• Ενέργεια

    Bloomberg: Η Ελλάδα και ακόμα 6 χώρες ζητούν πιο αποτελεσματικό πλαφόν στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Επτά χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν με έγγραφό τους από την Ένωση ένα πιο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, από αυτό που προτείνει η Κομισιόν, αναφέρει το Bloomberg.

    Στο έγγραφο που είδε το Bloomberg, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο, πιέζουν για ένα αυστηρότερα ανώτατο όριο σε σχέση με την πρόταση της Κομισιον για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς θεωρούν πως ένα τέτοιο όριο δεν θα μπορέσει να προσφέρει καμία βοήθεια στους  καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας.

    Οι επτά χώρες πιέζουν για ένα πλαφόν που θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.

    Κωδικοποιημένες οι απαιτήσεις των επτά χωρών της ΕΕ για το πλαφόν έχουν ως εξής:

    – Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).

    – Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

    – Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.

    – Κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

    Η Κομισιόν έχει προτείνει να επιβάλλεται ανώτατο όριο όταν οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης. Οι επτά χώρες διαφωνούν και με την απαίτηση για δύο διαδοχικές εβδομάδες πάνω από τα 275 δολάρια ανά μεγαβατώρα, υποστηρίζοντας πως  «δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές».

    Όπως σημειώνουν στο έγγραφο, βάζοντας το «κατώφλι» πολύ ψηλά στην πράξη δεν μπορούν να αποτραπούν επεισόδια με υπερβολικές τιμές.

    Υπάρχει φόβος ότι το ανώτατο όριο που περιγράφει η Κομισιόν συνοδεύεται από συνθήκες αγοράς που ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν δεν θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί ούτε καν τον Αύγουστο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

    Οι διεργασίες μεταξύ των κρατών συνεχίζονται μέχρι την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ακολουθεί ένα προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών και στις 19 Δεκεμβρίου.

    Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργών, το θέμα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο ηγετών.

    Διαβάστε επίσης

    Reuters: Συμφωνία ΕΕ για πλαφόν 60 δολ. στο ρωσικό πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ