• Business

    Τι συμβαίνει με τις αποχωρήσεις στην ΑΒ Βασιλόπουλος

    Νίκος Λαβίδας

    Νίκος Λαβίδας


    Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ΑΒ Βασιλόπουλος με έναν νέο κύκλο αποχωρήσεων να διαταράσσει το κλίμα τόσο στα κεντρικά γραφεία όσο και στα καταστήματα και στους χιλιάδες εργαζόμενους που ανησυχούν.

    Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία ο νέος επικεφαλής της, Νίκος Λαβίδας,  είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής καταργώντας τμήματα, μετακινώντας στελέχη και απομακρύνοντας κάποια άλλα.

    Ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες νέος κύκλος αποχωρήσεων εργαζόμενων από τα κεντρικά γραφεία της- πολυεθνικών συμφερόντων- αλυσίδας σούπερ μάρκετ με τον αριθμό αυτών να παραμένει άγνωστος.

    Ο νέος κύκλος αποχωρήσεων και μετακινήσεων

    Ο κύκλος των ανακατατάξεων, μετακινήσεων, αποχωρήσεων έχει κλείσει δηλώνουν αρμοδίως από την εταιρεία στο mononews.gr.

    Κάποιοι μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις και κάποιοι άλλοι αποχώρησαν, σημειώνουν αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα ανησυχίας έχει περάσει και στους εργαζόμενους στα καταστήματα. Οι αλλαγές, τονίζουν αφορούν απομάκρυνση επιπλέον στελεχών και στην εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων με μετακινήσεις προσώπων σε νέες διευθύνσεις ή με συγχώνευση υφιστάμενων διοικητικών υποδομών με άλλες.

    Διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι όλες οι αλλαγές αφορούν μόνο στα κεντρικά και τυχόν αποχωρήσεις ή απολύσεις σε καταστήματα δεν σχετίζονται με την αναδιάρθρωση σε επίπεδο στελεχών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

    Στα γραφεία απασχολούνται περί τα 700 άτομα. Ο αριθμός των εργαζόμενων που έχουν απομακρυνθεί δεν έχει γίνει γνωστός και από την πλευρά της εταιρείας σημειώνεται ότι δεν είναι ανακοινώσιμος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από εργαζόμενους στις κεντρικές εγκαταστάσεις και στα τμήματα συντονισμού, αποθηκών, πωλητών αλλά και οικονομικών υπηρεσιών οι απομακρύνσεις αφορούν και πολύ υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται για πολλά χρόνια στην εταιρεία. Μάλιστα όπως αναφέρουν στο mononews γνώστες του θέματος ένας εκ των στελεχών που αποχώρησαν οικειοθελώς και πιθανότατα με υψηλό πριμ εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, προξένησε εντύπωση, καθώς του υπολείπονται μόλις δύο χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί.

    Οι καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων

    Χθες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΑΒ Βασιλόπουλος ζητώντας να συναντηθεί με τη διοίκηση.  Όπως αναφέρει στο mononews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνα Κογκάκη, τους ζήτησαν να υποβάλλουν επίσημα αίτημα συνάντησης. Όπως σημειώνει, η εταιρεία δεν αρνείται ότι έχουν γίνει απολύσεις ή ότι εργαζόμενοι αποχωρούν οικειοθελώς μετά από συμφωνία. Και μπορεί να αφορά εργαζόμενους στα κεντρικά αλλά η εντατικοποίηση της εργασίας, η εξάωρη ή η εκ περιτροπής εργασία με χαμηλές αμοιβές αποτελεί καθεστώς τόσο στον ΑΒ όσο και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

    Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κάνει λόγο για «εργαζόμενους  4ωρης και 6ωρης απασχόλησης που αδυνατούν να ζήσουν με τους μισθούς που παίρνουν, αλλά και λόγω της εντατικοποίησης που έχει απογειωθεί ωθούνται σε παραίτηση.»  Όπως αναφέρει «χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο από συναδέλφους: “Μας τρέχουν και μας ζητάνε να δουλέψουμε για δέκα”, “Μας λένε να τοποθετήσουμε 80 κούτες προϊόν σε μια ώρα”, “Να εξυπηρετούμε πελάτες και να μετράμε πόσους εξυπηρετούμε στο μισάωρο”, “Από το ταμείο μας πάνε στα ράφια και από τα ράφια στην αποθήκη”. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στις αποθήκες της αλυσίδας με τους εργολάβους να αλωνίζουν και εκατοντάδες εργαζόμενους κυρίως μετανάστες να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, με μισθούς πείνας,  χωρίς δικαιώματα σε αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, αδειών κ.ά.»

    Το mononews.gr επικοινώνησε με εργαζόμενους στις αποθήκες της εταιρείας, όπου περιέγραψαν μια διαφορετική εικόνα.  Υπό καθεστώς ανωνυμίας εργαζόμενος σε μία από τις κεντρικές αποθήκες στη Μάνδρα Αττικής, ο οποίος εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό της ΑΒ Βασιλόπουλος, σημειώνει ότι πρόκειται για απαιτητική δουλειά, εντάσεως εργασίας λόγω της φύσης της και κάνει λόγο για πλήρη τήρηση του οκταώρου με όλες τις νόμιμες αποδοχές και τα νυχτερινά, καθώς και μπόνους στην περίπτωση που επιτυγχάνονται οι στόχοι.  Ως μελανό σημείο αναφέρει το μικρής διάρκειας διάλειμμα ενώ αναφορικά με τους εργαζόμενους που δεν εντάσσονται στο δυναμικό της εταιρείας και προέρχονται από εταιρείες που παρέχουν λύσεις ανθρώπινου δυναμικού σημείωσε ότι το εργασιακό καθεστώς αλλά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με το μισθολογικό.

    Διαβάστε επίσης

    Παπαστράτος: Διψήφια αύξηση τζίρου και κέρδη στα 101 εκατ. ευρώ το 2021

     



    ΣΧΟΛΙΑ