• Business

    Θέμα χρόνου η διευθέτηση για το The Mall Athens

    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Με τη συμφωνία της Lamda Development να πληρώσει στην Εθνική Τράπεζα περίπου 11 εκατ. ευρώ για την αγορά δύο οικοπέδων της τράπεζας κοντά στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, χωρίς να χρειάζεται η εκ νέου δημόσια έκθεσή του που θα προκαλούσε νέες ενστάσεις, κλείνει, εκτός απρόοπτου, η υπόθεση της νομιμοποίησης του πρώτου εμπορικού κέντρου της χώρας.

    Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Υπενθυμίζεται ότι το The Mall Athens υλοποιήθηκε με βάση το νόμο 3207/03, για τον οποίο έπειτα από περίπου 10 χρόνια το 2013 το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση (υπ. αριθμόν 376/2014), με την οποία έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, μαζί με παρακείμενο κτήριο γραφείων και ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης.

    Στη συνέχεια με απόφαση της τότε κυβέρνησης (Ιούνιος 2014) το The Mall Athens εντάσσεται «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και δρομολογείται η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Η ΣΜΠΕ ετέθη σε διαβούλευση στις 29 Ιουνίου 2016 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς έκτοτε το θέμα να προωθηθεί σε βαθμό ικανοποιητικό.

    Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα που, μεταξύ άλλων, σχετίζεται και με την εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου, ειδικά καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό.

    Τα δύο οικόπεδα της Εθνικής που θα έρθουν στην ιδιοκτησία της Lamda και σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση αυτοκινήτων του δήμου Αμαρουσίου, θα μετατραπούν σε ελεύθερους για το κοινό χώρους.



    ΣΧΟΛΙΑ