• Business

    Prodea: Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις στον κλάδο των ξενοδοχείων και την Ιταλία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αρ. Καρυτινός στο mononews.gr: Τα ακίνητα που βλέπει η Prodea και τι ακολουθεί μετά το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Η στρατηγική συνεργασία της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στον ξενοδοχειακό τομέα με τον κυπριακό όμιλο εταιρειών YODA Group του Ιωάννη Παπαλέκα και την Invel Real Estate (βασικό μέτοχο της ΑΕΕΑΠ με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου) της εξασφαλίζει το όχημα με εξειδίκευση και αποκλειστικό προσανατολισμό τα τουριστικά ακίνητα.

    Στην εταιρεία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV) η Prodea διατηρεί ποσοστό 45%, η θυγατρική του YODA Group, 45% και η Invel Real Estate, μέσω θυγατρικής της, ποσοστό 10%. Αποτελεί πλέον το κοινό επενδυτικό όχημα των τριών μετόχων στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Η αξία της ΜΗV μαζί με τις δρομολογημένες επενδύσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στα τουριστικά της συγκροτήματα, τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμώνται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνει στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρης Καρυτινός, η ΑΕΕΑΠ πλέον έχει να επιδείξει μια ξεκάθαρη εικόνα στις επενδύσεις της, καθώς τα ξενοδοχεία αποτελούν ένα ιδιαίτερο τομέα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους γραφειακούς χώρους. Στόχος είναι η ΜΗV να μεγαλώσει περαιτέρω, θα εξετάσει κάθε προσφερόμενο μέσο για την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανάπτυξή της, μέσω νέων επενδύσεων σε ένα κλάδο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επιστρέψει δριμύτερος με το πέρας της πανδημίας.

    Η MHV κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Limited, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία Κύπρου. Υπό τη νέα της μετοχική σύνθεση απέκτησε πρόσφατα το 100% των μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol και του Park Tower που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό Κύπρου. Πρόκειται για εξαγορά αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ.

    Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol είναι το μοναδικό Luxury Internationally Branded θέρετρο στην Κύπρο. Είναι οικοδομημένο σε παραθαλάσσια έκταση 100.000 τ.μ. και αποτελείται από 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες συμπεριλαμβανομένων των 18 Park Villas  ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων με ιδιωτικές πισίνες.

    Το πολυτελές θέρετρο διαθέτει πέντε εστιατόρια, δύο μπαρ, 11 αίθουσες συσκέψεων, γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου, τρία γήπεδα τένις, αλλά και γυμναστήριο, το κορυφαίο Kalloni Spa, συνολικής έκτασης 3,000 τ.μ.,  και ένα μοναδικό χώρο για παιδιά έκτασης 3.000 τ.μ.

    Όπως επεσήμανε σχετικά ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος  της Invel Real Estate και εκτελεστικός πρόεδρος της Prodea «η απόκτηση του πολυτελούς θέρετρου Parklane, ολοκληρώνει το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων μας στην Κύπρο. Με το Parklane, το Landmark Nicosia και Aphrodite Hills Resort, κατέχουμε πλέον τρεις εμβληματικές και ξεχωριστές μονάδες,  τις οποίες, μέσω επένδυσης επιπρόσθετων κεφαλαίων για περαιτέρω ανάπτυξη,  έχουμε σκοπό να αναδείξουμε σε σημεία αναφοράς όχι μόνο για την κυπριακή αγορά αλλά και  για ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Η στρατηγική συνεργασία Invel, Prodea Investments και YODA Group εδραιώνεται και στρέφεται πλέον προς τις αγορές της Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση σε Ελλάδα και Ιταλία, όπου μελετάμε συγκεκριμένες επενδύσεις στον τουριστικό χώρο.».

    Παράλληλα με τις κινήσεις της στο χώρο των ξενοδοχείων η Prodea αναθεώρησε τις αποφάσεις όσο αφορά την αγορά της Ιταλίας. Ενώ η πρόθεσή της ήταν να πουλήσει τα ακίνητα στη γειτονική χώρα η θυγατρική της Picasso Fund (25.2.2021) απέκτησε ένα νέο ακίνητο με χρήση γραφείων και χώρων στάθμευσης στο Μιλάνο, Ιταλία, συνολικής επιφάνειας 11,1 χιλ. τ.μ. το οποίο είναι εκμισθωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε αξιόπιστους μισθωτές.

    Το τίμημα για την απόκτησή του ακινήτου ανήλθε σε 19 εκατ. ευρώ ενώ η εύλογη αξία του κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, ανερχόταν σε 22 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό τίμημα ποσό 7,6 εκατ. καταβλήθηκε την ημερομηνία της απόκτησης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εντός 12 μηνών. Σε εξασφάλιση του σε πίστωση τιμήματος, το Picasso Fund προσκόμισε στον πωλητή ανέκκλητη εγγυητική επιστολή από την τράπεζα Intesa Sanpaolo S.p.A.

    Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας πλαίσιο της Prodea με διεθνές επενδυτικό όχημα με αντικείμενο τη συνεργασία στην Ιταλική αγορά ακινήτων.

    Στο πλαίσιο αυτό (23 Μαρτίου 2021) η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Picasso Lux S.a.r.l. SICAF-RAIF με έδρα το Λουξεμβούργο με εισφορά σε είδος του συνόλου των εταιρικών μεριδίων του Picasso Fund και εισφορά σε μετρητά ποσού 600 χιλ. ευρώ.

    Στη συνέχεια (26 Μαρτίου 2021) πούλησε το 20% των μετοχών της Picasso Lux (που αντιστοιχεί στο 53,8% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας) έναντι συνολικού τιμήματος 64,618 εκατ. και ταυτόχρονα προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου 80% των μετοχών της εταιρείας CI Global RE S.a.r.l. SICAF-RAIF με έδρα Λουξεμβούργο (που αντιστοιχεί στο 46,2% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας), έναντι τιμήματος 24,438 εκατ. ευρώ.

    Στην CI Global ανήκουν τα εταιρικά μερίδια της Fondo Tarvos – Fondo Comune di Investimento Alternativo Immobiliaredi Tipo Chiuso Riservato (Tarvos Fund) η οποία ιδιοκτήτρια 11 εμπορικών ακινήτων στην Ιταλία.

    Σκοπός της συνεργασίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των ακινήτων που κατέχουν το Picasso Fund και το TarvosFund και των αποδόσεων για την ΑΕΕΑΠ και τους μετόχους της, μέσω της συγχώνευσης αφενός των Picasso Lux και CIGlobal στο Λουξεμβούργο και αφετέρου των Picasso Fund και Tarvos Fund στην Ιταλία.

    Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε με αφορμή τα αποτελέσματα του 2020 ο κ. Καρυτινός, η Prodea «συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με βασική στρατηγική της να είναι η αλλαγή τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων. Από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών, η Εταιρεία λαμβάνει πιο εμφατικά υπόψη παραμέτρους που αποτελούσαν πυλώνες της ανάπτυξης της, όπως η αειφορία, η επένδυση σε βιοκλιματικά κτήρια γραφείων που υιοθετούν τις αρχές της Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης (Environmental and Social Governance, «ESG»).

    Ακίνητα με αντίστοιχες προδιαγραφές δεν υπάρχουν έτοιμα στην αγορά οπότε η Prodea είτε αναπτύσσει η ίδια τα ακίνητα (ενδεικτικά υπό ανάπτυξη κτήριο γραφείων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ομίλου επί της οδού Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι), είτε συνεργάζεται με developers μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες ή με την σύναψη προσυμφώνων για την απόκτηση ακινήτων αφού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Ως αποτέλεσμα η ωρίμανση των επενδύσεων αυτών αναμένεται σε ορίζοντα διετίας. Η Prodea εστιάζει επίσης σε νέους κλάδους, όπως είναι οι εμπορικές αποθήκες (logistics), ένας στρατηγικός κλάδος ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψη της κομβικής γεωγραφικής θέσης της. Στρατηγική της αποτελεί η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών.»

    Διαβάστε επίσης:

    PRODEA: Στρατηγική συνεργασία με Invel και Όμιλο Ι. Παπαλέκα για το ξενοδοχείο Parklane στην Κύπρο

    Στρατηγική συνεργασία Invel Real Estate – PRODEA Investments – Ομίλου Ιωάννη Παπαλέκα στον ξενοδοχειακό χώρο

    Συνεργασία Δήμου Αθηναίων-Prodea για την αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη



    ΣΧΟΛΙΑ