• Business

    Τιμές Ενέργειας: Ανησυχία για τις τιμές φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    Μπορεί να καθησυχάζουν τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν για το Σεπτέμβριο, ωστόσο η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες.

    Η επιρροή των τιμών φυσικού αερίου στις τιμές της χονδρεμπορικής είναι άμεση. Την προηγούμενη εβδομάδα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε από 95,18 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) τη Δευτέρα, στα 89,97 ευρώ/MWh την Τρίτη στα 88,12 ευρώ/MWh την Τετάρτη, στα 102,78 ευρώ/MWh την  Πέμπτη και στα 107,5  την  Παρασκευή.

    Από το Σάββατο (12 Αυγούστου) που η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά είχε διαμορφωθεί στα 59,65 ευρώ/MWh και την Κυριακή στα  53,3 ευρώ/MWh οι τιμές διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα,

    Κι αυτό επειδή η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub (TTF) από τις αρχές του μήνα έχει πάρει ανοδική πορεία με αρκετά σκαμπανεβάσματα που την κρατούν όμως σταθερά, εδώ και ένα δεκαήμερο, πάνω από τα 30 ευρώ/MWh.

    Στις 9 Αυγούστου έφτασε στα 39,8 ευρώ/MWh και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στα 38,8  ευρώ/MWh. Χθες το μεσημέρι άγγιξε και πάλι τα 39,5 ευρώ/MWh κλείνοντας τελικά το απόγευμα στα 37,2 ευρώ/MWh με τα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου να επανέρχονται πάνω από τα 43 ευρώ/MWh.

    Κι αυτό παρότι η ζήτηση στην ΕΕ είναι ακόμη χαμηλή και οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Μάλιστα, σε ορισμένα κράτη η αποθήκευση έχει  ξεπεράσει το 90% όπως σε Ισπανία και Ολλανδία, ενώ γεμάτες είναι και οι αποθήκες αερίου σε Γερμανία και Ιταλία. Όμως η νευρικότητα της αγοράς παραμένει καθώς οι αποθήκες δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των ευρωπαϊκών αναγκών για τον χειμώνα.

    Ειδικότερα, η Gas Infrastructure Europe ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι τώρα στο 90,12% της χωρητικότητας. Δηλαδή, πάνω από το 90% που θα έπρεπε να επιτευχθεί έως τον Νοέμβριο.  Μάλιστα, η Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον δήλωσε στο Politico πως:

    «Η σημερινή επιβεβαίωση ότι πετύχαμε τόσο νωρίτερα τον στόχο για τα αποθέματα υπογραμμίζει πως η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα και αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν περαιτέρω οι αγορές τους επόμενους μήνες»

    Την ίδια στιγμή τόνισε πως: «Η αγορά ενέργειας της ΕΕ είναι σε πολύ πιο σταθερή θέση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες «έχουμε δει πως οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ευαίσθητες» προσθέτοντας ότι Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

    Ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων

    Οι αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου, επειδή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, αναπόφευκτα  επηρεάζουν και τη  χονδρική τιμή του ρεύματος. Ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και έχει παραταθεί έως τα τέλη του έτους επιστρέφει έσοδα στο Ταμείο ενεργειακής Μετάβασης ώστε με επιδοτήσεις να μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές. Ο μηχανισμός έως σήμερα έχει αποδώσει περίπου 3,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ελαφρύνοντας τα νοικοκυριά. Η συνέχισή του θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές το οποίο θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση.

    Η πορεία των τιμών για το Σεπτέμβριο

    Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος  Σεπτεμβρίου. Σταθερό διατήρησε η ΔΕΗ το βασικό της τιμολόγιο για το Σεπτέμβριο  στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο.

    Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας υποχωρεί στα 12,28 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι 12,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Τέλος, στο Value Plus η τιμή διαμορφώνεται στα 9,46 λεπτά.

    Οι χρεώσεις της Volton διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας σταθερές για τον επόμενο μήνα. Η τελική χρέωση στο πρόγραμμα Volton Energy Control διαμορφώνεται στα 0,0945€ ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 25% (στα 0,1260€ χωρίς την έκπτωση συνέπειας). Το πρόγραμμα Volton Energy Control προσφέρεται και για παροχές επαγγελματικής χρήσης με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 25 kVA.

    Στα 13,98 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, όσο και τον Αύγουστο.

    Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Simply Generous Home για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 11,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

    Η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward είναι 12,28 λεπτά ανά kWh και το τιμολόγιο W+V Value της εταιρείας έχει επίσης χρέωση 12,28 λεπτά ανά kWh.

    Στο Power On! Home της Ελίν είναι στα 10,5 λεπτά.

    Το πρόγραμμα On Time της nrg προσφέρεται στα 9,594 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 40%.

    Elpedison: Στο πρόγραμμα Green Economy η τιμή βρίσκεται στα 8 λεπτά και στο Συνέπεια Day στα 15,77 λεπτά με τις εκπτώσεις.

    ΖΕΝΙΘ: Το Power Home Now προσφέρει τιμή στα 14,3 λεπτά και το Power Home for All στα 9,9 λεπτά.

    Η Φυσικό Αέριο προσφέρει στα 9,3 λεπτά το οικιακό της πρόγραμμα Maxi Free+ με την έκπτωση συνέπειας.



    ΣΧΟΛΙΑ