• Business

    Τι συμβαίνει με τους χώρους εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Εθνική Πινακοθήκη


    Πέμπτη μεσημέρι, περνάω έξω από το ανακαινισμένο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης στη Βασ. Κωνσταντίνου.

    Η πόρτα μπροστά από το δρομάκι το οποίο, σύμφωνα με την ταμπέλα, οδηγεί στον εξωτερικό χώρο της καφετέριας, είναι κλειστή παρά το γεγονός ότι τα τραπεζοκαθίσματα φαίνεται πως είναι στις θέσεις τους. «Δεν λειτουργεί ακόμα ούτε η καφετέρια, ούτε το εστιατόριο» με ενημερώνει ένας υπάλληλος…

    Τι συμβαίνει και ενώ το νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης λειτουργεί από την άνοιξη, το εστιατόριο και η καφετέρια μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για το κοινό που την επισκέπτεται;

    Από τον Ιούλιο είναι γνωστό ότι τους χώρους εστίασης, δηλαδή το αναψυκτήριο και το εστιατόριο της Εθνικής Πινακοθήκης έχει αναλάβει η εταιρεία «Βένετη» η οποία επικράτησε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωσή τους, υπογράφοντας, σύμβαση πενταετούς διάρκειας. Οι ημερομηνίες έναρξης της λειτουργίας τους σύμφωνα με την ανακοίνωση τότε, επρόκειτο να ανακοινωθούν σύντομα.

    Προσπαθώντας να μάθουμε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και πότε τελικά οι επισκέπτες της Πινακοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους συγκεκριμένους χώρους, πήγες της αγοράς επεσήμαναν στο mononews ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις και πως από τη μία πλευρά, στο εστιατόριο η «Βενέτη» δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς δεν της έχει παραδοθεί ο χώρος, -κάποιοι μιλούν για προβλήματα τεχνικής φύσεως- από την άλλη στο αναψυκτήριο το οποίο θα διαθέτει και εξωτερικό χώρο, «μπήκε» πριν από περίπου μία εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του.

    Το επόμενο δεκαπενθήμερο ανοίγει το αναψυκτήριο

    Στο αναψυκτήριο που θα έχει το όνομα «Ιλισός», καθώς τοποθετείται νοητά πάνω από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του πρώτου κτηρίου, η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση του εξοπλισμού και υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα αρχίσει να υποδέχεται τους επισκέπτες.

    Θα έχει μάλιστα διαφορετικό ωράριο από εκείνο της Εθνικής Πινακοθήκης ώστε να μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί και εκτός του ωραρίου λειτουργίας της. Το αναψυκτήριο έχει συνολικά 278, 65 τμ εσωτερικούς χώρους και 281,50 τ.μ εξωτερικούς ενώ η πρόσβαση γίνεται τόσο από το εσωτερικού του κτιρίου όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο.

    Άγνωστο ωστόσο παραμένει ακόμα πότε θα λειτουργήσει το εστιατόριο «Παρθένης» (προς τιμή του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη), του οποίου τα ηνία όπως έχει ανακοινωθεί θα αναλάβει ο γνωστός σεφ Έκτορας Μποτρίνι ο οποίος μαζί με την ομάδα του θα δημιουργήσει πιάτα ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο συνολικά 208,85 τ.μ.  βρίσκεται στον Γ’ όροφο του δεύτερου κτηρίου και επίσης έχει πρόσβαση τόσο από το εσωτερικό, όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο με δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας καθώς μπορεί να απομονωθεί από τους εκθεσιακούς χώρους καθώς και να χρησιμοποιεί της αυλόθυρες στην περίφραξη για τη δική του πρόσβαση.

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι βάσει της σύμβασης, η Βένετης θα παρέχει επίσης κατά αποκλειστικότητα υπηρεσίες catering σε εκδηλώσεις τρίτων στους χώρους της Πινακοθήκης, μετά από έγκριση της διοίκησης της ΕΠΜΑΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Πινακοθήκη – Νιάρχος: Τα αστέρια Michelin «συναντούν» την υψηλή τέχνη



    ΣΧΟΛΙΑ