• Business

    Τι κρύβει το επιχειρηματικό πόκερ για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ)


    Το δύσκολο στο πόκερ είναι να διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς όχι τα χαρτιά που θέλεις, αλλά αυτά που σου ήρθαν…

    Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και με τις κινήσεις των δύο μονομάχων που κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου της Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 η χρηματιστηριακή αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα 356,7 εκατ. ευρώ.

    Στους εν εξελίξει τακτικισμούς έρχεται τώρα να προστεθεί και η αναμόρφωση του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Η παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ελλάκτωρ δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση. Και μάλιστα με πολλαπλασιαστική ισχύ καθώς οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες που έκαναν τον γύρω της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες τρεις παραιτήσεις από το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με τα ονόματα των Τάκη Δουμάνογλου, Μιχάλη Κατούνα και Γιάννη Πεχλιβανίδη να θεωρείται ότι αποτελούν παρελθόν από τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου.

    Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επ αυτών, εντούτοις εκτιμάται ότι σήμερα θα υπάρξει μια πληρέστερη εικόνα από την πλευρά της ίδιας της εταιρείας. Πιθανότατα πριν από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    Αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα, πηγές τις αγοράς αναφέρουν ότι οι ανατροπές στο υφιστάμενο ΔΣ της Ελλάκτωρ είναι απόρροια δύο παραγόντων: Είτε ότι επισημοποιείται με τον τρόπο αυτό η φημολογούμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον CEO της εταιρείας Σάκη Καλλιτσάντση και τον αδελφό του Δημήτρη, είτε ότι αποτελούν μέρος της στρατηγικής που έχει επιλέξει η πλευρά των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Οι οποίοι με βάση και την option αγοράς που μένει να υλοποιηθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου θα φτάσουν να κατέχουν το 23,33% των μετοχών του εισηγμένου ομίλου. Με το συγκεκριμένο επιχειρηματικό δίδυμο συμπλέει εξ αρχής και ο Σάκης Καλλιτσάντσης ο οποίος διατηρεί πλέον μια πολύ μικρή συμμετοχή στην Ελλάκτωρ.

    Κατά τα φαινόμενα, οι κινήσεις αυτές γίνονται με φόντο την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου όπου και αναμένεται να κριθεί η έκβαση για την τελική επικράτηση. Με τους Ολλανδούς της Reggeborgh να δίνουν από την πλευρά τους τη δική τους μάχη έχοντας αυξήσει το τελευταίο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής τους στο 14,17% στο οποίο μπορεί να προστεθεί και άλλο ένα 12,55% με βάση την option αγοράς που υπάρχει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Στο επιχειρηματικό «πόκερ» για την κυριαρχία στην Ελλάκτωρ είναι εμφανές ότι θα γίνουν και άλλες κινήσεις, ειδικά μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενη μετάθεση της ημερομηνίας της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου. Κατά τα φαινόμενα, η πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη θέλει να πάει στη Γενική Συνέλευση με ένα καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές αποχωρήσεις. Μένει βεβαίως αυτό να επισημοποιηθεί και από τις αναμενόμενες σημερινές ανακοινώσεις.

    Από τη δική τους πλευρά οι Ολλανδοί της Reggeborgh, οι οποίοι έχουν ζητήσει την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, έχει ανακοινωθεί ότι σκοπεύουν να τοποθετήσουν ως πρόεδρο της Ελλάκτωρ τον δικηγόρο Γιώργο Μυλωνογιάννη, σύμβουλο επί θεμάτων φορολογίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ για τη θέση του CEO θα προτείνουν τον Άρη Ξενόφο, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

    Αν μη τι άλλο και με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται ότι η μάχη θα κριθεί από τους υπόλοιπους μετόχους οι οποίοι θα συνταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά. Πέρα των ξένων funds αλλά και των υπολοίπων μετόχων, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ψήφος του εφοπλιστή Δημήτρη Διαμαντίδη, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκεται το 4,8% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Εν συνόλω, η εταιρεία έχει 23.812 μετόχους ενώ χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 1,6650 ευρώ. Καταγράφοντας απώλειες μόλις 2,17% από την αρχή του έτους, διάστημα κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημειώνει απώλειες 11,72%.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις 3 του μηνός του περασμένου Απριλίου η μετοχή της Ελλάκτωρ βρισκόταν στο 0,527 εύρω και από τότε έχει ενισχυθεί κατά… 215,9%.  Είναι ευνόητο ότι η ραγδαία ανοδική αντίδραση της μετοχής οφείλεται στη μάχη για τον έλεγχο της εταιρείας με τους Ολλανδούς της Reggeborgh να είναι εκείνοι που καταφανώς δίνουν τον τόνο στις εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελλάκτωρ: Ραγδαίες εξελίξεις- Εκτός εταιρείας ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης

    Ελλάκτωρ: Πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου μάχη για την αναβολή της ή όχι

    Καϋμενάκης-Μπάκος: Το δύσκολο ναυτιλιακό δάνειο, τα 320 εκατ. δολάρια και η Ελλάκτωρ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ