• Business

    Εθνική Πινακοθήκη – Νιάρχος: Τα αστέρια Michelin «συναντούν» την υψηλή τέχνη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Πινακοθήκη

    Η νέα Εθνική Πινακοθήκη. Στην είσοδο το γλυπτό του Ροντέν «Ο άνθρωπος που βαδίζει»


    «Πινελιές» υψηλής γαστρονομίας σε δημοφιλείς πολιτιστικούς χώρους της πρωτεύουσας επιχειρούν να βάλουν μια σειρά από αναβαθμισμένα concept εστίασης που αναμένεται να αναπτυχθούν στις εγκαταστάσεις τους το επόμενο διάστημα.

    Εθνική Πινακοθήκη και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν εστιατόρια με εκλεπτυσμένα μενού, τα οποία φιλοδοξούν να προσφέρουν κάτι καινούριο και διαφορετικό στους επισκέπτες τους με αφετηρία την ελληνική κουλτούρα.

    Το εστιατόριο «Παρθένης», προς τιμή του Κωνσταντίνου Παρθένη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα αναμένεται να υποδεχθεί –πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι- η ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη που άνοιξε ξανά τις πόρτες της μετά από εννιά χρόνια εργασιών (και στην οποία εντός του Ιουλίου θα επιστρέψουν κι οι πολυσυζητημένοι ανακτημένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν).

    Όπως έγινε γνωστό, το γευστικό προφίλ του νέου εστιατορίου θα διαμορφώσει ο διακεκριμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος μαζί με την ομάδα του θα κινηθεί στο πεδίο της ελληνικής κουζίνας. Ο κ. Μποτρίνι βραβεύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με αστέρι Μichelin, έναν θεσμό που θεωρείται η «βίβλος» της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Την κεντρική ευθύνη λειτουργίας του «Παρθένης» θα έχει η αλυσίδα Βενέτη που κέρδισε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωσή των εν λόγω χώρων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει τη λειτουργία ενός αναψυκτήριου στους χώρους της Πινακοθήκης, με την ονομασία Ιλισός» (καθώς τοποθετείται νοητά πάνω από την κοίτη του ομώνυμου ποταμού).

    Συνεργασία Νιάρχου με Σκαρμούτσο

    Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά και για την έναρξη του εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας διεθνών προδιαγραφών με την επωνυμία «DELTA» στον 5ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το εστιατόριο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Δειπνοσοφιστήριον και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και αναμένεται να λειτουργήσει στις 16 Ιουλίου. θα υιοθετεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας που θα σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία.

    Επικεφαλής σεφ της όλης προσπάθειας θα είναι ο ταλαντούχος Θάνος Φέσκος, μέχρι πρότινος Assistant Head Chef στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο «Geranium» στη Δανία. Θα τον πλαισιώνει ομάδα R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) που θα καθοδηγεί ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, με σχετική προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο «Maaemo» του Όσλο και στο εστιατόριο «Under», επίσης στη Νορβηγία.

    Επιπροσθέτως, εντός του εστιατορίου θα δημιουργηθεί και ένα νέο bar concept, το οποίο θα διαμορφώσουν ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα τoυ Baba Au Rum. Ο σχεδιασμός του καινούργιου εστιατορίου, το οποίο θα βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Αrchitects με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία.

    Στη σκιά του «ιερού βράχου»

    Υψηλό επίπεδο ποιότητας διατηρεί και το εστιατόριο στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο έχει καταφέρει να αποσπάσει θετικά σχόλια. Το εν λόγω εστιατόριο βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου σε μια ευρύχωρη αίθουσα, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Κεντρική φιλοσοφία της κουζίνας του Μουσείου είναι η ανάδειξη των ελληνικών τοπικών προϊόντων καθώς εκτός των λίγων στερεότυπων εθνικών φαγητών περιλαμβάνει χαρακτηριστικά πιάτα από τοπικές κουζίνες της Ελλάδας.

    Η διάθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν στους χώρους πολιτισμού συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές ανάκαμψης της επισκεψιμότητας των μουσείων μετά την οριστική λήξη της πανδημίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική ώθηση θα δώσει ο αθηναϊκός τουρισμός, ο οποίος προβλέπεται να ξαναπιάσει το «νήμα» που έκοψε βίαια η υγειονομική κρίση το 2020, με επίκεντρο την κατηγορία των city break διακοπών (διακοπές μικρής διάρκειας συνήθως για τα σαββατοκύριακα).

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Καντώνιας (Cosmos Aluminium) στο mononews: «Γιατί δώσαμε έξτρα bonus εμβολιασμού 500 ευρώ»

    Καλογεράκης, Μπουρλάς, Αθανασίου: Στη μάχη του last mile μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν

    Σε διπλό κλοιό η αγορά: Ο κίνδυνος της ακρίβειας και η «αδυναμία» των καταναλωτών



    ΣΧΟΛΙΑ