• Business

    Θεόδωρος Καρυπίδης: Οι χρυσές δουλειές του «ευέλικτου» επιχειρηματία και οι ισχυροί πολιτικοί φίλοι

    Θόδωρος Καρυπίδης

    Θόδωρος Καρυπίδης


    Case study για το πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να… διασωθεί με τη βοήθεια ισχυρών πολιτικών φίλων θα μπορούσε να αποτελέσει  η περίπτωση του Θεόδωρου Καρυπίδη.

    Την ώρα που εταιρεία του με τις παλέτες, που του χάρισε το… προσωνύμιο «βασιλιάς της παλέτας» άρχισε να φυλλοροεί, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ιατρικά υλικά αξιοποιώντας την πανδημία και τον έσωσαν ισχυρά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Ρόδη Κράτσα  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Κώστας Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και πολλοί άλλοι.

    «Η Amani Swiss μπορεί να χαρακτηριστεί από την ευελιξία, τον πραγματισμό και τη γρήγορη ανταπόκρισή της στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς».

    Ένα από τα πλεονεκτήματα που προβάλλει η «Amani Swiss (Cyprus) Limited», ο βασικός βραχίονας, με τον οποίο η οικογένεια Καρυπίδη έκανε «χρυσές δουλειές» λόγω της πανδημίας συμπυκνώνει σε λίγες μόνο λέξεις την επιχειρηματική κουλτούρα του ιδίου.

    «Ευελιξία και πραγματισμός» για τον άνθρωπο, που κινείται με χαρακτηριστική ευκολία και φυσικά με «αρωγούς» που συνδράμουν στα επιχειρηματικά του… άλματα, περισσότερες φορές στο κενό παρά στην κορυφή, από την ξυλεία, στο λιανεμπόριο και από τον αθλητισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Από τα…βράχια στον αφρό και από εκεί στον Marina Tower

    Ευελιξία, για τον βεροιώτη επιχειρηματία που από… βασιλιάς της παλέτας κατάφερε να ρίξει στα βράχια μια από τις εμβληματικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, να μπει στα ποδοσφαιρικά σαλόνια μαζί με την αδελφή του Ειρήνη, με την οποία είναι συνοδοιπόροι και στα επιχειρηματικά δρώμενα για περισσότερο από δύο δεκαετίες, και να πιαστεί από όποια ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί κάθε περίσταση για να ξαναβγεί στον… αφρό αλλά και στα… ψηλά, αφού φέρεται να έχει ήδη κλείσει «θέση» στο Marina Tower αγοράζοντας σπίτι στον πράσινο ουρανοξύστη  που θα δεσπόζει στο έργο του Ελληνικού.

    Η κρίση, ευκαιρία με τη… συμβολή Πατούλη και όχι μόνο

    Τι καλύτερο, λοιπόν,  από την κρίση της πανδημίας και το πολλά υποσχόμενα πεδίο των ιατρικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων όταν μάλιστα υπάρχει και έτοιμο πελατολόγιο από τη μεγάλη δεξαμενή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης, πρόσφορο έδαφος που παρέχεται απλόχερα από «χρυσούς» αρωγούς, όπως ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης αλλά και μικρότερους όπως ο Κώστας Μπακογιάννης του Δήμου Αθηναίων, η Ρόδη Κράτσα που είναι στο τιμόνι  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Κώστας Λέσσης, δήμαρχος της Νοτίου Κέρκυρας, ο ΙΦΕΤ και πολλοί άλλοι.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε ισχυρή σχέση με κάθε πελάτη λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα στον ποιοτικό έλεγχο, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και επαγγελματική εξυπηρέτηση» γράφει η  Amani Swiss. Αυτό φυσικά δεν ίσχυσε στην περίπτωση του «μέγα αρωγού» Γιώργου Πατούλη, οι τιμές που πλήρωσε η Περιφέρεια για να αγοράσει κινέζικα rapid test ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές τις αγορές και χωρίς μάλιστα να καλύπτονται και οι ποιοτικές προδιαγραφές που έθετε η νομοθεσία.

    O Γιώργος Πατούλης εκτός του ότι αγόρασε κινέζικα rapid test σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπήρχε στην αγορά συνέβαλε στο χτίσιμο της εταιρείας συμφερόντων Καρυπίδη και μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ήταν και παραμένει επικεφαλής.

    Τρεις συμβάσεις σε μία εβδομάδα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

    Μάσκες, στολές και προστατευτικά γυαλιά κατέφθαναν κατά χιλιάδες για την κάλυψη των εκτάκτων υγειονομικών αναγκών του Συλλόγου την ώρα που η Armani Swiss ανέβαζε τον τζίρο στα ταμεία της από τις πωλήσεις υγειονομικού υλικού στην Περιφέρεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που  αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην επιχειρηματική πορεία της εταιρείας της οικογένειας Καρυπίδη εν μέσω πανδημίας, μέσε στο διάστημα μίας μόλις εβδομάδας υπέγραψε τρεις συμβάσεις με τον Θ. Καρυπίδη συμβάλλοντας στην αύξηση του τζίρου του επιχειρηματία κατά περίπου 91.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    Στις 6 Απριλίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ συνεδρίασε και κατέληξε στην οικονομική προσφορά του Θόδωρου Καρυπίδη προκειμένου να προμηθευτεί χειρουργικές μάσκες με 0,79 λεπτά τη μία. Την επόμενη ημέρα, στις 7 Απρίλιου ο ΙΣΑ ανέθεσε στην «Amani Swiss (Cyprus) Limited» την προμήθεια 100.000 τεμαχίων χειρουργικών μασκών, με απόφαση που ελήφθη κατά παρέκκλιση των διατάξεων του κανονισμού προμηθειών λόγω του κατεπείγοντος του θέματος με τη συνολική δαπάνη για την  Περιφέρεια Αττικής να φτάνει στις 79.000 ευρώ.

    Έξι ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου του 2020 υπογράφεται νέα σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών για την προμήθεια  600 τεμαχίων προστατευτικών γυαλιών για τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Το τίμημα για την προμήθεια ανήλθε σε 8.928 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

    Την επόμενη ημέρα, στις 14 Απριλίου, όπως προκύπτει από το πρακτικό Προεδρείου, αυτή τη φορά και όχι διοικητικού συμβουλίου, όπως στις άλλες δυο περιπτώσεις, ο ΙΣΑ κάνει νέα σύμβαση με την εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη για την προμήθεια άλλων 15.000 χειρουργικών μασκών συνολικής αξίας 11.850 ευρώ.

    Δεν θα μπορούσε να λείπει από το portfolio των πελατών της Amani Swiss ο κορυφαίος Δήμος της χώρας.

    Από τις συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία ξεχωρίζουν και αυτές με τον Δήμο του Κώστα Μπακογιάννη.

    Ο Δήμος Αθηναίων προμηθεύτηκε από την εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη προστατευτικές στολές για την προστασία του προσωπικού, όπως φαίνεται και στα παρακάτω χρηματικά εντάλματα πληρωμής, συνολικής αξίας 58.032 ευρώ.

    Η έγκριση για την πρώτη προμήθεια στις 16 Δεκεμβρίου 2020 για υγειονομικό υλικό αξίας 18.897 ευρώ και η δεύτερη με ημερομηνία έγκρισης 29 Μαρτίου 2021 πάλι για την προμήθεια προστατευτικών στολών, αξίας 39.134, 4 ευρώ.

    Δουλειές με… γεωγραφική διασπορά

    Στο «χτίσιμο» της εταιρείας του Θεόδωρου Καρυπίδη… αρωγός δεν ήταν μόνο ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Αυτοδιοικητικοί, οργανισμοί του Δημοσίου και πολλοί άλλοι έστειλαν στα ταμεία τους την Amani Swiss για την προμήθεια υγειονομικού υλικού.

    Η λίστα με τις δουλειές  της Amani Swiss είναι μεγάλη και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στα πέριξ της Αττικής.

    Από τις πολλές συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία μέσα στη δίνη της πανδημίας, η οποία εντέλει αξιοποιήθηκε από τον επιχειρηματία, που όπως φαίνεται από την επιχειρηματική του διαδρομή καταφέρνει να παραμένει στον… αφρό ξεχωρίζουμε δύο στα Ιόνια Νησιά.

    Η σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με επικεφαλής τη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

    Η Amani Swiss ανέλαβε την προμήθεια υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού ύψους 46.104 ευρώ.

    Και από την πόλη της Κέρκυρας πάμε λίγο νοτιότερα, στην Λευκίμμη και στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Για τους ίδιους λόγους, δηλαδή την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών η Amani Swiss παρέδωσε υγειονομικό υλικό στον Δήμο υπό τον Κώστα Λέσση.

    Με συνοπτικές διαδικασίες- εντός του νόμιμου πλαισίου-  οι προσφορές,  οι εγκρίσεις και οι παραλαβές.Στις 16 Απριλίου λαμβάνεται η προσφορά, γίνεται η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, λαμβάνεται η απόφαση και στις 23 Απριλίου γίνεται η παραλαβή του υγειονομικού υλικού.

    Κατόπιν αυτού η εταιρεία του Θεόδωρου Καρυπίδη  πήγε… ταμείο τέσσερις μήνες αργότερα για την είσπραξη 5,226,46 ευρώ.

    Στο πελατολόγιο Καρυπίδη και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας

    Στο πελατόλογιο του βερροιώτη επιχειρηματία ξεχωρίζει και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) που προχώρησε στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Με απόφαση που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΦΕΤ, Ιωάννης Σωτηρίου στις 31 Μαρτίου 2021 εγκρίνεται η δαπάνη για την προμήθεια υγειονομικού υλικού Covid 19 ύψους 76.929 ευρώ.

    Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί στην περίπτωση προμήθειας των κινέζικων rapid test που η Περιφέρεια πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του Καρυπίδη, το Ινστιτούτο, όπως είχε προμηθευτεί από μια εκ των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών του κλάδου rapid test στη μισή τιμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της περιφέρειας όταν καταψήφισαν την εισήγηση για την επιλογή της εταιρείας του Καρυπίδη και όπως αναφέρεται αναλυτικά στο εκτενές δημοσίευμα του mononews της περασμένης Παρασκευής.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ