• Business

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Ακόμα και πωλήσεις ακινήτων αν δεν του βγει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm


    Από μία κλωστή κρέμεται η επιβίωση της Lavipharm, διαπίστωση που καθιστά επιτακτική, όπως προκύπτει από την ανάγνωση του ενημερωτικού δελτίου που ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα ξεκινήσει να τρέχει από την 1η Δεκεμβρίου με τιμή διάθεσης τα 34 λεπτά και αναλογία 10 νέες για κάθε μία παλιά.

    Οι κίνδυνοι για τον Τηλέμαχο Λαβίδα είναι σοβαροί, αφού αν δεν καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου, η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει ακόμα και ακίνητα για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τονίζεται χαρακτηριστικά, πως σε ενδεχόμενη μη κάλυψη του εκτιμώμενου ελλείμματος σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες μέσω αναχρηματοδότησης μέρους του υφιστάμενου δανεισμού με την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους €15 εκατ., η εταιρεία θα επιδιώξει να εξεύρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως πωλήσεις ακινήτων ή/και θυγατρικών εταιρείων ή/και επιμέρους δραστηριοτήτων.

    Τυχόν αδυναμία της Εταιρείας να υλοποιήσει έγκαιρα και με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση του δανείου, θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία και τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας και του ομίλου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η Διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ότι, κατά την εκτίμησή της, για τους επόμενους δώδεκα μήνες το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για τις δραστηριότητες της Εταιρείας και του Ομίλου. Το έλλειμμα σε κεφάλαιο κίνησης δημιουργείται κατά κύριο λόγο από την αναταξινόμηση μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων σε βραχυπρόθεσμες λόγω αθέτησης όρων.

    Στο πλαίσιο αυτό, προέβη στην αναταξινόμηση από το κονδύλι των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων στο κονδύλι των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων α) κατά την 31.12.2021 υπόλοιπο δανείων ύψους 18,027 εκατ. και β) κατά την 30.6.2022 υπόλοιπο δανείων ύψους 16,963 εκατ. μακροπρόθεσμων δανειακών συμβάσεων.

    Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης, η Διοίκηση επιδιώκει να ολοκληρώσει την υπό εξέταση αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου δανεισμού με την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους €15 εκατ., επταετούς διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση ισόποσου δανείου με πρώτη αποπληρωμή ποσού €1 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2023.

    Ο εκπρόσωπος των Ομολογιούχων έχει ήδη πραγματοποιήσει τον νομικό έλεγχο των προτεινόμενων εγγυήσεων. Η έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31.1.2023. Στην περίπτωση δε που δεν επιτευχθούν τα ανωτέρω η διοίκηση της εταιρείας θα επιδιώξει να εξεύρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως επί παραδείγματι πωλήσεις ακινήτων ή/και θυγατρικών εταιρείων ή/και επιμέρους δραστηριοτήτων.

    Η Grant Thornton, που συνέταξε τις λογιστικές καταστάσεις του ά 6μήνου του 2022 συμπεριέλαβε επεξηγηματική παράγραφο στη γνώμη που τις συνοδεύει αναφέροντας ότι «Εφιστούμε την προσοχή σας στις σημειώσεις 1 και 2.1 της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης όπου αναφέρονται

    (α) οι ενοποιούμενες εταιρείες των οποίων η Καθαρή Θέση κατά την 30 Ιουνίου 2022 είναι μικρότερη από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή και αρνητική και

    (β) η Καθαρή Θέση του Ομίλου κατά την 30 Ιουνίου 2022 είναι αρνητική. Ως εκ τούτου, οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου.

    Στο πλαίσιο των δράσεων συγκαταλέγεται η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για ποσό μέχρι €58 εκατ. και η ανέκκλητη δήλωση των Κύριων Μετόχων ότι θα συμμετάσχουν κατά το ποσό των €34 εκατ. και, σε περίπτωση αδιάθετων δικαιωμάτων με επιπλέον ποσό €1 εκατ.  Συνεπώς, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η αύξηση εξασφαλίζει τη διόρθωση της αρνητικής καθαρής θέσης.

    Παρά ταύτα, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές αλλά και του ανταγωνισμού στον τομέα δραστηριοποίησης του Ομίλου, δεν μπορεί να παρασχεθεί ουδεμία διασφάλιση στους επενδυτές ότι, η εν λόγω αύξηση θα είναι επαρκής προϋπόθεση ώστε ο Όμιλος να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα τη θετική καθαρή θέση που θα επιτευχθεί με την παρούσα αύξηση.

    Γύρισμα σε θετικά ίδια κεφάλαια πάντως, συνιστά έξοδο της μετοχής από την επιχείρηση και επιστροφή κεφαλαίων από το  claw back και rebate ικανά για επενδύσεις, αλλά και για διεκδίκηση επενδυτικών προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η αύξηση κεφαλαίου είναι κρίσιμη, διότι η διοίκηση του Ομίλου στοχεύει σε πωλήσεις προ Rebate και Clawback ύψους €112,5 εκατ. για το οικονομικό έτος 2026. Αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν την επιτυχή και έγκαιρη εκτέλεση του πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου και βασίζονται σε μια σειρά προσδοκιών και παραδοχών, ορισμένες ή όλες από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν ανακριβείς ιδίως όσον αφορά τους στόχους πωλήσεων που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Άυλο Περιουσιακό Στοιχείο και τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

    Εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Διοίκησης αναφορικά με τους στόχους πωλήσεων για την περίοδο 2022-2026 είτε από το Άυλο Περιουσιακό Στοιχείο είτε από τα υπόλοιπα προϊόντα, θα υπάρξουν ουσιώδεις δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τη χρηματοοικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα λειτουργίας και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου.

    Διαβάστε επίσης

    Lavipharm: ΑΜΚ – Θηλιά για τους μικρομετόχους – Για μετοχές αξίας 422 ευρώ πρέπει να βάλουν άλλα 3.406

    Lavipharm: Στη δημοσιότητα το Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ – Οι κρίσιμες ημερομηνίες



    ΣΧΟΛΙΑ