ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ( Ε.ΕΝ.Ε. ), που διεξάγεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και έχει τίτλο «Επαναβιομηχανοποίηση & Αναπτυξιακές Δεξιότητες», έρχεται με δύο καινοτομίες: Για πρώτη φορά επιτεύχθηκε ευρεία συνεργασία με κορυφαίους φορείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της εργασίας, και επίσης για πρώτη φορά καλείται επίσημα και οργανωμένα η Πολιτεία να ακούσει τα συμπεράσματα των διεργασιών της Διάσκεψης και στη συνέχεια να συμμετέχει, και αυτή, σε σχετικό διάλογο και ζύμωση απόψεων, με άξονα τα παραπάνω. Με αφορμή τις διεργασίες της Διάσκεψης της Ένωσης μιλάει στο mononews.gr, ο Θωμάς Λ. Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Επιχειρηματίας – Ιδιοκτήτης TLA Group.
Ποιο είναι φέτος το πλαίσιο της Διάσκεψης και που αυτή επικεντρώνεται;
Η Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε. επικεντρώνεται στις τέσσερις βασικές μας προτάσεις για βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη, στοχεύοντας στην επαναβιομηχανοποίηση, με όρους τεχνολογίας, και στην αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
- Μηδενικό Οριακό Μη Μισθολογικό Κόστος
Προτείνεται η μείωση του οριακού μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση ή την αναβάθμιση ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης, με απόρροια αυτού οι εργοδότες να αυξάνουν τους μισθούς. - Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων
Προτείνεται ένα σχήμα μειωμένης οριακής φορολόγησης για επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Αυτή η στρατηγική σκοπεύει στη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη. - Σταδιακή Κατάργηση Προκαταβολής Φόρου
Η πρόταση για μία προγραμματισμένη, σταδιακή κατάργηση της προκαταβολή φόρου, για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση των νέων επενδύσεων. Αυτή η ενέργεια αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα. - Σταδιακή Επιτάχυνση Αποσβέσεων για Επενδύσεις σε Εξοπλισμό
Προτείνεται η μείωση του χρόνου απόσβεσης επενδύσεων που γίνονται σε παραγωγικό εξοπλισμό, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι διεργασίες της Διάσκεψης έχουν ως εξής:
- Στις 30/10 παρουσιάσαμε, σε σημαντικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τις παραπάνω βασικές μας θέσεις και παράλληλα επικοινωνήσαμε, ως Ε.ΕΝ.Ε., το πλαίσιο των ενεργειών που έπονται ώστε να αποδοθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε μια ευρύτερη συλλογική προσπάθεια τόνωσης του ελληνικού επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας αυτού.
- Στις 13/11 δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε εις βάθος κοινές θέσεις, οι οποίες μελετήθηκαν σε έρευνα του ΙΟΒΕ και θα παρουσιαστούν την ίδια μέρα, με σκοπό να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη δυναμική των επιχειρήσεων σε όλο τους το φάσμα.
- Στις 15/11 καταθέτουμε και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στο δημόσιο διάλογο, στην κυβέρνηση καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
- Στις 19/11 ακούμε και συνθέτουμε τις απόψεις της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, με στόχο τη σύνθεση μιας ακόμη πιο ενιαίας στρατηγικής οικονομικής πολιτικής για το σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ε.ΕΝ.Ε.?
Η καλύτερη ερώτηση να ξεκινήσουμε, ώστε να γνωριστούμε καλύτερα! Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η Ε.ΕΝ.Ε. αποτελεί μια Ένωση φυσικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται και επενδύουν σε όλο το φάσμα της υγιούς ελληνικής οικονομίας αλλά και διεθνώς, χωρίς να περιορίζονται από επιμέρους κλαδικά συμφέροντα.
Τα στοιχεία αυτά μας δίνουν τον αναγκαίο βαθμό ελευθερίας κινήσεων, τη δυνατότητα να λειτουργούμε διαδραστικά αλλά και ενωτικά. Για εμάς η προστιθέμενη αξία προς την Ελληνική Οικονομία δημιουργείται από τη σύνθεση και τη ζύμωση απόψεων με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, ώστε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε οριζόντιες λύσεις, ικανές να επηρεάσουν δραστικά την εγχώρια οικονομία, μέσα σε αυτό το τόσο ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Ποιες είναι οι πρωτοπορίες της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ένωσης?
Η φετινή 8η Οικονομική Διάσκεψη αποτελεί την κορύφωση μιας συντονισμένης, συλλογικής προσπάθειας που φέρνει ακόμη πιο κοντά τους συνεργαζόμενους φορείς, όπως η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Παράλληλα, είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και συμμετέχουν στις διεργασίες μας ενεργά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Την οικουμενικότητα της προσπάθειας αναδεικνύει και το γεγονός ότι οι παραπάνω σύνδεσμοι και φορείς συναποτελούνται σε επίπεδο απλών Μελών αλλά και Μελών Διοικητικών Συμβουλίων από πολλά κοινά φυσικά πρόσωπα – επιχειρηματίες, που συνέβαλαν στη ζύμωση και τη σύνθεση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας, μέσα από την καθημερινή προσπάθεια να επιχειρήσουν και να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.
Ακόμα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρηματικός φορέας δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορέσει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς να συμμετάσχουν οργανωμένα και δομημένα στο σύνολο των διεργασιών αυτής της προσπάθειας. Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε από τα πρώτα βήματα των ενεργειών μας, να υπάρχει διαρκής ενημέρωση, της κυβέρνησης και των καθ’ ύλην αρμόδιων επιτελείων της, σχετικά με την εξέλιξη της διαμόρφωσης των θέσεων που θα παρουσιαστούν εκτενώς στις 13/11.
Θέλοντας να είμαστε πρακτικοί, και με σκοπό να βοηθήσουμε στην άμεση προσπάθεια αφομοίωσης και εφαρμογής των προτάσεών μας, αναθέσαμε την ανεξάρτητη αξιολόγηση των θέσεών μας στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο ανέλυσε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, προσδιορίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που αυτές μπορούν να έχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ελληνική οικονομία συνολικά, αποτιμώντας συγκεκριμένα το άμεσο ή και έμμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, ως Ε.ΕΝ.Ε., πετύχαμε να συμπεριλάβουμε κορυφαίους ομιλητές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις διεργασίες της Διάσκεψης. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνά, και την έγκριτη αρθρογράφο και μέλος του εκδοτικού συμβουλίου των Financial Τimes, Gillian Tett. Η κα Τett, με μεγάλη εμπειρία σε οικονομικά και βιομηχανικά ζητήματα, μία ημέρα μετά την επανεκλογή Τραμπ και την πτώση της γερμανικής κυβέρνησης λόγω βιομηχανικών θεμάτων, συμμετείχε σε μια συζήτηση γεμάτη ειδήσεις και προβλέψεις για τις εξελίξεις στη νέα θητεία Τραμπ, τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ισορροπίες που προδιαγράφονται.
Με ποιες δράσεις η Ε.ΕΝ.Ε. προωθεί τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα;
Στην Ε.ΕΝ.Ε. επιλέγουμε να προωθούμε τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα μέσω διαφόρων δράσεων, όπως:
- Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, μεταξύ των Μελών μας, που επικεντρώνονται σε σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, καινοτομία, τεχνολογία και ψηφιακή στρατηγική.
- Δημιουργία δικτύων και συμμετοχή σε φόρουμ, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και στρατηγικές, ενισχύοντας την κουλτούρα συνεργασίας και σύνθεσης απόψεων, οι οποίες μετουσιώνονται σε πρακτικές εφαρμόσιμες λύσεις.
- Παροχή στήριξης και προώθησης του οικοσυστήματος των startup εταιρειών, μέσω δράσεων προβολής των δραστηριοτήτων τους και προσπάθεια αφομοίωσης των καινοτομιών που προσφέρουν σε όλους τους κλάδους της αγοράς.
- Προώθηση ερευνών και μελετών, που αναδεικνύουν τις τάσεις της αγοράς και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.
- Συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς για τη δημιουργία ευνοϊκού κανονιστικού πλαισίου που ενισχύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
- Παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης στους επιχειρηματίες – Μέλη μας, σχετικά με θέματα που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα της επιχειρηματικότητας, μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις με σημαντικούς διαμορφωτές της οικονομικο-πολιτικής ζωής του τόπου μας.
Με αυτές τις δράσεις, στην Ε.ΕΝ.Ε., στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικοσυστήματος για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να προωθηθεί η ανάπτυξη, ποια κίνητρα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα;
Ουσιαστικά, εστιάζοντας στις προτάσεις μας, οι οποίες επαναλαμβάνω ότι είναι απόρροια σύνθεσης από φορείς και ανθρώπους που επιχειρούν και επενδύουν σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, η μειωμένη οριακή φορολόγηση των επιχειρήσεων, η σταδιακή κατάργηση προκαταβολής φόρου και η σταδιακή επιτάχυνση αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πολλαπλασιαστικής αύξησης του ρυθμού επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι θέσεις αυτές προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού τονώνουν και εξασφαλίζουν τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια.
Η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί διαρκή πρόκληση. Ποια κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν για να κινητοποιηθούν ανάλογες δράσεις;
Αξίζει να αναγνωρίσουμε εδώ ότι, οι επιχειρήσεις αποτελούνται και πάντα θα αποτελούνται από ανθρώπους, οι οποίοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των ίδιων των οργανισμών, δηλαδή την κουλτούρα αυτών. Συνεπώς, η ανάπτυξη και η διεύρυνση των οργανισμών, ξεκινάει από «μέσα», όπως ακριβώς συμβαίνει με τον καθένα μας. Είναι μονόδρομος λοιπόν, κατά την άποψή μας στην Ε.ΕΝ.Ε., να επενδύσουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς και στους ανθρώπους μας. Η πρότασή μας, λοιπόν, για μείωση του οριακού μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση ή και την αναβάθμιση ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης, βοηθάει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Επιπρόσθετα η πρόταση αυτή συνοδεύεται, ως συνέπεια, με την δυνατότητα των εργοδοτών να αυξάνουν τους μισθούς. Έτσι πετυχαίνουμε την επιστροφή, ουσιαστικής και πρακτικής, αξίας στην κοινωνία και τους ανθρώπους μας, αυτούς που πραγματικά συνθέτουν και αποτελούν την καρδιά των επιχειρήσεών μας.
Η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι βασικά συστατικά για την οικονομική ανάπτυξη. Ποια συγκεκριμένα βήματα πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων;
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο μια μικρομεσαία Ελληνική εταιρεία να πετύχει την διεθνοποίησή της, ενώ παλεύει με τα προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικής καθημερινότητας. Παρόλα αυτά, εταιρείες όλων των μεγεθών, με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και να επενδύσουν στο εξωτερικό, μέσω επιθετικών εξαγορών και βιομηχανικών συμμαχιών σε χώρες και πλαίσια που το επιτρέπουν. Επιλέγω να εστιάσω περισσότερο στην κουλτούρα που χρειαζόμαστε ώστε να πετύχουμε τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και λιγότερο στα συγκεκριμένα βήματα, όπως αναφέρετε, καθώς αυτά διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο αλλά ακόμα και ξεχωριστά για την κάθε επιχείρηση. Η κουλτούρα λοιπόν που μας λείπει είναι αυτή της συνεργατικότητας και της σύνθεσης. Είναι αυτή στην οποία το «εμείς» κυριαρχεί του «εγώ» και σημαία μας αποτελεί το «η ισχύς εν τη ενώσει». Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα, παραμερίζοντας τα ατομικά επιμέρους συμφέροντα και εστιάζοντας στην ανάπτυξη του ευρύτερου δυνατού φάσματος της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθώντας τους δρόμους που άνοιξαν οι αρχαίοι Έλληνες, εστιάζουμε στην ανάγκη πέρα από την εξαγωγή προϊόντων, να εξάγουμε ελληνικό «know how» και να προάγουμε τις συνέργιες εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος μας, στην Ε.ΕΝ.Ε., είναι η Ελληνική οικονομία να γίνει παντός καιρού και να αποτελέσουμε ξανά φωτεινό φάρο υγιούς επιχειρηματικότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Mononews Law 20
- Ένα σκάφος ιστιοπλοΐας αξίας 1 εκατομμυρίου βρίσκεται στη λίστα των πλειστηριασμών
- Χρηματιστήριο: Tι σηματοδοτεί η επιστροφή πάνω από τις τιμές των placements για ΕΤΕ, Κύπρου, Cener, Jumbo, ΕΛΠΕ
- Metlen: 2,7 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα ως το 2030- Μπαίνει στην αγορά της Γερμανίας- Ιερό δισκοπότηρο η αποθήκευση