φτάσει τα 35.000 δολάρια στη δημοπρασία Art of Bourbon, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Speed ​​Art Museum του Louisville.

    Μάλιστα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και συγγραφέας, Billy Walters, προσέφερε 21.000 δολάρια για ένα μπουκάλι limited-production George T Stagg από το 1928.

    Οι συνολικές πωλήσεις ξεπέρασαν τα 318.000 δολάρια στο event.  

    Ένα μήνα αργότερα, το αποστακτήριο Michter κατέλαβε την πρώτη θέση γενικής κατάταξης στο World’s Most Admired Whiskies top 50 list, λίστα που δημοσιεύτηκε από την Drinks International, ξεπερνώντας μερικές από τις μεγαλύτερες ετικέτες σε Σκωτία, Ιαπωνία και Ιρλανδία.

    Το αποτέλεσμα ήταν ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ετικετών όχι μόνο από τους παραδοσιακούς παραγωγούς του Κεντάκι όπως οι Jim Beam, Maker’s Mark και Wild Turkey, αλλά και από πολιτείες όπως το Τέξας, το Όρεγκον και η Νέα Υόρκη.

    Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, σύμφωνα με τα Πρότυπα Ταυτότητας των ΗΠΑ, το μπέρμπον μπορεί να παραχθεί και στις 50 πολιτείες σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, όπως για παράδειγμα την αναλογία σύστασης που πρέπει να αποτελείται από 51% – 80% καλαμπόκι.

    Σημειώνεται ότι τα Bartender Spirits Awards θα επαναληφθούν στο Σικάγο αργότερα αυτή την άνοιξη, ανακοινώνοντας μια νέα συλλογή νικητών στις 20 Ιουνίου.

    Στο μεταξύ, μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα με τους νικητές του 2023—σε όλες τις κατηγορίες—εδώ.

    Πηγή: Forbes 

    Διαβάστε επίσης: 

    Τα 7 ξενοδοχειακά θαύματα του 2024 – Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό

    Nikesh Arora: Από την Google στο club των δισεκατομμυριούχων – Πώς εξασφαλίζει «χρυσά» προνομιακά πακέτα



    ΣΧΟΛΙΑ