• Business

    The Coustas: Το πάθος για τα σπίτια – «παλάτια», προσεχώς άλλο ένα στη «συλλογή» τους

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα


    Τη δόξα του… παλατιού στη Βουλιαγμένη θέλει να κλέψει η νέα εξοχική κατοικία, που το ζεύγος Γιάννη και Δήμητρας Κούστα επιθυμεί να χτίσει στις αρχοντικές Σπέτσες. Η αδυναμία τους για τα τεράστια σπίτια δεν κρύβεται και πώς αλλιώς, αφού ο γνωστός εφοπλιστής είχε τάξει βασιλική ζωή στην πριγκίπισσα της καρδιάς του και νυν σύζυγό του.

    Τι κι αν ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Ρίτσος είχε γράψει «τα μεγάλα παράθυρα ζήλεψα στη ζωή μου, ποτέ τα μεγάλα σπίτια». Στην περίπτωση του ζεύγους Κούστα αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

    Οι υπερπολυτελείς κατοικίες, καίτοι υπέρκομψες ακολουθώντας την τελευταία λέξη του σύγχρονου design, συνάδουν απόλυτα με το – συχνά – «εκκωφαντικό» lifestyle της Δήμητρας Κούστα, που όχι μόνο δεν θέλει να περνά απαρατήρητη, αλλά, τουναντίον, λατρεύει να επιδεικνύει τη λαμπερή της καθημερινότητα με κάθε ευκαιρία.

    Στο νησί των Greek tycoons

    Αυτή τη φορά επιθυμία του ζεύγους είναι να αποκτήσει μια εξοχική κατοικία στις Σπέτσες. Στο κοσμοπολίτικο νησί με τα όμορφα βοτσαλωτά, που στο λιμάνι του αράζουν τα σκάφη τους και απολαμβάνουν τις θερινές τους βόλτες στην promenade πολλές old money οικογένειες, οι blue blooded της Ευρώπης και σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες.

    Στο αγαπημένο ζευγάρι αρέσει πολύ το κομψό νησί της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και θέλει τα παιδιά του να έχουν όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις από εκεί μεγαλώνοντας. Η οικογένεια πηγαίνει εκεί τακτικά, καθώς διατηρεί δεσμούς φιλίας με ισχυρούς παράγοντες του νησιού.

    Το νέο «παλάτι», που σκοπεύει να χτίσει ο Γιάννης Κούστας, θα είναι 800 τετραγωνικά και θα βρίσκεται επί της παραλιακής ζώνης, στο Παλαιό Λιμάνι, περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

    Ωστόσο η επιθυμία του «σκοντάφτει» στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς η συζήτηση για τη μελέτη ανέγερσης του συγκεκριμένου ακινήτου πήρε αναβολή για δύο εβδομάδες.

    Έτσι κι αλλιώς το όλο εγχείρημα θεωρείται από πολλούς προκλητικό και σκανδαλώδες, προκαλώντας, ήδη, πολλές συζητήσεις κι αντιδράσεις, δεδομένου ότι η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Παναγία Αρμάτα, που προστατεύεται, όπως όλο το νησί, από νόμους ως ιστορική διατηρητέα.

    800 τετραγωνικά στις Σπέτσες

    Η εταιρεία «ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, που θέλει να χτίσει το σπίτι μεγαθήριο, φέρεται να ανήκει στον κ. Κούστα.

    Το  αίτημα επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί εχθές στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την εισήγηση να είναι καταρχάς θετική.

    Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Σημείωμα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το οικόπεδο, στο οποίο πρόκειται να χτιστεί η κατοικία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 740/Β/15-12-1981 «Καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δομήσεως του χαρακτηρισθέντος ως παραδοσιακού οικισμού των Σπετσών», βρίσκεται στον Τομέα Δ’ του οικισμού του νησιού, όπου ισχύουν οι ακόλουθοι όροι δόμησης:

    Κάλυψη: 50%

    Συντελεστής δόμησης: 0,5

    Μέγιστο ύψος: 7,00μ. και λόγω κλίσεως του εδάφους όχι πάνω από 10,00μ.

    Διώροφο. Επιτρέπεται η προσθήκη 3ου ορόφου, εάν προκύπτει λόγω της κλίσης του εδάφους.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το υποβληθέν διάγραμμα δόμησης:

    Η πραγματοποιούμενη κάλυψη είναι 492,07τ.μ. < η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 842,76τ.μ.

    η πραγματοποιούμενη δόμηση είναι 791,68τ.μ. < η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 842,76τ.μ.

    Το ύψος του κτηρίου είναι 7,00μ. + 2,00 μ. στέγη.

    Στο ίδιο σημείωμα σημειώνεται ότι από το υποβληθέν διάγραμμα δόμησης προκύπτει ότι με την υποβληθείσα πρόταση υπολείπονται περίπου 352τ.μ. στην κάλυψη και περίπου 50τ.μ. στη δόμηση.

    Με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα

    Η πολυτελής οικία θα έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, που η οικογένεια αγαπά και απολαμβάνει με κάθε ευκαιρία. Για να εξασφαλιστεί αυτό, επιλέχθηκε η χωροθέτηση του κτιρίου κεντρικά και παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, κατά τον άξονα βορρά – νότου, αφήνοντας περιμετρικά τις απαιτούμενες αποστάσεις, σύμφωνα με τα σχέδια και την τεχνική έκθεση.

    Το οίκημα δεν θα είναι ενιαίο, αλλά διασπασμένο και θα δημιουργεί μια «εικονική» πλαστικότητα, πλήρως εναρμονισμένο με την πλαγιά, το περιβάλλον και την αριστοκρατικότητα του γοητευτικού νησιού.

    Ειδικότερα το κτίριο θα αποτελείται από δυο υπέργεια επίπεδα (ισόγειο και Α΄ όροφο) και ένα υπόγειο, ενώ θα συντίθεται από διώροφους ορθογωνικής κάτοψης κτιριακούς όγκους, με επικάλυψη κεραμοσκεπών (τετράρριχτες).

    Στη βόρεια πλευρά διαμορφώνεται ένα ισόγειο τμήμα κτιρίου με δώμα, που θα λειτουργεί ως βεράντα του Α΄ ορόφου.

    Το σπίτι θα έχει τρεις εισόδους, μία κύρια και δύο δευτερεύουσες: μία στη νοτιοδυτική γωνία, που οδηγεί μέσω εξωτερικής σκάλας στο υπόγειο, όπου θα βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώρος στάθμευσης, δωμάτιο προβολής, τα υπνοδωμάτια του προσωπικού με καθιστικό, χώρος πλυντηρίων (οι χώροι κύριας χρήσης προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης κατά 50%) και μία δεύτερη στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, που θα εξυπηρετεί την είσοδο οχημάτων μέσω ράμπας σε υπόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης, αλλά και σε υπαίθριο χώρο στεγασμένο με πέργκολα.

    Το «παλάτι» στη Βουλιαγμένη

    Η αγάπη της οικογένειας Κούστα για τα σπίτια «μεγαθήρια» εκφράζεται απολύτως στη «βασική» της οικία 3.000 τετραγωνικών μέτρων στα νότια προάστια. Συγκεκριμένα βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, στο βουνό, πλήρως ενσωματωμένη με το περιβάλλον, κατασκευασμένη με υλικά σε γήινους τόνους. Τη «λούζει» το φως του ήλιου, που αντανακλάται στις εντυπωσιακές τζαμαρίες και «βλέπει» θάλασσα.

    Η νέα κατοικία του Γιάννη Κούστα και της Δήμητρας Κούστα

    Το «παλάτι» της οικογένειας έχει μια τεράστια πισίνα, την οποία απολαμβάνει μόνη, αλλά και με φίλους. Οι άνετες, λευκές ξαπλώστρες θυμίζουν πολυτελές καλοκαιρινό θέρετρο, «κλεμμένο», θαρρείς, από κάποιο περιοδικό.

    Εσωτερικά το σπίτι «κόβει» την ανάσα. Μεγαλοπρεπές, με άπλετους χώρους, πολλά σαλόνια, μοναδικά έργα τέχνης και έργα σύγχρονου design σχεδόν σε κάθε γωνιά. Σε ένα από τα καθιστικά δεσπόζει ένα ολόλευκο πιάνο, σημείο που η οικογένεια μαζεύεται συχνά, για να απολαύσει μουσική.

    Στο εν λόγω οίκημα, με τη μεγάλη φαρδιά σκάλα στην κεντρική είσοδο, είχε τελέσει αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, παρουσία ελάχιστων εκλεκτών προσκεκλημένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Κούστας: Αναβλήθηκε η συζήτηση για το σπίτι-θηρίο των 800 τ.μ. που θέλει να χτίσει σε προστατευόμενη περιοχή στις Σπέτσες (upd)

    Δήμητρα Κούστα: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στο Ζάππειο στο πλευρό του Γιάννη Κούστα

    Γιάννης Κούστας: “Έστειλε” σε δύο δίκες την πρώην σύζυγο του για υπεξαίρεση πίνακα €2 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ