• Business

    Τι συμβαίνει με την «Αίγλη Ζαππείου» – Ο ρόλος της πανδημίας και η αναζήτηση νέου μισθωτή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αίγλη Ζαππείου


    Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωση των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας της «Αίγλης Ζαππείου» προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει η Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το εμβληματικό ακίνητο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση υπογραμμίζουν πως η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά την αδυναμία συνεννόησης με την εταιρεία που εκμισθώνει τους χώρους για τη μείωση του μισθώματος. Κάτι που έτσι και αλλιώς όπως λένε, δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί λόγω του αυστηρού θεσμικού πλαισίου που διέπει τον οργανισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η μισθώτρια εταιρεία «Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής Α.Ε.» συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά φέρεται να οφείλει στο Ζάππειο περίπου 350.000 ευρώ. Η οικονομική κρίση αρχικά και στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας λέγεται πως δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατακόρυφη κάμψη των εσόδων της. Αφού κατέβαλλε πρόσκαιρα κάποια χρήματα με μορφή αποζημίωσης χρήσης, ύστερα σειρά δικαστικών αποφάσεων, αναγκάζεται να αποχωρήσει αφού δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

    Το mononews.gr επικοινώνησε με την εκμισθώτρια εταιρεία, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες και μας παρέπεμψε για ενημέρωση στη διοίκηση του Ζαππείου Μεγάρου.

    Σύμφωνα με πηγές του Ζαππείου, στόχος είναι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός να προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατό και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αποχώρηση του υφιστάμενου εκμισθωτή στις 30 Οκτωβρίου, η σύμβαση μίσθωσης του οποίου έχει λήξει ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα λουκέτου της «Αίγλης», όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα.

    Αναγνωρίζουν βέβαια πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την ανάδειξη νέου εκμισθωτή οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έσοδα για τον οργανισμό του Ζαππείου, ενώ την ίδια ώρα θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα φύλαξης και συντήρησης των χώρων. Να σημειωθεί πως ο πολυχώρος της «Αίγλης» περιλαμβάνει το Aegli Café, εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, θερινό κινηματογράφο και αίθουσες κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων.

    Στο μεταξύ, η «Αίγλη» θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου για εργασίες συντήρησης που αποφάσισε η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες κρίθηκαν απαραίτητες από την Διεύθυνση καθώς φέρεται να είχε αλλοιωθεί και επεκταθεί ο χώρος του αναψυκτήριου.

    Η «Αίγλη Ζαππείου» από το 1904 μέχρι σήμερα η αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το «Ζυθεστιατόριον η Αίγλη» συνδέθηκε με τη μικρή Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων. Στην εποχή του Μεσοπολέμου και τα μεταπολεμικά χρόνια σημάδεψε την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των Αθηναίων, αποτελώντας έναν κοινωνικό-δημόσιο χώρο με διαστρωματική εμβέλεια.

    Στα τραπεζάκια της Αίγλης, «το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» όπως έλεγε χαρακτηριστικά μία διαφήμιση της εποχής, συγκεντρώνονταν λόγιοι, καλλιτέχνες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, για να απολαύσουν τον καφέ ή την πορτοκαλάδα τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 λειτούργησε ο κινηματογράφος της Αίγλης, ένας από τους πρώτους θερινούς που λειτούργησαν στην Αθήνα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ