• Business

    TikTok: «Επίθεση» των ΗΠΑ στη δημοφιλή κινέζικη εφαρμογή – Όλες οι εξελίξεις

    • NewsRoom


    Την ανησυχία της εκφράζει ξαφνικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με την λειτουργία της γνωστής κινέζικης εφαρμογής TikTok.

    Το TikTok έχει γίνει ανάρπαστο στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού παγκοσμίως μετρά περισσότερα από 900 εκατ. downloads. Παρόλα αυτά δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές με μήνυμα το οποίο απέστειλαν στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Joseph Maguire, εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς ισχυρίζονται πως η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

    Πρόκειται, για μία εφαρμογή η οποία μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει στην πλατφόρμα ο χρήστης, έχει ως σκοπό να διασκεδάσει όσο περισσότερους «θεατές» γίνεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι το TikTok μόνο στις ΗΠΑ μετρά περίπου 80 εκατομμύρια downloads, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός Κίνας, ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Sensor Tower, μια πλατφόρμα ανάλυσης εφαρμογών με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, στο CNBC.

    Οι βασικοί χρήστες του TikTok είναι άτομα νεαρής ηλικίας, το 80% των χρηστών βρίσκονται στην Κίνα ενώ το υπόλοιπο 20% είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο. Η καθημερινή χρήση του TikTok από τους χρήστες ηλικίας 14-22 χρόνων ξεπερνά τη μιάμιση ώρα ημερησίως, στατιστικό στοιχείο που αποδεικνύει την ενασχόληση των νεότερων ηλικιών με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

    Ο ηγέτης της δημοκρατικής μειονότητας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσούκ Σούμπερ, και ο γερουσιαστής Ρεπουμπλικανών Tom Cotton, απέστειλαν επιστολή στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Joseph Maguire, εκφράζοντας ανησυχίες για το TikTok. Σύμφωνα με τους δύο γερουσιαστές, η κινεζική πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια μέσω της συλλογής δεδομένων των χρηστών ή της λογοκρισίας του περιεχομένου. Οι Schumer και Cotton πρότειναν επίσης ότι η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ξένες εκστρατείες επιρροής.

    Η TikTok ανήκει στην Bytedance Inc., μια τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, ενώ η ανησυχία για την κινεζική online λογοκρισία γίνεται ένα καυτό θέμα. Οι Schumer και Cotton έγραψαν στην επιστολή τους: «Με περισσότερα από 110 εκατομμύρια λήψεις μόνο στις ΗΠΑ, το TikTok είναι μια πιθανή απειλή για την καταπολέμηση της νοημοσύνης που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Marco Rubio ζήτησε επίσης από τις αρχές των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν ισχυρισμούς ότι το κινεζικό κράτος μπορεί να χρησιμοποιεί το TikTok για πολιτική λογοκρισία.

    Τα δεδομένα χρήστη του TikTok πιθανόν να συνδέονται με την Εθνική Ασφάλεια

    Οι γερουσιαστές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για μια κατάσταση κατά την οποία η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να αναγκάσει την TikTok να μετατρέψει τα δεδομένα για τους Αμερικανούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των περιεχομένων και των επικοινωνιών του χρήστη, της διεύθυνσης IP, των δεδομένων που σχετίζονται με την τοποθεσία, των αναγνωριστικών συσκευών, των cookies, των μεταδεδομένων και άλλων ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών. «Χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό σώμα να εξετάζει τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης για δεδομένα ή άλλες ενέργειες, δεν υπάρχει κανένας νομικός μηχανισμός για τις κινεζικές εταιρείες να προσφύγουν σε περίπτωση που διαφωνούν με ένα αίτημα».

     



    ΣΧΟΛΙΑ