• Business

    Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ): Πολύ δύσκολο να αντέξουμε δεύτερο lockdown- Τα μέλη μας δεν αλλάζουν επενδυτικά προγράμματα

    • NewsRoom


    Την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να αντέξει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown στην περίπτωση που που θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, και  τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι. Μιλώντας στη συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton υπό τον τίτλο «Respond & Restore Τogether | Covid-19 Web Series», αναφέρθηκε  για στην  αντίδραση της ΕΕ  στην κρίση και είπε ότι είναι ανεπαρκής.

    “Η Ευρώπη πρέπει να δείξει  ενωμένη και σύσσωμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πληθυσμούς, σε κάθε χώρα. Αργούν να παρθούν οι αποφάσεις στην Ευρώπη αλλά πιστεύω ότι θα ανταπεξέρθει στις προκλήσεις. Η Eυρώπη έχει δυο δρόμους ή να διαλυθεί ή να βγει πιο ενωμένη από αυτή την κρίση” σημείωσε.

    Όσον αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν, για ύφεση κοντά στο 10% σημείωσε ότι ελπίζει να καταφέρουμε καλύτερα νούμερα από αυτές τις προβλέψεις.

    Οι ευρωπαϊκοί φορείς θα πρέπει να στηρίξουν τις επενδύσεις, με χαμηλότοκα δάνεια, αλλά και το κράτος πρέπει να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας, τα οποία έχει προτείνει ο ΣΕΒ, είπε.

    “Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας φόρος, πληρώνει ο εργαζόμενος για να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις που δίνει το κράτος.  Προτείνουμε να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση και να δοθεί η μέγιστη ρευστότητα στην επιχείρηση που πραγματοποιεί επενδύσεις,  αποσβέσεις ταχείες κλ.π. Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι η ραχοκοκαλιά για την προσέλκυση επενδύσεων από Ελλάδα και εξωτερικό”  τόνισε.

    “Είναι καλύτερο να έχουμε λιγότερο κέρδη και περισσότερο προοπτική” 

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης στη βιομηχανία, σημείωσε ότι  σε σύγκριση με την προηγούμενη ελληνική κρίση, ” η κρίση αυτή είναι παγκόσμια, σημαίνει ότι υπάρχει πτώση όχι μόνο στη ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και στη ζήτηση από τους πελάτες της ελληνικής βιομηχανίας στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά φαινόμενα πτώση στην παραγωγή και πτώση στη ζήτηση δημιουργούν μια ύφεση που δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκτασή της ακριβώς”.

    Ωστόσο υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. “Θέλω να πιστεύω ότι αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα αλλάξουν το πρόγραμμα της απασχόλησης και των επενδύσεων και θα συνεχίσουν να επενδύουν και να απασχολούν τον κόσμο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν επηρεάζονται τόσο από την κρίση και αντέχουν να το κάνουν. Είναι καλύτερο να έχουμε λιγότερο κέρδη και περισσότερο προοπτική και  ευχαριστημένους εργαζόμενους με τη διατήρηση της απασχόλησης, παρά να ωφεληθούμε προσωρινά ελαττώνοντας τις ζημιές για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να χάσουμε διαχρονικά την προοπτική της μελλοντικής ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις και  μπορούν και οφείλουν και πρέπει να το κάνουν αυτό, και αρκετά μέλημα στο ΣΕΒ έχουν πει ότι δεν θα διαφοροποιήσουν τα προγράμματά τους σε σχέση με αυτό” τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ