• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η σύμβαση με την Gazprom θα τελειώσει- Καλύπτουμε τις ανάγκες μας από το LNG


    Μιλώντας για την ενεργειακή εικόνα, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε πριν από λίγο, ότι η σύμβαση για το φυσικό αέριο Ελλάδας-Ρωσίας θα τελειώσει.  Αναφερόταν στη σύμβαση την κρατική της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την προμήθεια αερίου από αγωγούς φυσικού αερίου.

    Σημείωσε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο που έρχεται από τον αγωγό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλές χώρες

    Σημείωσε ότι οι νέες υποδομές της χώρας, το FSRU Αλεξανδρούπολης, θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, και ενδεχομένως και  άλλων χωρών.

    Ειδικότερα, σημείωσε:

    “Η ενεργειακή εικόνα στην περιοχή είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γιατί έχουμε μια περιοχή από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και από τους γείτονες στις υπόλοιπες ηπείρους, έχουμε ιστορική εξάρτηση από αγωγούς που έφερναν ρωσικό αέριο και τα τελευταία είκοσι χρόνια έγινε μια προσπάθεια να υπάρξουν επιπροσθέτως αγωγοί από την Κεντρική Ασία.

    Η Ελλάδα από τη δεκαετία 80 είχε αποφασιστεί η Ελλάδα να δίνει πρόσβαση και σε LNG, μια απόφαση σωτήρια κατά την ενεργειακή κρίση μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

    Τώρα αναπτύσσει μια δεύτερη πηγή LNG που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της χώρας και θα καλύπτει και ανάγκες των γειτόνων.

    Εξακολουθεί να μπαίνει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα, το οποίο έρχεται από τον αγωγό κάτι το οποίο δημιουργεί δυσκολίες από πολλές πλευρές στις ενδιαφερόμενες χώρες.

    Για παράδειγμα, η Βουλγαρία έβαλε ένα φόρο για το αέριο που περνάει από τα δίκτυά της μετά τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Εμείς ως χώρα εξακολουθούμε και έχουμε μια σύμβαση με τη Ρωσία, η οποία θα τελειώσει.”

    Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες εισαγωγής LNG και έχει τη δυνατότητα δημιουργίας πρόσθετων σημείου εισόδου για να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο αγωγών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.

    Και έχουμε σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες που προχωράνε καλά, και θα περάσουν σύντομα στην επόμενη φάση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μυτιληναίος: Στα 500 ευρώ το φυσικό αέριο αν εμπλακεί στον πόλεμο και το Ιράν

    Ρωσικό αέριο: Κίνδυνος για κλείσιμο της στρόφιγγας λόγω Βουλγαρίας

    Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαψεύδει ιστοσελίδα που την συκοφαντεί συνεχώς – Ζητά παρέμβαση των αρχών



    ΣΧΟΛΙΑ